27.2.13

Το υπουργείο Οικονομικών επιστρέφει το «χαράτσι»...

«Συγγνώμη λάθος σας πήραμε περισσότερα από όσα σας αναλογούν» παραδέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 60.000 φορολογούμενους στους οποίους και καταλόγισε «φουσκωμένο» το ... «χαράτσι» ακινήτων, όμως ακόμη δεν τους έχει επιστρέψει ούτε ευρώ. «Μέσα στο Μάρτιο το θέμα θα διευθετηθεί», λένε τώρα από το υπουργείο. Τον ερχόμενο Μάρτιο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει τα 12 εκατ. ευρώ τα οποία πήρε… κατά λάθος από 60.000 φορολογούμενους οι οποίο δεν ήταν υπόχρεοι για την καταβολή του έκτακτου ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) του 2011.

Αυτό το ποσό έπρεπε να επιστραφεί ήδη από το 2012, αλλά το υπουργείο καθυστέρησε σκοπίμως και πλέον το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός του Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Στις περιπτώσεις στις οποίες εντοπίστηκαν λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, οι υπηρεσίες του υπουργείου διαμήνυσαν ότι το «χαράτσι» θα έπρεπε να καταβληθεί κανονικά και αργότερα τα επιπλέον χρήματα που πλήρωσαν θα τους επιστρέφονταν.

Όσοι εντόπισαν τα λάθη υποχρεώθηκαν να τρέξουν σε έναν γραφειοκρατικό μαραθώνιο -ώσπου να παρέμβει το υπουργείο- προκειμένου να αποδείξουν ότι ο φόρος επιβλήθηκε λανθασμένα.

Μάλιστα, πολλοί φορολογούμενοι που λανθασμένα υπήχθησαν στο τέλος ακινήτων προσήλθαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για τη διαγραφή του.

Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο είχε διευκρινίσει πως στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί ποσό που αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων σε πρόσωπο μη υπόχρεο, θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσέρχεται στην αρμόδια Εφορία και όχι στη ΓΓΠΣ και να προσκομίζει οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στον φόρο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το «χαράτσι» να βεβαιωθεί σε αυτό που πραγματικά πρέπει να βεβαιωθεί.

Αν ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Εφορίας με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εφορία μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων θα έπρεπε να διαγράψει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: