14.2.13

Οι εργαζόμενοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους (ΒΙΝΤΕΟ)...



"Δαβίδ εναντίον Γολιάθ" . Οι εργάτες που έγιναν "αφεντικά" του εαυτού τους. Μια ιστορία ενός εργοστασίου που δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα που έχουν κλείσει στην Θεσσαλονίκη.
 Η Βιομηχανική Μεταλλευτική, παράγει δομικά υλικά…Μια κερδοφόρα επιχείρηση μέχρι το 2009 και μετά το… χάος!
Θυγατρική της Φίλκεραμ Τζόνσον, η οποία "μητρική εταιρεία", την χρεώνει με δάνεια ύψους κοντά 2 εκ.ευρώ, έτσι ξεκινά να αποκτά πλασματικό παθητικό και η εργοδοσία ξεκινά, καθυστερήσεις σε μισθούς και επιδόματα, μέχρι τον Μάιο του 2011, οπότε και κηρύσσει, στάση πληρωμών και εγκαταλείπει το εργοστάσιο.
Από τότε κι ως σήμερα ξεκινά ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟΜΕΤ, οι οποίοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία χωρίς τους εργοδότες δίνοντας "συνέχεια" στην "ύπαρξη" του εργοστασίου.

Απλήρωτοι από το 2011 παίρνουν τον έλεγχο και σήμερα ζητούν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημά της επαναλειτουργίας του εργοστασίου από την πολιτεία καθώς βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ανεργίας κι η απουσία νομικού πλαισίου όπως και η απροθυμία των συναρμόδιων υπουργείων να παρέχουν άμεση στήριξη έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε απόγνωση.

biomet ergazomenoi1

«Δεν αντέχουμε άλλο… αρκετό καιρό περιμένουμε τη λύση και την πολιτική βούληση... Θα δουλέψουμε γιατί το δικαιούμαστε και κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει…αν θέλουν ας έρθουν να το πάρουν» λέει στο Thesstoday ο Μάκης Αναγνώστου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.
«Ζητάμε λύση ώστε να προχωρήσουμε ξανά στην παραγωγή» συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι ήδη έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία (ελέγχους στα μηχανήματα κ.α.) και είναι έτοιμοι να μπουν στην παραγωγή. Το μόνο που ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση είναι να χρηματοδοτηθούν μέσω των προγραμμάτων που δίνονται για νέους επιχειρηματίες καθώς να τους δοθεί για έναν χρόνο το ταμείο ανεργίας έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα για πρώτες ύλες. Ζητούν ακόμη να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο να μπορούν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο με όρους αυτοδιεύθυνσης από τους εργαζόμενους. Και φυσικά διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από τον εργοδότη καθώς και την ανάληψη εκ μέρους του των χρεών της επιχείρησης.
«Να δηλωθεί το δάνειο που πήρε η μητρική εις βάρος της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και μέρος από το δάνειο να παραχωρηθεί σε μετοχές προς τους εργαζόμενους. Ότι υπόλοιπο μείνει να γίνει διακανονισμός για να επιστρέψει προς την θυγατρική με το προνόμιο των εργαζομένων» λέει ο Μ.Αναγνώστου.

Ο πρόεδρος του σωματείου εξηγεί ότι οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν στην παραγωγή, οικοδομικών υλικών, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, προσιτές στους καταναλωτές.
Πρόθεσή τους είναι η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους εργαζόμενους σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια που βρίσκονται σε παρόμοια με την δικιά τους κατάσταση.
Ο Μάκης Αναγνώστου επισήμανε στο Thesstoday και τη σημαντικότητα του κινήματος αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί προς τους εργαζόμενους, το οποίο "γιγαντώνεται" και ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας.



thesstoday.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια: