23.2.13

Είμαστε σαν τον “πνιγμένο” που ελπίζει ότι θα κερδίσει το λαχείο ...


Ευσεβείς πόθοι “η απογείωση” τον Σεπτέμβριο του κ. Σαμαρά...
Συνέντευξη του καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα
Κύριε Βαρουφάκη ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αν “βγάλουμε” τον Ιούνιο, τα περάσαμε τα δύσκολα και ότι από τον Σεπτέμβριο θα... “απογειωθούμε”. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
Ευσεβείς πόθοι. Έχουν μια χρησιμότητα, εφόσον δεν αποτελούν τη μοναδική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η οικονομική πολιτική μιας χώρας.
Τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, ίσως, ο κ. Σαμαράς περιμένει ενίσχυση της οικονομίας από τον τουρισμό, ενώ άλλοι ότι περιμένει τις γερμανικές εκλογές και ενδεχομένως, ένα επιπρόσθετο κούρεμα. Εσείς τι ερμηνεία δίνετε σε αυτές τις δηλώσεις;
Εδώ και 3 χρόνια οι κυβερνήσεις μας, προσπαθούσαν να κερδίσουν τρεις μήνες. Ανά πάσα χρονική στιγμή, σκοπός τους είναι η επιβίωση για τους επόμενους 3-4 μήνες. Θεωρώ
ότι ο κύριος Σαμαράς, νιώθει πολύ μεγάλη πίεση στο εσωτερικό του κόμματός του και βέβαια πίεση από μια κοινωνία που βράζει. Η καλλιέργεια αυτών των ευσεβών πόθων, αποτελεί μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο.

Δηλαδή βλέπετε μια προσπάθεια, απεγνωσμένη, όπως την χαρακτηρίσατε να κερδηθεί χρόνος;
Ελπίζουν ότι κάποιο θαύμα θα γίνει, σαν τον πνιγμένο που ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα κερδίσει το λαχείο και ότι κάποιο θαύμα θα γίνει. Δε νομίζω ότι η κυβέρνηση βλέπει το θαύμα, απλώς το επικαλείται για να κρατηθεί στην ουσία.
Δε βλέπετε εσείς, δηλαδή, ότι με τον τουρισμό αλλά και με ένα πρόσθετο κούρεμα, ότι κάποια ανάκαμψη θα υπάρξει;
Όχι σε καμία περίπτωση, γιατί δεν θεωρώ ότι ο τουρισμός φέτος, θα είναι καλύτερος από ό,τι ήταν πέρυσι. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να το πιστεύουμε αυτό. Η διεθνής και η ευρωπαϊκή συγκυρία χειροτερεύουν. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, βρίσκεται σε μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που ήταν πέρυσι. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Ευρωπαίοι, θα έρθουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από αυτά που ξόδεψαν πέρυσι. Όσον αφορά το κούρεμα, οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβρη, και τότε θα γίνει κάποιο κούρεμα, αλλά θα είναι πάρα πολύ αργά. Εντωμεταξύ το ελληνικό εθνικό εισόδημα θα έχει καταρρεύσει άλλα 10 δισ. και ποτέ δεν ξέρει κανείς, τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί. Εγώ αυτό που φοβάμαι είναι ότι η Ιταλία και η Ισπανία, θα βρεθούν σε πολύ πιο δύσκολη θέση, ιδίως σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και η επίπλαστη ηρεμία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις χρηματαγορές, δεν θα είναι με το μέρος της κυβέρνησης, μετά το Σεπτέμβριο.
Αυτό το σκηνικό αισιοδοξίας, που έχει στηθεί σε σχέση με τις επενδύσεις, σε σχέση με τη συμμετοχή του Κατάρ, πώς το εισπράττετε;
Τρία χρόνια ακούμε για το Κατάρ. Το Κατάρ θέλει να πάρει ένα οικόπεδο. Ας έρθει να το πάρει. Αλλά γιατί αυτό θα αποτελέσει σημαντική επένδυση; Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει. Δεν είναι κακό βέβαια, αλλά αυτή τη στιγμή, το μόνο που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι επενδύσεις σε παραγωγική διαδικασία, όχι σε οικόπεδα. Η αισιοδοξία για τις επενδύσεις θα είχε βάση αν βλέπαμε επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε παραγωγικές μονάδες, αν βλέπαμε γενικά το επίπεδο των ξένων επενδύσεων τουλάχιστον 10 φορές παραπάνω από εκείνο στο οποίο γίνονται σχετικές αναφορές. Θα ήθελα πραγματικά πάρα πολύ οι επενδύσεις να τονωθούν αλλά δεν το βλέπω.
Πιστεύετε ότι έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη ολόκληρη παραμένει ισχυρός και δυνατός. Η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή συνεχίζει να αποσυντίθεται, κάτω από την επιφάνεια. Στην επιφάνεια έχουμε μια επιφανειακή ηρεμία που έχει επιφέρει ο κ. Ντράγκι. Οι τεκτονικές πλάκες, όμως, κάτω από την επιφάνεια κινούνται αντίθετα προς το συμφέρον του ευρώ. Αυτό δε σημαίνει ότι το ευρώ θα διαλυθεί, απλώς ότι δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως για να σταματήσει η διαδικασία αποσύνθεσής του. Ότι μπορούν να γίνουν πράγματα, μπορούν, αλλά δε γίνονται. 

EcoLeft

manier-manier.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: