11.2.13

«Συγχωρούν» τις δημόσιες επιχειρήσεις που δεν πλήρωναν φόρους...

Θα αποδίδουν ΦΠΑ και οι φορείς του δημοσίου για τις "εμπορικές" δραστηριότητες...
Σε ...παρερμηνεία του νόμου αποδίδει τώρα το υπουργείο Οικονομικών το ότι πολλοί φορείς του δημοσίου δεν πληρώνανε ΦΠΑ, για τα έσοδα από διάφορες δραστηριότητες που ασκούσαν τα ...
τελευταία 12 χρόνια.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο νέος Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ.Χάρης Θεοχάρης, απαλλάσσει τους δήμους, τις δημοτικές και κοινωφελείς επιχειρήσεις από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ για υπηρεσίες που πραγματοποίησαν μέχρι 31.12.2011, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν επιρρίψει το φόρο αυτό στους καταναλωτές.


Εφόσον, όμως αποδειχθεί ότι υπάρχει μετακύληση του ΦΠΑ προς τους καταναλωτές τότε οι προηγούμενοι φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε απόδοση του φόρου.


Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τη μη απόδοση του ΦΠΑ αναφορικά με τις προηγούμενες υπηρεσίες και εφόσον δεν είναι οριστικά μέχρι τις 2.2.2012, παύουν αυτά να ισχύουν και διαγράφονται τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί.


Με την εγκύκλιο ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι από λάθος ερμηνεία του νόμου και επί 12 χρόνια, κακώς οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και το ίδιο το Δημόσιο, δεν επιβάλουν και δεν αποδίδουν ΦΠΑ, για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο άσκησης της δημόσιας εξουσίας τους.


Η απαλλαγή αυτή «ίσχυε» από το 2000, οπότε κωδικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ΦΠΑ, αλλά –όπως προβλέπει ο σχετικός Κώδικας- τελούσε υπό τον όρο ότι από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες δεν δημιουργείται στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού. Με την προϋπόθεση αυτή απαλλάσσονταν μέχρι τώρα από τον ΦΠΑ και επιχειρήσεις γενικού συμφέροντος, όπως αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές κλπ., που πραγματοποιούνται από μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα.


Διαπιστώνοντας εμμέσως «πλάνη Δικαίου» ως τώρα, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων δεν ζητά την αναδρομική είσπραξη όλων αυτών των ποσών φόρου, δίνοντας ουσιαστικά «συγχωροχάρτι» στους δημόσιους φορείς ως προς το φορολογικό τους "παράπτωμα" - κάτι φυσικά το οποίο δεν θα έπραττε για κανέναν ιδιώτη ελεύθερο επαγγελματία ή επιχειρηματία.


Επισημαίνεται πάντως ότι για τις υπηρεσίες που παρέχονται μετά την 1.1.2012 εφαρμόζονται κανονικά οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ, ενώ στη ρύθμιση αυτή εμπίπτει και η παροχή αποχέτευσης που πραγματοποιείται απευθείας από το δημόσιο ή τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, και αποτελούν πράξεις οι οποίες έχουν υπαχθεί στο ΦΠΑ από 22.8.2011.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: