27.2.13

Πλήρη απελευθέρωση της ακτοπλοΐας απαιτεί η τρόικα...

Ναυάγιο στη συνάντηση ακτοπλόων-ναυτεργατών για τη συλλογική σύμβαση...
Πλήρη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών σε όλες τις γραμμές, με κατάργηση των υποχρεωτικών δρομολογήσεων, αλλά και της παρεχόμενης ναυτικής εργασίας, ζήτησαν εκ νέου τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, μετά τη...
συνάντηση που είχαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας Αθανάσιο Μπούσιο και στελέχη του υπουργείου.

Πηγές από τα υπουργεία ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας επικαλέστηκαν τον ιδιόμορφο χώρο του Αιγαίου, που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις για την ανταγωνιστικότητα του ακτοπλοϊκού κλάδου που λειτουργεί ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν.

Στο μεταξύ, άκαρπη απέβη και η σημερινή νέα συνάντηση των ακτοοπλόων με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς η ΠΝΟ απέρριψε όλα τα αιτήματα των ακτοοπλόων.

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας στον Πειραιά (ΣΕΕΝ).

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΕΝ, ζήτησε μείωση των αποδοχών των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων κατά 10% και να επανεξεταστεί το θέμα του ειδικού επιδόματος της άγονης γραμμής και των εξπρές δρομολογίων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των σωματείων των ναυτικών, ζητούν αύξηση των αποδοχών των ναυτικών, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί, άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, που σύμφωνα με τους ίδιους θίγει τα εργασιακά τους δικαιώματα και να γίνει άμεσα η καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών προς τους ναυτικούς, που χρωστούν ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Οι ακτοπλόοι χαρακτήρισαν υπερβολικά κάποια από τα αιτήματα των ναυτεργατών και είπαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας για τα πλοία της Αδριατικής είναι η ίδια από το 2010 και για τις εσωτερικές γραμμές του Αιγαίου από το 2011...

Δεν υπάρχουν σχόλια: