17.2.13

Ανοιξαν οι κάλπες για την κρίσιμη ψηφοφορία στην Κύπρο...

Πεντακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες Κύπριοι ψηφοφόροι προσέρχονται από τις 7 το πρωί στις κάλπες για να αναδείξουν τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ... νέοι ψηφοφόροι που θα πάνε για πρώτη φορά στις κάλπες ξεπερνούν τις 22.000, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν περίπου 600 Τουρκοκύπριοι.
Καινοτομία των εκλογών είναι τα κέντρα του εξωτερικού, καθώς θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σαράντα εκλογικά κέντρα σε 26 πόλεις του εξωτερικού. Περίπου το 3% των ψηφοφόρων είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στα κέντρα αυτά.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις έξι το απόγευμα, αλλά μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι τις 9 το βράδυ.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, γύρω στις έξι και τριάντα το απόγευμα θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα και γύρω στις 9 το βράδυ αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Μεγάλο προβάδισμα, μεγάλα προβλήματα
Ο Νίκος Ανααστασιάδης του ΔΗΚΟ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επικράτηση, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Κατά τους ειδικούς η αποχή είναι αυτή που θα κρίνει εάν θα χρειαστεί επαναληπτική διαδικασία.

Αντίπαλοί του είναι ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή το ζητούμενο είναι ποιος εκ των κυρίων Μαλά ή Λιλλήκα, θα περάσει ως αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη. Αποχή κοντά στο 20% ευνοεί εκλογή ενός γύρου και λειτουργεί υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη.

Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα, αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: