8.2.13

Νέα διακοπή στη Σύνοδο...

Νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών με θέμα τη συμβιβαστική πρόταση του Χ. Β. Ρόμπεη. Η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη και θα συνεχιστεί σε περίπου τρεις ώρες (στις... 2 ώρα Ελλάδας). Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία για τον Κοινοτικό προϋπολογισμό μεταξύ των 27 ηγετών. Ωστόσο, κανείς δεν είναι βέβαιος ότι το «παζάρι» των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να περισώζει τα 14 δισ. ευρώ - ίσως φτάσουν και τα 15 δισ - από το σύνολο του κοινοτικού προϋπολογισμού «προσπαθούμε για το λίγο παραπάνω» έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού. Παράλληλα, διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα αναμένεται να πάρει έξτρα χρήματα για τα αγροτικά, φτάνοντας συνολικά τα 16 δισεκατομμύρια.

Ο υπουργός εξωτερικών της Φινλανδίας έκανε λόγο για ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής. Εξέφρασε την ελπίδα του για γρήγορη λύση προσθέτοντας με νόημα: «ποτέ όμως δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί...».

Έπειτα από αλλεπάλληλες διακοπές μέσα στη νύχτα η συνεδρίαση συνεχίστηκε στις 7.30 το πρωί τοπική ώρα, σε επίπεδο ολομέλειας και σ’ αυτήν τη συνεδρίαση ο Χέρμαν βαν Ρόμπεη παρουσίασε τη συμβιβαστική του πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 960 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου επεξεργάστηκε ένα λογιστικό τρικ ώστε να μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι, τόσο οι χώρες που επιθυμούσαν συρρίκνωση του μπάτζετ όσο κι εκείνες που είχαν αντίθετα συμφέροντα.

Αν τα 960 δισ. ευρώ αποτελούν το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν ταυτοποιηθεί τότε οι καθαρές πληρωμές δεν θα ξεπερνάνε τα 908,4 δισ. κάτι που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη Βρετανία. Εν ολίγοις η Βρετανία θα πιστεύει ότι έχει έναν προϋπολογισμό με 908,4 δισ. και οι υπόλοιποι θα νομίζουν ότι έχουν έναν προϋπολογισμό με 960 δισ. ο βαν Ρόμπεη εκτιμά ότι ο Κάμερον θα μπορούσε να πουλήσει αυτό το αποτέλεσμα στο εσωτερικό της χώρας του καθώς όμως η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για το τελικό ψύχος αλλά και για τις επιμέρους πολιτικές, τέσσερις ώρες γίνεται σκληρή μάχη για την κατανομή των ποσών ανά πολιτική.

Το περίφημο ταμείο για την ανεργία των νέων φαίνεται πως πριμοδοτείται με συνολικά 6 δισ. από τα οποία θα ωφεληθεί και η Ελλάδα. Η πρόταση για τις αγροτικές ενισχύσεις έχει γραφεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να είναι αποδεκτή κι από τους Γάλλους, ενώ και η Ιταλία του Μάριο Μόντι ενδέχεται να πάρει επιστροφές από τον προϋπολογισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και ο Μόντι στην προεκλογική του ρητορική.

Οι ηγέτες δεν έχουν βάλει ακόμη τις υπογραφές τους. Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών όμως με δηλώσεις του νωρίτερα άφησε να εννοηθεί ότι είμαστε στο σημείο όπου είτε θα τα βρουν είτε θα τα σπάσουν. Η χώρα του είναι πάντως έτοιμη να πάρει τη συμφωνία.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: