2.2.13

«Γαλάζια» κεραμίδα...



Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Οι αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών αναγκάζουν το... οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επανεξετάσει το θέμα, ορίζοντας τελικά αφορολόγητο και αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα αγροτεμάχια. Την ίδια στιγμή έντονες είναι και οι αντιδράσεις των μεγαλοϊδιοκτητών, οι οποίοι είχαν ευνοηθεί από διάταξη του Ευάγγελου Βενιζέλου για το χαράτσι, αλλά και των μικροϊδιοκτητών που διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν να πληρώσουν άλλο φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ειπώθηκε ότι θα υπάρξει τελικά αφορολόγητο. Μένει να διαμορφωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ενώ εξετάζεται το θέμα των αγροτεμαχίων. Η διακομματική θα συζητήσει όμως εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και τη σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία θα συζητηθούν επίσης τα αιτήματα των αγροτών.

Οι «γαλάζιες» αντιδράσεις

Ο κ. Στουρνάρας, κατόπιν παρέμβασης του μεγάρου Μαξίμου, έσπευσε να καθησυχάσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται για νέο φόρο και ότι η συνολική επιβάρυνση των ακινήτων δεν πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με το 2012, συμπεριλαμβανομένου του χαρατσιού του ΕΕΤΗΔΕ. «Ο,τι παίρναμε, θα παίρνουμε» είπε χαρακτηριστικά προχθές το βράδυ στο Mega.

Η δημόσια παρέμβασή του όμως δεν ηρέμησε τα πνεύματα, καθώς οι νεοδημοκράτες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που φορολογούνται και τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου και μονιμοποιείται το χαράτσι της ΔΕΗ, θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση. Και αυτό καθώς το 2013 μικροϊδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τη δεύτερη και τρίτη δόση του ΕΕΤΗΔΕ, το ΦΑΠ για το 2011 και 2012 και το νέο ενιαίο φόρο.

Ο στόχος των 3 δισ. ευρώ πάντως δεν βγαίνει, όπως και να γίνουν οι υπολογισμοί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπηρεσιακά στελέχη υπολογίζουν ότι από το νέο φόρο μπορούν εισπραχθούν περί τα 2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας μια νέα τρύπα.

Η συζήτηση για το νέο φόρο στα ακίνητα προκαλεί «επανάσταση» στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς είναι ένα θέμα που αγγίζει τη ραχοκοκαλιά της «γαλάζιας» παράταξης, δηλαδή τους μικροϊδιοκτήτες και τους «νοικοκυραίους», αλλά και ιδεολογικά ζητήματα.

Ειδικά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν μέσα στην εβδομάδα για μηδενικό αφορολόγητο και συντελεστές έως και 2% προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. Μετά το βουλευτή Β' Αθήνας Αρη Σπηλιωτόπουλο, που μίλησε για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, το βουλευτή Β' Αθήνας Κυριάκο Μητσοτάκη, που έκανε λόγο για δήμευση της ακίνητης περιούσιας, αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μάκη Βορίδη, νέα πυρά εξαπέλυσαν χθες οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος και Προκόπης Παυλόπουλος, με τον τελευταίο να προτείνει μάλιστα επιστροφή στο φόρο που είχε θεσπίσει το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή, δηλαδή το ΕΤΑΚ, τον οποίο χαρακτήρισε δίκαιο, επειδή όπως είπε λάμβανε υπ' όψιν την πραγματική αξία του ακινήτου και το εισόδημα που προκύπτει από αυτό. Πολλοί περισσότεροι είναι δε οι βουλευτές που δεν έχουν εκφραστεί δημόσια, έχουν διαμηνύσει όμως σε μέγαρο Μαξίμου και Συγγρού τη διαφωνία τους.

Δυσαρέσκεια

Εντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν όμως και παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ασκούν πίεση στον κ. Στουρνάρα σε πολλαπλά επίπεδα.

Πρώτον, δυσαρεστημένοι είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε περάσει φωτογραφική διάταξη για το χαράτσι της ΔΕΗ με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων πάνω από 1.000 τ.μ. πλήρωναν λιγότερα.

Δεύτερον, πίεση ασκούν και οι τράπεζες, που επίσης έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και τεράστιες πιστώσεις σε ακίνητα και επηρεάζεται η εμπορική τους αξία. Αλλά και οι μικροϊδιοκτήτες θορυβήθηκαν και διαμαρτύρονται, επειδή, σύμφωνα με τις διαρροές, δεν θα υπάρχει αφορολόγητο.

Μέχρι και ο πρόεδρος των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) Νίκος Νικολακόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθεί το ποσό που ζητάει το υπουργείο, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Επίσης ο Χάρης Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος των ορκωτών εκτιμητών ακινήτων, δήλωσε ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα ο νέος φόρος και νέα επιβάρυνση στην αγορά ακινήτων.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: