6.2.13

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες στο μπλόκο των Σερρών...


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Βαγγέλη Αποστόλου (φωτό), συντονιστή του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Αφροδίτη Σταμπουλή και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών επισκέφτηκαν, τους αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο κόμβο Σιδηροκάστρου στο Λευκώνα Σερρών για να ...
συζητήσουν μαζί τους, τα προβλήματα τους και τα αιτήματα της κινητοποίησής τους.

Η ...αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ενωτικής Πανσερραϊκής Αγροτικής Κίνησης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, μιας ενωτικής προσπάθειας που εκπροσωπεί και συντονίζει στις σημερινές κινητοποιήσεις, όλους τους συλλόγους αγροτών και κτηνοτρόφων στο νομό Σερρών.

Οι αγρότες έθεσαν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τα εξής αιτήματα:

1. το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, μειώσεις επιβαρύνσεων στα εφόδια),
2. μείωση ΦΠΑ στο 8%
3. φορολογικό
4. κεφάλαια κίνησης αγροτών
5. ΠΣΕΑ 2010, 2012 για το πράσινο σκουλήκι,
6. συνταξιοδοτικό
7. Αναδασμός (υποχρεωτικός ή οικειοθελής),
8. πάταξη παραεμπορίου αγροτικών προϊόντων,
καθώς επίσης και αιτήματα που αφορούν αποκλειστικά στον νομό Σερρών, όπως
1. Γεωθερμία (να γίνουν εκμεταλλεύσιμα τα γεωθερμικά πεδία προς τους αγρότες)
2. Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων στο νομό Σερρών
3. Φυσικό αέριο σε όλες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες
4. Αρδευτικό δίκτυο στη περιοχή της Φυλλίδας

Επίσης ζήτησαν από τους βουλευτές, να μεταφέρουν πρόσκληση - επίσκεψης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο πολυπληθέστερο και δυναμικότερο – όπως είπαν - αγροτικό μπλόκο.

Αναλύοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο συντονιστής του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Εμείς οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών, γιατί θεωρούμε τα αιτήματά τους όχι μόνο δίκαια αλλά και αναγκαία για την επιβίωση του αγροτικού χώρου. Πολύ περισσότερο που η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων έχει σχέση με τη μείωση του κόστους παραγωγής που θα διασφαλίσει όχι μόνο τη δική τους επιβίωση αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Οι αγρότες δεν είναι επαίτες. Ζητούν να έχουν τη δυνατότητα να μπορέσουν να παράξουν πλούτο.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα στοχεύει στην εφαρμογή κλαδικών πολιτικών, με ιδιαίτερη προσοχή στην επάρκεια του διατροφικού τομέα και στην επαναφορά της παραγωγής παραδοσιακών αγαθών και προϊόντων. Μια τέτοια πολιτική προϋποθέτει τη σύνταξη και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού αγροτικού χωροταξικού σχεδίου κατά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα. Όλοι οι Έλληνες παραγωγοί ξέρουν τι μπορούν να καλλιεργήσουν και σε ποια προϊόντα υπερτερεί η περιοχή τους, αυτό που τους λείπει είναι η εξειδικευμένη στήριξη. Ένα εξειδικευμένο, για παράδειγμα πρόγραμμα στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, που θα διασφαλίζει την επάρκειά μας σε τρόφιμα, την ερχόμενη περίοδο που προβλέπεται ελλειμματική τόσο στην Ευρώπη όσο και σ΄ όλο τον κόσμο, απαιτεί:

-Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων προμήθειας εφοδίων και ζωοτροφών για τη στήριξη των μικροκαλλιεργητών και κυρίως των κτηνοτρόφων, που αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές διατροφικών προϊόντων.
-Τη λήψη μέτρων βελτίωσης και εξορθολογισμού της εμπορικής διαχείρισης των αγροτικών προϊόντων, για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και η διαδρομή των προϊόντων από το χωράφι του παραγωγού στο τραπέζι του καταναλωτή και
-Τη στήριξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων του διατροφικού τομέα.

Βασικές παράμετροι για να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η επίλυση δύο κύριων προβλημάτων του χώρου, του πιστωτικού και του συνεργατικού».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά τον δρόμο και διένειμαν στους οδηγούς των διερχομένων αυτοκινήτων σερραϊκά προϊόντα.

Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους και στα σερραϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους στο νομό Σερρών, το απόγευμα επισκέφτηκαν τους αγρότες στο μπλόκο των Κερδυλίων και συζήτησαν μαζί τους, τα προβλήματα τους και τα αιτήματα της κινητοποίησής τους...
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: