1.2.13

Μόλις 7.000 καταθέτες εξωτερικού υπέβαλαν συμπληρωματικές δηλώσεις...


Τελευταία προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2012 θα έχουν 18.000 περίπου Έλληνες καταθέτες ξένων τραπεζών προκειμένου να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα λάβουν ραβασάκια με...
φόρο 45% επί της διαφοράς των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό και των εισοδημάτων που δήλωσαν.


Η ανταπόκριση των φορολογουμένων είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικά περιορισμένη καθώς μέχρι και χθες από τους 25.000 φορολογούμενους που έχουν λάβει τα ειδικά ειδοποιητήρια λιγότεροι από 7.000 χρησιμοποίησαν την ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και υπέβαλαν συμπληρωματικές δηλώσεις.

Αν και η επίσημη προθεσμία για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων έληξε χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε σιωπηρή παράταση της διαδικασίας έως τις 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους φορολογούμενους που είτε αντιμετώπισαν πρόβλημα με τη συμπλήρωση της εφαρμογής του Taxinet, είτε δεν πρόλαβαν εγκαίρως να μαζέψουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Σημειώνονται πως οι φορολογούμενοι που έβγαλαν κεφάλαια, άνω των 100.000 ευρώ, στο εξωτερικό τη διετία 2009-2011 καλούνται να αποδείξουν ότι οι διαφορές εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων είναι δικαιολογημένες και προέρχονται από νόμιμα κεφάλαια τα οποία έχουν φορολογηθεί.

Ωστόσο, πολλοί φορολογούμενοι έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα στη συλλογή αποδεικτικών όπως π.χ. βεβαιώσεις μερισμάτων καθώς πολλές τράπεζες και εισηγμένες επιχειρήσεις δεν διατηρούν οργανωμένο αρχείο και καθυστερούν να κοινοποιήσουν τα σχετικά αποδεικτικά.

Αν και μετά τις 15 Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι δεν καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις θα λάβουν νέα επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσουν επί των εισοδημάτων που δεν δικαιολόγησαν φόρο ίσο με 45%...
Θανάσης Κουκάκης
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: