2.2.13

"Καμπάνα" έως 5.000 ευρώ για την απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων...

Με πρόστιμο από 3.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ θα τιμωρείται ο εργοδότης που εντοπίζεται να απασχολεί παράνομα επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο.
Κυρώσεις θα υπάρχουν και για τον άνεργο όπως στέρηση του δικαιώματος επιδότησης ανεργίας για 2 χρόνια και...
καταβολή 1 επιδόματος.

Η ρύθμιση προβλέπεται, σύμφωνα με την Ημερησία, στο σχέδιο νόμου για το ΣΕΠΕ, το οποίο πρόκειται να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Η πλήρης ρύθμιση προβλέπει ότι "αν κατά τη διάρκεια ελέγχου από τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ διαπιστώνεται, ύστερα από αμελλητί διαβίβαση του δελτίου ελέγχου τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ προς διασταύρωση, ότι κάποιος απασχολείται με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης σε εργοδότη χωρίς ο τελευταίος να τον έχει δηλώσει νομίμως στις αρμόδιες αρχές, επιβάλλονται πλέον των προβλεπόμενων στο άρθρο 25 του ν. 3996/2011 και πάντως σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 24 του ίδιου νόμου οι κάτωθι διοικητικές κυρώσεις:

Στον εργοδότη πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο ή πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο όταν έχει προηγηθεί εικονική καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη.

Στο παρανόμως απασχολούμενο - επιδοτούμενο άνεργο, πρόστιμο ύψους 1 μηνιαίου βασικού επιδόματος ανεργίας και αποστέρηση του δικαιώματος λήψης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα 2 ετών από την έκδοσης της απόφασης διακοπής της επιδότησης.

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για την παράνομη απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων αποφασίστηκαν να θεσμοθετηθούν, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ το συμπληρώνουν απασχολούμενοι ακόμη και στον ίδιο εργοδότη.

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2013 προβλέπει, πάντως, μείωση κατά 309 εκατ. ευρώ (στο 1,124 δισ. ευρώ από 1,433 δισ. ευρώ) του κονδυλίου για τις επιδοτήσεις ανεργίας λόγω αυστηροποίησης των όρων επιδότησης και παρά τη συνεχιζόμενη, ως συνέπεια της ύφεσης, αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: