19.2.13

Ανεργία και απολύσεις στο επίκεντρο της σύσκεψης των «3»...


Ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων, προγράμματα για τις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο και μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στο κοινωνικό ταμείο ανακοινώθηκαν μετά την ...
σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας και Απασχόλησης την Δευτέρα. Οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, μόνο απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων, ενώ έδωσαν έμφαση στην ανάγκη συμφωνίας με τις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Την ανάγκη να υπάρξει προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, μόνο απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων, ενώ σημείωσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση προχωρά.

Για το ζήτημα των αγροτών, ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Στη μέριμνα μας είναι να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα», κάνοντας αναφορά στο πετρέλαιο και την ένταξη σε συνταξιοδότηση όσων γεννήθηκαν το 1948 και το 1949.

Για το θέμα της ανεργίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σημείωσε ότι πρέπει όλοι οι άνεργοι να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τόνισε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, καθώς και για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση των νέων. Υπογράμμισε ότι η ανεργία αντιμετωπίζεται κυρίως με την ανάπτυξη και πως στις άμεσες στοχεύσεις είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στην ανάγκη προγραμματικής συμφωνίας με τις τράπεζες προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και σε κοινωνικά μέτρα αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως στο μέτωπο της ανεργίας προέχει η μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στο κοινωνικό ταμείο και πως θα υπάρξουν προγράμματα για περίπου 400.000 οικογένειες χωρίς ούτε ένα εργαζόμενο ενώ πρόσθεσε πως κανένας άνεργος δεν θα μείνει άκαλυπτος ιατροφαρμακευτικά.

Όσον αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση, είπε πως πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση και το θέμα της διαθεσιμότητας και έκανε λόγο για μυθολογία σχετικά με τα περί απολύσεων στο Δημόσιο.

Ειδικά για τους αγρότες είπε πως πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης σχετικά με θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ και τη συνταξιοδότηση ενώ για το κομμάτι της ανάπτυξης τόνισε πως πρέπει να προωθηθούν τα μεγάλα οδικά έργα αλλά και το θέμα των ναυπηγείων.

Στο νομοσχέδιο για τους ανέργους που έχει τεθεί σε διαβούλευση αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Υπογράμμισε ότι θα επεκταθεί το επίδομα και στους αυτοαπασχολούμενους και πως προβλέπεται η επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανέργους.

Στη σύσκεψη έγινε λεπτομερής κουβέντα για την ελληνική οικονομία, με έμφαση στο θέμα της ανεργίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μεγιστοποιηθούν «οι πόροι που πάνε για την ανεργία, κυρίως των νέων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη τέθηκαν και η καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας ανά υπουργείο.

Διεργασίες εν όψει της επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα την Τρίτη

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την Δευτέρα, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το γάλλο πρόεδρο ως έναν πολύ καλό σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα, για την έξοδο από την κρίση, αναφέροντας πως στην ατζέντα των συνομιλιών με τη γαλλική αντιπροσωπεία βασικό θέμα θα είναι οι επενδύσεις.

Για την άφιξη της τρόικας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των «προαπαιτούμενων», ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι των δανειστών να πιέσουν για απολύσεις στο δημόσιο δήλωσε: «επί του παρόντος δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα».

Η ατζέντα του γάλλου προέδρου

«Σημαντική» κρίνεται η επίσκεψη Ολάντ από κύκλους της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρανσουά Ολάντ θα υποβάλει προτάσεις συνεργασίας στον πρωθυπουργό, με στόχο να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των γάλλων επενδυτών.

Ο κ. Ολάντ θα παραστεί μαζί με τον πρωθυπουργό σε ελληνογαλλική επιχειρηματική εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν η γαλλική πρεσβεία και ο ΣΕΒ.

Συνοδευόμενος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει επίσης τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.


ΣΥΡΙΖΑ: Υποκρικτικό το όψιμο ενδιαφέρον τους για την ανεργία

Για πεισματική επιμονή της κυβέρνησης σε ένα πρόγραμμα “που δεν βγαίνει και το μόνο που κάνει με βεβαιότητα είναι να καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία” αλλά και για “υποκριτικό ενδιαφέρον” σχετικά με το επίπεδο της ανεργίας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του, για τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων.

“Σε άλλη μία συνάντηση, η τριανδρία της καταστροφής επιβεβαιώνει την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική του “λάθους””, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει πως “το δε όψιμο ενδιαφέρον των συγκυβερνώντων, ιδιαίτερα για την ανεργία, που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στη χώρα μας, είναι υποκριτικό όταν ειδικά ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα την αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας επιθετικότερα την ίδια πολιτική λιτότητας, που μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια την τριπλασίασε”.
ΚΚΕ: Εμπαίζουν τους ανέργους

Για εμπαιγμό των ανέργων κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ σε σχόλιο του σχετικά με τη σύσκεψη των “τριών” στο Μαξίμου, και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης.

“Τα κόμματα της συγκυβέρνησης εμπαίζουν και προκαλούν τους ανέργους και ειδικά τους νέους. Αντί για μέτρα προστασίας τους η κυβέρνηση στέλνει σ’ αυτούς χαράτσια και εξοντωτικούς φόρους και χρηματοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αξιοποιεί την ανεργία για να τσακίσει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και να καταδικάσει τους νέους σε μισθούς πείνας και σε ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κομμουνιστικού κόμματος και συμπληρώνει : “Οι άνεργοι, οι νέοι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Φλεβάρη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, να δώσουν αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα”...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: