28.2.13

Παράταση για τα βιβλιάρια υγείας του ΙΚΑ ώς τις 31 Μαρτίου...

Μέχρι τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η ισχύς των βιβλιαρίων υγείας του ΙΚΑ, που έληγαν σήμερα 28 Φεβρουαρίου, για επίσκεψη σε γιατρούς και χορήγηση φαρμάκων, χωρίς θεώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τη διοίκηση του Ταμείου.

Στην...
ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επισημαίνεται ότι «παρά το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ η διαδικασία αποστολής ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους, διαπιστώνεται ότι ο κύριος όγκος των θεωρήσεων βιβλιαρίων υγείας μετατοπίστηκε στα Υποκαταστήματα. Αυτό οφείλεται κυρίως:

1. Στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και ειδικότερα, στην αδυναμία πολλών ασφαλισμένων να συμπληρώσουν τις 100 ημέρες ασφάλισης μέχρι τον Σεπτέμβριο που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική αποστολή ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας.

2. Στην αδυναμία παραλαβής των ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας και την επιστροφή τους στο ΙΚΑ, λόγω παύσης λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων (δεδομένου ότι οι ετικέτες αποστέλλονται στους ασφαλισμένους μέσω των εργοδοτών).

3. Στη μεγάλη προσέλευση ασφαλισμένων για θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης:

α) Υπενθυμίζει καταρχήν τις οδηγίες που έχουν δοθεί επανειλημμένα για τη θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων υγείας σύμφωνα με τις οποίες δεν απαιτείται θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου για τα προστατευόμενα μέλη οικογενείας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι των άμεσα ασφαλισμένων ή τέκνα κάτω των 18 ετών και προσκομίζουν στις υπηρεσίες υγείας και τα δύο βιβλιάρια (Εγκ. ΙΚΑ 78/2002, Γ.Ε Α11/45/103-2006).

β) Αποφασίζει την παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων που λήγουν 28/02/2013 μέχρι 31/03/2013 για επίσκεψη σε γιατρούς και χορήγηση φαρμάκων, χωρίς θεώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Τέλος, η διοίκηση του ΙΚΑ υπενθυμίζει ότι προωθείται διάταξη σύμφωνα με την οποία μειώνεται από 100 σε 50 ο αριθμός ημερών ασφάλισης που απαιτείται για θεώρηση βιβλιαρίων από 01/03/2013 έως 28/02/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: