10.2.13

Αιώνας των γενοκτονιών ο 20ος αιώνας...

http://www.tokarfi.gr
Ο 20ός αιώνας είναι ο απόλυτος αιών των γενοκτονιών. Καμία άλλη ιστορική περίοδος της ανθρωπότητας δεν δρομολόγησε τόσες και τέτοιες αγριότητες και γενοκτονίες όσες ο 20ός αιώνας.
Με τη λέξη γενοκτονία αποδίδουμε μία από αρχαιοτάτων χρόνων υφιστάμενη έννοια και ακριβέστερα ένα από...
αρχαιοτάτων χρόνων διαπραττόμενο έγκλημα, που αποβλέπει στη συστηματική και ως επί το πλείστον διά βιαίων μέσων επιδιωκόμενη εξόντωση ολοκλήρου φυλής, έθνους ή λαού. Και τα αίτια των γενοκτονιών ήταν πάντοτε τα ίδια: η διαφορετικότητα λαών, φυλών, θρησκειών, χρωμάτων. Το τίμημα στο κεφάλαιο γενοκτονία που είχε η πατρίδα μας σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα υπήρξε βαθύτατο.





Τουρκικές θηριωδίες: Ολοκαύτωμα Αρμενίων



Από το 1809 δρομολογήθηκε η εξόντωση των μη μουσουλμάνων και των μη τουρκικής καταγωγής λαών της Μικρασιατικής γης, με πρώτο θύμα της γενοκτονίας τους Αρμένιους. Πέντε εκατομμύρια Αρμένιοι, για λόγους ανυποταξίας, υπέστησαν σειρά διωγμών και βασανιστηρίων. Μέσα σε λίγους μήνες 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν με όλους τους τρόπους. Αυτό ήταν και το πρώτο θύμα των τουρκικών θηριωδιών του 20ού αιώνα. Μόλις πρόσφατα ο ΟΗΕ, με πρωτεργάτρια τη γαλλική κυβέρνηση, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, 80 χρόνια μετά. Κοντά στους Αρμένιους άρχισαν, με όλους τους τρόπους, τη μεθόδευση της εξοντώσεως των ελληνικών πληθυσμών.





Ολοκαύτωμα του Πόντου



Από το 1910, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχασαν τη ζωή τους μέσα από ατέλειωτες πορείες στην Αλμυρά Έρημο και στα βουνά της Ανατολίας, δημιουργώντας ένα κύμα οργής στη μητρόπολη, αποτελώντας το σοβαρότερο από τους λόγους επεμβάσεως των ελληνικών δυνάμεων το 1919. Αλλά με τις σφαγές και την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας έχουμε τη γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών του μαρτυρικού Πόντου. Πόντος, λοιπόν, και η κατανομή του πληθυσμού με κριτήρια την εθνότητα ήταν: Τούρκοι 772.000, Έλληνες 929.000, Αρμένιοι 60.000 και Ευρωπαίοι 5.000. Οι 929.000 Έλληνες κατανέμονταν σε Έλληνες χριστιανούς 696.000, Έλληνες μουσουλμάνους 190.000 και κρυπτοχριστιανούς 43.000. Μετά τη Μικρά Ασία και την εκεί καταστροφή, στον Πόντο απέμειναν μόνο οι Έλληνες μουσουλμάνοι και οι κρυπτοχριστιανοί. Από τους υπόλοιπους, 300.000 σφαγιάστηκαν και οι επιζήσαντες ήλθαν στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκαν στη Θράκη και τη Μακεδονία. Το ολοκαύτωμα των Ποντίων ανεγνωρίσθη από την ελληνική κυβέρνηση το 1996. Ο 20ός, λοιπόν, αιώνας ήταν αιώνας κατεξοχήν των γενοκτονιών και ομαδικών σφαγών.





Οι σφαγές του «Πατερούλη»



Αρχίζοντας από τη διαβόητη Σοβιετική Ένωση, όπου μέσα σε μια 15ετία ο ηγέτης του κομμουνιστικού καθεστώτος, Ιωσήφ Στάλιν, προέβη σε ευρύτατης κλίμακας εκκαθαρίσεις, ξεκινώντας από τους Πόντιους της Μαύρης Θάλασσας και φτάνοντας μέχρι τους Κοζάκους, τους Γεωργιανούς, τους Ουκρανούς και τους Αρμένιους, στα 35 εκατ. υπολογίζονται τα θύματά του στη δεκαετία 1920-1940, τα οποία εξοντώθηκαν για έναν και μόνο λόγο: δεν ήταν αρεστά στον απόλυτο άρχοντα της πρώην τσαρικής αυτοκρατορίας.





Ιάπωνες, η λαίλαπα της Ασίας



Στις γενοκτονίες επιδόθηκαν και οι Ιάπωνες, η λαίλαπα της Ασίας, εναντίον κορεατικών και κινεζικών πληθυσμών. Υπολογίζεται ότι τα θύματα της γενοκτονίας των Ιαπώνων δολοφόνων ξεπέρασαν στη Μαντζουρία, την Κορέα και τη Βορειοδυτική Κίνα τα 20 εκατ. Την ίδια εποχή, στη διάρκεια του 20ού αιώνα, μετρήσαμε τις απίστευτες εκκαθαρίσεις για λόγους πολιτικού δογματισμού που δρομολόγησαν οι Κόκκινοι Χμερ στο Λάος, οι Βιετκόνγκ στο Νότιο Βιετνάμ, οι Κινέζοι του Μάο εναντίον των οπαδών του Τσα Γκάι Σεκ και μετά, στην πολιτιστική επανάσταση, όπου τα θύματα των αλλεπαλλήλων γενοκτονιών της Άπω Ανατολής ξεπέρασαν τα 90 εκατ. Παραδείγματος χάριν, στο Λάος η πληθυσμιακή έκπτωση μετά την επικράτηση των Ερυθρών Χμερ έφτασε 70%.







Η ώρα του Μάο



Γενοκτονία κινεζικών πληθυσμών από τον Μάο Τσε Τουνγκ. Όπου την πρώτη 30ετία της επιβολής του κομμουνιστικού καθεστώτος εξοντώθηκαν πάνω από 90 εκατ. αθώοι και αντιφρονούντες. Στη γειτονική Βόρεια Κορέα τουλάχιστον 12 εκατ. Βορειοκορεάτες κατέφυγαν στη Νότιο Κορέα για να γλιτώσουν την ομαδική σφαγή που είχε προγραμματίσει γι’ αυτούς ο Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ίδια κατάσταση στο Θιβέτ κατά τη δεκαετία του ’60, όπου εν μία νυκτί και μη υπαρχούσης αντιστάσεως οι Κινέζοι εισήλθαν και κατέλαβαν το Κράτος του Θεού. Η κινεζική εισβολή στοίχισε περίπου 2 εκατ. νεκρούς στο ταλαίπωρο Θιβέτ.





Εβραίοι τα θύματα θύτες και οι Παλαιστίνιοι



Γενοκτονία με την έννοια του ολοκαυτώματος η εξόντωση του εβραϊκού λαού από το καθεστώς του Χίτλερ. Η γενοκτονία αυτή, που άλλοι την υπολογίζουν στα 6 εκατ. νεκρούς, άλλοι στα 3 και άλλοι στο 1,5 εκατομμύριο, δεν ήταν αποτέλεσμα σκληρής αμφισβήτησης της εξουσίας, είτε η δογματική-ολοκληρωτική συμπεριφορά οπαδών εναντίον πληθυσμών οι οποίοι ηρνούντο να αποδεχθούν το δόγμα. Είχε καθαρά φυλετικό χαρακτήρα. Το ίδιο και η γενοκτονία από πλευράς Ισραηλιτών εναντίον Παλαιστινίων, η οποία στα 35 χρόνια των συρράξεων οδήγησε εκτός Παλαιστίνης 2,5 εκατ. ανθρώπους ως πρόσφυγες και πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς.





Αφρική: η κόλαση του δουλεμπορίου και της αποικιοκρατίας…



Γενοκτονίες ων ουκ έστιν αριθμός είχαμε και στη Μαύρη Ήπειρο, όπου οι Αφρικανοί, βγαίνοντας από το καθεστώς δουλεμπορίας, η οποία κράτησε 2,5 αιώνες, όσο δηλαδή και η αποικιοκρατία η οποία δημιούργησε μια συνεχή κόλαση γενοκτονιών, αφού σε 250 χρόνια οδηγήθηκαν στο θάνατο πάνω από 60 εκατ. Αφρικανοί. Αυτό ήταν το περίφημο δουλεμπόριο που το διαχειριζόταν για μεγάλο διάστημα η Μεγάλη Βρετανία και από το οποίο θησαύρισαν εταιρείες ολλανδικών και εβραϊκών συμφερόντων.





…αλλά και φυλετικών και θρησκευτικών διαφορών



Μόνο στην Αφρική δρομολογήθηκαν πέντε ειδών γενοκτονίες, με πρώτη και βαρύτερη σε τίμημα απ’ όλες τη γενοκτονία του λαού των Ίμπος στη Νιγηρία. Εκεί, πάνω από 3 εκατ. Ίμπος δολοφονήθηκαν από μουσουλμανικές εξτρεμιστικές οργανώσεις. Έπειτα είχαμε την απίστευτη γενοκτονία των Τούτσι από τους Χούτου, τόσο στο Κονγκό όσο και στη Βόρεια Αγκόλα. Πάνω από 3,5 εκατ. υπολογίζονται οι νεκροί των Χούτου, θύματα του δεκάχρονου εμφυλίου. Προηγήθηκε η γενοκτονία των εθνικιστικών δυνάμεων από τους κομμουνιστές αντάρτες τόσο της Αγκόλας όσο και της Μοζαμβίκης. Έπειτα ο φοβερός εμφύλιος που ξέσπασε στην πρώην Ροδεσία και νυν Ζιμπάμπουε και ο οποίος μέσα σε μια 15ετία στοίχισε 1,5 εκατομμύριο νεκρούς. Και ακόμα ταλαιπωρείται η αφρικανική ήπειρος από τους εμφυλίους στο Σουδάν και στη Σομαλία. Εμφύλιοι με χαρακτήρα εδώ φυλετικό. Μασάι από τη μια μεριά, διάφορα αφρικανικά φύλα από την άλλη, που μέχρι τώρα έχουν στοιχίσει 2,5 εκατ. νεκρούς. Η ίδια κατάσταση και στις διάφορες παλαιές φυλές της Λιβύης και της Τυνησίας, όπου εκεί οι ακήρυχτοι εμφύλιοι βαστάνε εδώ και 35 χρόνια.





Γιουγκοσλαβίας το σφαγείο



Αυτό ακριβώς το κύμα των γενοκτονιών συνεχίστηκε και στο τελευταίο τέταρτο του αιώνα, ιδιαίτερα στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία, όπου προηγήθηκε από πλευράς Κροατών η φυσική εξόντωση των Σέρβων και ακολούθησε από πλευράς Σέρβων η φυσική εξόντωση των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Την ίδια γενοκτονική συμπεριφορά θα δούμε από πλευράς Αλβανών εναντίων Σέρβων στο πολύπαθο Κοσσυφοπέδιο.





Επίλογος



Πρόσφατα παρατηρούμε τα φαινόμενα γενοκτονιών σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων στη Λιβύη, και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, καθώς εξοντώνονται οι χριστιανικοί πληθυσμοί και των δύο χωρών. Μέχρι τώρα η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει αξιολογήσει το ολοκαύτωμα των αφρικανικών λαών, ούτε και τη γενοκτονία κινεζικών πληθυσμών από τον Μάο Τσε Τουνγκ. Στη Συρία σήμερα βλέπουμε μία ακόμα εμφύλια σύρραξη με γενοκτονικές τάσεις μεταξύ μουσουλμάνων και αλεβίδων. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους Κούρδους, οι οποίοι συστηματικά εξοντώνονται τόσο από τους Τούρκους όσο και από τους Ιρακινούς. Η επιδρομή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουρδιστάν στοίχισε τη ζωή 350.000 Κούρδων. Επίκαιρη λοιπόν όσο καμία άλλη επέτειος η επέτειος των ολοκαυτωμάτων, η επέτειος των γενοκτονιών, οι οποίες από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούν μία διαχρονική εντροπή, μία διαρκή ύβρη για το ανθρώπινο γένος. Γενοκτονιών λοιπόν το ανάγνωσμα ο 20ός αιώνας και δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: