22.2.13

Θα πέσετε περισσότερο το 2013...


...για να... ανέβετε το 2014...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2013 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,4% και η ανεργία στο 27%, αναθεωρώντας προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα, αλλά... περιμένει θετικό «ριμπάουντ» το 2014.
Στην προηγούμενη έκθεση του Σεπτεμβρίου εκτιμούσε περιορισμό της ύφεσης στο 4,2% και ανεργία στο 24%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του, στην έκθεση του Ιανουαρίου, προβλέπει ότι φέτος η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 4,2%, ο πληθωρισμός στο -0,6% και η ανεργία στο 26,6%.

Για το χρέος το 2012 η έκθεση της Κομισιόν εκτιμά καλύτερα αποτελέσματα αφού θα διαμορφωθεί στο 161,6% έναντι του 176,7% που προέβλεπε στην περυσινή της έκθεση, ενώ το 2013 θα ανέλθει σε 175,6% έναντι του 188,4 που προέβλεπε προηγουμένως.

Περαιτέρω συρρίκνωση της ζήτησης το 2013

Η έκθεση αναφέρει πως οι επενδύσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποαποδίδουν βραχυπρόθεσμα, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη ρευστότητα ή περιμένουν να δουν περισσότερες αποδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας.

Αν και οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν καθώς η οικονομία βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, είναι πιθανό να παραμείνουν υποτονικές λόγω των αδύναμων –ακόμα- εξωτερικών συνθηκών.

Ερχεται ανάκαμψη το 2014... με περαιτέρω μείωση μισθών

Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς τριμηνιαίας ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2013 θα συνοδευτούν από θετική ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το 2014. Αυτό αντανακλά τις συνεχιζόμενες θετικές εξελίξεις από την πλευρά της προσφοράς, σημειώνει η έκθεση της Κομισιόν.

Οι μειώσεις στα μοναδιαία κόστη εργασίας (χάρη στις ευρείες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας) και η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να ενθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας όταν αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Επιπλέον, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η γενικότερη σταθεροποίηση της χώρας θέτουν τις προϋποθέσεις για επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα και ανανεωμένες ροές πίστεως προς τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνει η Κομισιόν.

Η μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς οδηγούν σε προβλέψεις για μείωση του κόστους εργασίας. Η αποζημίωση ανά εργαζόμενο αναμένεται να μειωθεί κατά 7% τι 2013 και κατά 2% το 2014, αναφέρει η έκθεση.

Δημοσιονομικός λογαριασμός

Το 2013 η κυβέρνηση στοχεύει σε ισοσκελισμό σε πρωτογενή βάση (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος εξυπηρέτησης χρέους) και σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Αυτό θα στηριχθεί από ένα πακέτο μέτρων εξοικονόμησης που αντιστοιχεί στο 7,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2014, το οποίο υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο.

Δεδομένης της μείωσης των επιτοκίων κατά σχεδόν 1% λόγω των μέτρων μείωσης χρέους που υιοθέτησε το eurogroup στα τέλη του 2012, το συνολικό έλλειμμα της κυβέρνησης το 2013 αναμένεται τώρα να διαμορφωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ.

Τα ρίσκα στο βασικό σενάριο

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, το θετικό ρίσκο αφορά σε μια ευδιάκριτη πιθανότητα να υπάρξει ισχυρότερη επιστροφή της εμπιστοσύνης και η ανάκαμψη να ξεκινήσει νωρίτερα το 2013.

Αυτό με τη σειρά του θα έχει θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά. Επιπλέον, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2013 και η αντιστροφή της στενότητας ρευστότητας μπορεί να έχουν ισχυρότερη επίπτωση στη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερο αντιστάθμισμα στην δημοσιονομική προσαρμογή από αυτό που προβλέπεται.

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος ο όποιος δισταγμός στην εφαρμογή του προγράμματος, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε δομικό επίπεδο, να αποτρέψει τους επενδυτές και να λειτουργήσει αρνητικά στην ζήτηση. Η απασχόληση μπορεί να αντιδράσει πιο αρνητικά από το προβλεπόμενο στις υφεσιακές συνθήκες ζήτησης που αναμένονται το 2013.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: