28.1.13

O Κανέλλης στηρίζει Κουράκη...


Η τιμή της πίστης...
Με τον Τάσο Κουράκη, τον θεσσαλονικιό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί κανείς να έχει πολλές διαφωνίες - και προσωπικώς, έχω μία επιπλέον, δεν μου αρέσουν καθόλου τα ... ποιήματά του. Αλλά δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι η πρόταση την οποία έκανε τις προάλλες στο πλαίσιο του συνεδρίου «Εκκλησία και Αριστερά», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, έχει βάση.
Τι είπε με απλά λόγια ο κ. Κουράκης; Επανέφερε την πάγια θέση της Αριστεράς για χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, που αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η πιο μεταρρυθμιστική θέση της ελληνικής Αριστεράς - εκτός όλων των άλλων, διότι μια τέτοια κίνηση θα απαλλάξει τη χώρα από την αγοραφοβική αντιμετώπιση του κόσμου και την ιδεολογία της από την παρωχημένη εθνικοφροσύνη που σημαδεύει με αρνητικό τρόπο κάθε πτυχή της ζωής μας, από τη σχέση μας με τους θεσμούς της Πολιτείας μέχρι τη χρήση του ιδεολογήματος περί ελληνορθόδοξης ταυτότητας, που στην πράξη σημαίνει μια κοινωνία η οποία απεχθάνεται την ετερότητα, το διαφορετικό, τον Αλλον.
Ο κ. Κουράκης, όμως, δεν έμεινε στην περιγραφή των ιδεολογικών τομών που θα φέρει ενδεχόμενος χωρισμός. Μετέφρασε σε συνθήκες καθημερινής ζωής τι μπορεί να σημαίνει για την Πολιτεία αυτή η μεταρρύθμιση.
«Προτείνουμε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος», είπε ο κ. Κουράκης. Προφανώς, σε μια τέτοια συνθήκη οι ίδιοι πόροι της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα είναι επαρκείς για να ζήσουν οι θεράποντές της. Και επίσης προφανώς, για μια τέτοιας εμβέλειας μεταρρύθμιση οφείλεις να σεβαστείς τους εκπροσώπους της Εκκλησίας και, πρωτίστως, να τους βοηθήσεις να πατήσουν στα πόδια τους και να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Αρα, λογικό είναι ότι η μισθοδοσία τους ή, έστω, μεγάλο μέρος της μπορεί να καλυφθεί από ειδικό φόρο.
Επίσης λογικό είναι τον φόρο να πληρώνουν οι πιστοί, όσοι ασπάζονται το γράμμα και το πνεύμα της Ορθοδοξίας, όσοι νιώθουν την πίστη τους, όσοι είναι χριστιανοί με τη θέλησή τους, όσοι τιμούν τις θρησκευτικές παραδόσεις - οι άλλοι, οι υπόλοιποι, δεν είναι λογικό να πληρώνουν φόρο για συμβολισμούς και πιστεύω που δεν τους εκφράζουν - αυτή είναι η συνθήκη της ελεύθερης βούλησης και της ελεύθερης επιλογής. Αν η θρησκεία είναι αυταπάρνηση, τι πρόβλημα θα έχουν οι χριστιανοί αν συνεισφέρουν υλικά στο πνευματικό έργο του φορέα της πίστης τους; Στο κάτω κάτω, όπως είπε ο κ. Κουράκης, έτσι κάνουν σε πολλά μέρη του κόσμου.
Με τις θέσεις αυτές δεν συμφώνησαν στη ΝΔ. Καθόλου λογικό. Αν η βασική συνιστώσα της κυβερνητικής πλειοψηφίας θεωρεί ότι πρέπει να εργαστεί για τη μεταρρύθμιση, πρέπει να εργαστεί εις βάθος. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι η βαθιά ΝΔ μπορεί να κατανοήσει οτιδήποτε σε βάθος.

Ηλίας Κανέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: