3.1.13

O πόλεμος της λίστας...

Σκληραίνει η σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου επιμένει να παραπεμφθεί σε Προανακριτική και ο Ευ. Βενιζέλος. Το Μαξίμου μιλά για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό»
Στα άκρα αναμένεται να φτάσει η σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων που...
στηρίζουν την κυβέρνηση και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ και τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην όλη υπόθεση. Ηδη, οι πρώτες «μάχες» βρίσκονται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά το κατηγορητήριο και τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που θεωρεί -η κάθε πλευρά- ότι έχουν ευθύνες.

Η κυβέρνηση έγκαιρα κατέστησε σαφές ότι η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής αφορά αποκλειστικά και μόνον τον πρώην υπουργό, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες και για τον Ευ. Βενιζέλο και μάλιστα η πρόταση που θα καταθέσουν θα ζητά την παραπομπή στην προανακριτική επιτροπή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. (Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση)

Για τη ΝΔ, πάντως, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν -ούτε καν φραστικά- μια τέτοια θέση. Ηδη, στελέχη που συνομιλούν τακτικά με τον πρωθυπουργό αναγνωρίζουν μεν την ύπαρξη ενδεχομένως πολιτικών ευθυνών του κ. Βενιζέλου, αλλά διαχωρίζουν πλήρως την περίπτωσή του από αυτή του κ. Παπακωνστατίνου.

Χθες, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου σε δήλωσή του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό», απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος του κ. Τσίπρα περί ύπαρξης ποινικών ευθυνών του κ. Βενιζέλου αλλά και πολιτικών ευθυνών των κ. Παπανδρέου και Στουρνάρα.

«Αναμενόμενος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου, «ο εκνευρισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ. Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου». «Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του», κατέληξε.

Δηκτικό ήταν και το σχόλιο που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ «Εγώ την έφερα τη λίστα. Από εκεί και πέρα σε μια δημοκρατία ο καθένας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν προάγγελο της «γραμμής» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί (ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα) για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Θεωρείται βέβαιο ότι οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα είναι δύο και αναλόγως θα στηθούν και οι κάλπες, καθώς η ψηφοφορία για την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή είναι μυστική.

Η στρατηγική
Στην κυβέρνηση εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα υπερψηφιστεί η δική τους πρόταση (αφού διαθέτουν και τη σχετική πλειοψηφία) και σχεδιάζουν ήδη τη στρατηγική τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση κινήθηκε τάχιστα σε ένα τέτοιου είδους ζήτημα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αναζητήσει την αλήθεια και τις ευθύνες εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν, επιχειρεί να «κατασκευάσει» ενόχους προκειμένου να πλήξει τη συνοχή της κυβέρνησης.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος ο οποίος βάλλεται θα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά σημείωναν ότι και οι βουλευτές της ΝΔ θα στηρίξουν τον πολιτικό του λόγο, καθώς πιστεύουν ότι ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι να προκληθεί μια γενικότερη σύγχυση, κάτι που θα διευκόλυνε τους πραγματικούς ενόχους.

Γιάννης Σαραντάκος
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: