30.1.13

Moody’s εναντίον Στουρνάρα για την ύφεση το 2014...



Πέφτουν τα «στοιχήματα» για την ελληνική οικονομία το 2014. Θα δει πραγματικά το οικονομικό επιτελείο «φως στο τούνελ» και πότε; Ή το μόνο «φως στο τούνελ» που θα δει θα είναι το... τρένο να έρχεται καταπάνω του; Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, να διαψεύδονται δηλαδή, οι προβλέψεις η μια μετά την άλλη και η βύθιση να συνεχίζεται. Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή το... «ματσάκι θα γυρίσει». Το θέμα είναι πότε; Αλλιώς τι; Η «γη να γυρίσει;»... θα πέφταμε.
Η Moody’s λέει ότι θα διατηρηθεί η ύφεση και το 2014, όταν ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη στο BBC δηλώνει κατηγορηματικά ότι πιστεύει 100% πως η Ελλάδα θα είναι εκτός του τούνελ της ύφεσης το 2014 και ο διοικητήςεπικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει το ελληνικό χρέος το 2012-16, εκτιμά έκθεση της Moody’s παρά τα δυο «κουρέματα» (επαναγορά και PSI+).

O οίκος αξιολόγησης σε έκθεση που δημοσιοποίησε στις 28 Ιανουαρίου με τίτλο «Ελλάδα: Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και του EFSF βελτιώνει τη ρευστότητα, αλλά το απόθεμα χρέος παραμένει ευάλωτο σε σημαντικούς κινδύνους», εκτιμά ότι η ύφεση θα διατηρηθεί και το 2014 κρατώντας τις αποστάσεις του τόσο από τις εκτιμήσεις της συγκυβέρνησης στην Αθήνα όσο και της τρόικας.
Από αυτό, ο οίκος συμπεραίνει πως ο κίνδυνος μιας ακόμα χρεοκοπίας για το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλός λόγω των σημαντικών κινδύνων που απορρέουν από την αδύναμη οικονομία, την εύθραυστη κοινωνική σταθερότητα και το τεταμένο πολιτικό κλίμα.

Η Moody’s εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, και επίσης πως θα αντιμετωπίσει ύφεση το 2014, ως αποτέλεσμα της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης στη ζώνη του ευρώ, της αργής προόδου στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που περιορίζει τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό, αλλά και λόγω των επιπτώσεων των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων στην ιδιωτική κατανάλωση.

Στην έκθεση της Moody’s τονίζεται πάντως πως η Ελλάδα έλαβε προσφάτως επιπρόσθετη χρηματοδότηση 12,44 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τον EFSF, η οποία θα προσφέρει ρευστότητα στην οικονομία και θα επιτρέψει την εκκίνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνεται επίσης πως η καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012 παρέχει στήριξη για την αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις του υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, σημειώνει ότι η επιτυχία θα κριθεί από την εφαρμογή των μέτρων προσαρμογής που δρομολογούνται –ήτοι στην πιστή εφαρμογή της λιτότητας.

«Εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αυτής της χρονιάς, δεν θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας», είχε δηλώσει ο υπουργός στο BBC.




enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: