23.1.13

MIG: Προσέφυγε κατά της Κύπρου για την επένδυση στη Λαϊκή...

Την αποκατάσταση του ιδιωτικού της χαρακτήρα ζητεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος...
Την αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Λαϊκής Τράπεζας και την επανόρθωση όλων των αυθαιρεσιών, παρανομιών και διακρίσεων που οδήγησαν στην κρατικοποίησή της, ζήτησε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την ...
Τρίτη ο πρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε την προσφυγή της εταιρείας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της MIG εξιστόρησε όλα τα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών που είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του τραπεζικού ομίλου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό της επένδυσής της στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο, ύψους 823,86 εκατ. ευρώ.

Αφού αναφέρθηκε στον πόλεμο που του ασκήθηκε προσωπικά από τις τοπικές αρχές, προκειμένου να αποχωρήσει από τη διοίκηση της Λαϊκής, απαρίθμησε τους κύριους λόγους που έφεραν την τράπεζα υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και του υπουργείου Οικονομίας της χώρας με μία σειρά πράξεών τους δεν έδωσαν τη δυνατότητα στους μετόχους της τράπεζας να την ενισχύσουν κεφαλαιακά.


«Ηθελαν να απαξιώσουν τη Λαϊκή»

«Ο στόχος τους ήταν η πλήρη απαξίωσή της στα μάτια της επενδυτικής κοινότητας, των μετόχων και των πελατών της» υπογράμμισε ο πρόεδρος της MIG

Οπως τόνισε, σε πρώτη φάση υπήρξε μεγέθυνση των κεφαλαιακών της αναγκών από τη νομισματική αρχή της Κύπρου, με το σκεπτικό ότι η τράπεζα θα έπρεπε να εξυγιανθεί άμεσα από τα «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου να μπορέσει στο μέλλον να επιστρέψει στην κερδοφορία.

«Πρόκειται για μία απόφαση σε βάρος των παλαιών μετόχων, οι οποίοι κλήθηκαν να βάλουν κεφάλαια σε μία τράπεζα, γεγονός που θα λειτουργούσε υπέρ των νέων μετόχων, που θα απολάμβαναν στο μέλλον κέρδη, ως αποτέλεσμα αυτής της ενίσχυσης» υπογράμμισε ο κ. Βγενόπουλος.


«Φούσκωμα» στις κεφαλαιακές ανάγκες

Σε δεύτερη φάση, συνέχισε ο κ. Βγενόπουλος, και αφού είχαν επέλθει σημαντικές μεταβολές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής, με την τοποθέτηση μελών από το υπουργείο Οικονομίας της Κύπρου στη σύνθεσή του, έγινε πρόταση από την πλευρά της MIG να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου και εφόσον αυτήν καλύπτονταν κατά 51% από ιδιώτες μετόχους (έναντι 10% που ισχύει στην Ελλάδα), οι τελευταίοι να ήλεγχαν το management της τράπεζας.

Αντ΄ αυτού, τόνισε ο πρόεδρος της MIG, με νόμο που ψηφίστηκε στην κυπριακή Βουλή ορίστηκε ότι ακόμη και 1 ευρώ να έβαζε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας το δημόσιο, η διοίκηση θα περνούσε στον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι προφανές ότι υπό αυτούς τους όρους δεν υπήρχε η δυνατότητα υλοποίησης μίας αύξησης κεφαλαίου, με στόχο να προασπιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας» τόνισε σχετικά ο κ. Βγενόπουλος.

Εξάλλου, ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαφορετική μεταχείριση που είχε από τις κυπριακές αρχές η Τράπεζα Κύπρου, η οποία όπως είπε παρά τις κεφαλαιακές της αδυναμίες παραμένει ιδιωτική.

«Δεν επιζητούμε η Τράπεζα Κύπρου να έχει την ίδια κατάληξη με τη Λαϊκή. Αντιθέτως, θέλουμε να δοθεί και σε εμάς η δυνατότητα να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Λαϊκής υπό τους ίδιους όρους» εξήγησε ο κ. Βγενόπουλος.


Τι ζητά η MIG

Σε πρώτη φάση αυτό που θέλει να πετύχει η MIG είναι ένας φιλικός διακανονισμός με την κυπριακή δημοκρατία, που θα διασφαλίζει την άμεση αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Λαϊκής, γεγονός το οποίο θα μειώσει τις ζημιές των μετόχων και τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός, η MIG θα διεκδικήσει το σύνολο της επένδυσής της και των ζημιών της, από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία» τόνισε ο κ. Βγενόπουλος «ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για αυτούσια αποκατάσταση (restitutio in natura) στα πλαίσια της διαδικασίας φιλικής επίλυσης της διαφοράς που προηγείται της εκδίκασης της υπόθεσης από το αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, τότε η MIG θα δικαιωθεί απόλυτα και θα αποζημιωθεί πλήρως για την επένδυσή της» .


«Αντί να προστεθεί ένα ακόμη μεγάλο βάρος στον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό θα προτιμούσαμε να μας δοθεί η ευκαιρία να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και παράλληλα να μειώσουμε τις ζημιές της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και τα κεφάλαια που αναζητεί σήμερα η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» σημείωσε ο πρόεδρος της MIG...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: