10.1.13

Το ΣτΕ κρίνει αν είναι αυθαίρετο το «The Mall»...


Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει αύριο, Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013, ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης του «The Mall Athens», του εμπορικού κέντρου των 75.000 τετραγωνικών μέτρων στο Μαρούσι, που σύμφωνα με τις...
μέχρι τώρα κρίσεις και αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, ελέγχεται ως «το μεγαλύτερο αυθαίρετο στην Ευρώπη».

Από τη στιγμή που το «The Mall Athens» κριθεί αυθαίρετο, η Πολεοδομία οφείλει να προχωρήσει στην κατεδάφιση του εμπορικού κέντρου ή να επιβάλει ιλιγγιώδη πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης Από τη στιγμή που το «The Mall Athens» κριθεί αυθαίρετο, η Πολεοδομία οφείλει να προχωρήσει στην κατεδάφιση του εμπορικού κέντρου ή να επιβάλει ιλιγγιώδη πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης Δέκα χρόνια μετά την κατάθεση της πρώτης προσφυγής, αφού η υπόθεση από το 2008, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητάς της, παραπέμφθηκε από το Ε' Τμήμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου μέχρι τώρα σημειώθηκαν τρεις αναβολές, όλα δείχνουν ότι οδηγείται πλέον σε τελική έκβαση. Σε λίγες εβδομάδες μετά την αυριανή εκδίκαση αναμένεται τελική απόφαση.

Η «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου» εδώ και μία δεκαετία συγκρούεται σε περιβάλλον δυσκολιών, εμποδίων και επικοινωνιακής σιωπής με την ιδιοκτήτρια εταιρία των «ακινήτων-μαμούθ» του Αμαρουσίου, «Lamda Development» του ομίλου Λάτση, δηλαδή με μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου. Το αίτημα που εξετάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι να ακυρωθεί ο νόμος του 2003 περί «Ολυμπιακής Προετοιμασίας» που προωθήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τότε υπουργό Πολιτισμού, με τον οποίο χορηγήθηκε ειδική οικοδομική άδεια και το εμπορικό κέντρο των 75.000 τετραγωνικών, μαζί με κτήριο γραφείων 17.000 τετραγωνικών, που ανεγέρθηκαν ως... ολυμπιακές εγκαταστάσεις να κριθούν αυθαίρετες και κατεδαφιστέες.

Αποτύπωμα δύο πρωθυπουργών

Η εκδικαζόμενη υπόθεση ξεπερνάει βεβαίως τα όρια μιας μεγάλης πολεοδομικής και κτηριακής υπέρβασης. Οι προσφεύγοντες αναπτύσσουν επιχειρήματα για να καταρρίψουν και η Δικαιοσύνη τελικώς θα κρίνει επιλογές, αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, που φέρουν βαριές υπογραφές πρωταγωνιστών της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Υπάρχει το αποτύπωμα δύο πρωθυπουργών. Επί θητείας του Κώστα Σημίτη, την περίοδο 2000-2004 δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν οι επίμαχες εγκαταστάσεις. Η διοίκηση δεν συμμορφώθηκε με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2003, που είχε κάνει τότε δεκτή πάλι προσφυγή κατοίκων, ακυρώνοντας υπουργικές αποφάσεις και δύο νόμους του ΥΠΕΧΩΔΕ της περιόδου 2001-2002 για την ανέγερση των εγκαταστάσεων στο Μαρούσι. Αντιθέτως, η δικαστική απόφαση υπερκεράστηκε με τη νομοθετική πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου, που έδωσε το 2003 με νόμο οικοδομική άδεια για την ανέγερση των «φαραωνικών» κτηρίων στο Μαρούσι. Σε αυτό ακριβώς το θέμα καλείται να αποφασίσει τώρα το ΣτΕ, δηλαδή κατά πόσο επιτρέπεται με ατομικό νόμο να αφαιρείται το δικαίωμα του πολίτη για δικαστική προστασία από αποφάσεις της Βουλής και της εκτελεστικής εξουσίας, που ελέγχονται εάν προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον.

15 μήνες μετά τους Ολυμπιακούς

Εμπλέκεται επίσης ο Κώστας Καραμανλής, που τότε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε καταγγείλει στη Βουλή την ανέγερση των συγκεκριμένων κτηριακών εγκαταστάσεων ως «μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο», χωρίς να δώσει συνέχεια στη μετέπειτα εποχή της πρωθυπουργίας του. Αντιθέτως, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησής του πήραν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες επιλύοντας θέματα που απασχολούσαν την ιδιοκτησία των υποτιθέμενων «ολυμπιακών ακινήτων», ενώ έκοβαν κορδέλες στην πανηγυρική τελετή των εγκαινίων, 15 μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παράλληλα με αρκετούς από τους κορυφαίους υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. της περιόδου 2000 - 2009, στην υπόθεση του «The Mall Athens» και των άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι έχει ενεργό ανάμειξη η Γιάννα Αγγελοπούλου. Η πρόεδρος του Οργανισμού «Αθήνα 2004» είχε προωθήσει σχετικές εισηγήσεις και αποφάσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να υλοποιηθούν οι εγκαταστάσεις-μαμούθ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις είχε επίσης ο τοπικός δήμος Αμαρουσίου. Η Lamda Development, του ομίλου Λάτση, έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό την περίοδο 2001-2002 εξαγόρασε σχεδόν το σύνολο (ποσοστό 95%) της δημοτικής εταιρείας του δήμου Αμαρουσίου, με την επωνυμία ΔΗΜΕΠΑ, που είχε ιδρύσει ως εταιρεία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δήμου ο τότε δήμαρχος Αμαρουσίου Π. Τζανίκος.

Αυτή η εταιρεία είχε αναλάβει χωρίς διαγωνισμό την κατασκευή του Δημοσιογραφικού Χωριού στο Μαρούσι, στο οποίο όλως παραδόξως περιλαμβάνονταν και η κατασκευή εμπορικού κέντρου, αρχικά επιφάνειας 25.000 τετραγωνικών μέτρων, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το «The Mall».

Μετά το διαγωνισμό η τότε κυβέρνηση με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της αύξησε την επιφάνεια του εμπορικού κέντρου από 25.000 σε 75.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ επέτρεψε επιπροσθέτως την κατασκευή κτηρίου γραφείων 17.000 τετραγωνικών μέτρων εντός της συνολικής έκτασης, που είχε τεθεί σε τροχιά ολυμπιακής αξιοποίησης...

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: