6.1.13

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την επίσκεψη του προέδρου της Google στη B.Κορέα...

Το σχέδιο του προέδρου της Google να επισκεφθεί τη Βόρειο Κορέα, μια από τις πιο απομονωμένες χώρες στο Διαδίκτυο, προκαλούν περιέργως αντιδράσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο προσπαθεί να...
ασκήσει πιέσεις στο νέο ηγέτη της χώρας και ανησυχεί τώρα για πιθανή ανατροπή των ισορροπιών.

Ο Έρικ Σμιντ της Google σχεδιάζει να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ συνοδεύοντας τον Μπιλ Ρίτσαρντσον, πρώην κυβερνήτη του Νιου Μέξικο και τέως εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ , προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για την απελευθέρωση ενός Αμερικανού πολίτη που κρατείται εκεί από το Δεκέμβριο, κατηγορούμενος για αδιευκρίνιστες «εχθρικές» πράξεις κατά της χώρας.

Ο Σμιντ έχει διευκρινίσει ότι συμμετέχει στην αποστολή ως ιδιώτης, ωστόσο το ταξίδι εγείρει το ερώτημα του κατά πόσο η Google έχει σχέδια για την -σήμερα ανύπαρκτη- αγορά της Β.Κορέας, μιας χώρας όπου οι πολίτες χρειάζονται άδεια από το κράτος για να στείλουν email σε ξένους.

Ο Ρίτσαρντσον έχει πάντως επισκεφθεί τουλάχιστον έξι φορές τη Βόρειο Κορέα από το 1994, σε δύο περιπτώσεις για την απελευθέρωση άλλων Αμερικανών κρατουμένων -ένα θέμα το οποίο η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιεί συχνά ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δείχνει τώρα να ανησυχεί ότι το ταξίδι ίσως ενισχύσει την εικόνα και τη θέση του Κιμ Γιονγκ-ουν, νέου ηγέτη της Β.Κορέας, την ώρα που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να την πιέσει.

«Δεν πιστεύουμε ότι ο χρόνος της επίσκεψης βοηθάει και είναι πλήρως ενήμεροι για αυτή τη θέση μας» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Σε συνεντεύξεις του στο CNN και το CBS, ο ίδιος ο Ρίτσαρντσον ανέφερε ότι σχεδίαζε αρχικά να ταξιδέψει το Δεκέμβριο, δέχτηκε όμως να το αναβάλει, με αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λόγω των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον ίδιο μήνα στη Νότιο Κορέα.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ πιέζουν για αυστηρότερες πιέσεις κατά της Βορείου Κορέας, μετά την κίνηση της Πιονγιάνγκ να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο με πύραυλο εγχώριας κατασκευής -η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυραυλικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν τώρα ότι η επίσκεψη των Σμιντ και Ρίτσαρντσον θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στις κυβερνήσεις της Ασίας, καθώς θα έδειχνε να σηματοδοτεί μια αλλαγή στην αμερικανική πολιτική.

Η αλλαγή ηγεσίας μετά τις προεδρικές εκλογές στη Νότιο Κορέα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, εκτιμά η αμερικανική κυβέρνηση....

Δεν υπάρχουν σχόλια: