18.1.13

Οριστικό - Σπάει σήμερα το απόγευμα σε good και bad bank το ΤΤ...


Οριστική είναι η απόφαση σήμερα το απόγευμα, περί τις 18:00, να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η απόφαση αυτή ελήφθη αργά χτες το βράδυ ως ... οριστική από την Τρόικα, η οποία σήμερα ενέκρινε και το αίτημα αποδοχής των 4,55 δισ. που θα χρειαστεί το ΤΤ.
Συγκεκριμένα, τα 4,055 δισ. θα αφορούν το funding gap και περίπου 500 εκατ. το κεφάλαιο που θα χρειαστεί το νέο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Φως διαφαίνεται και στο μείζον και φλέγον ζήτημα των εργαζομένων καθώς η χθεσινή παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα στον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, φαίνεται να έχει αποδώσει, καθώς ήδη εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια για τους εργαζομένους.
Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε στον Γ. Στουρνάρα ότι αναλάβετε εσείς την βέλτιστη λύση δίνοντας το πράσινο φως στην Κυβέρνηση, το ΤΧΣ και την ΤτΕ να χειριστούν το ζήτημα.
Στο πρώτο σενάριο αναμένεται να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, σύνολο 3.220, αλλά έχοντας αποδεχτεί συνολικές μειώσεις αποδοχών της τάξεως του 30%.
Στο δεύτερο σενάριο είναι να επαναπροσληφθούν από τους 3.220 περίπου 2.800 με 2750 και οι αποχωρήσαντες να αποζημιωθούν νομίμως μέσω ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
Κατά ασφαλείς πληροφορίες οι εργαζόμενοι του ΤΤ θα αποδεχόντουσαν λογική μείωση αποδοχών π.χ. 15% και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τέτοιο ώστε οι αποχωρήσαντες να ζήσουν αξιοπρεπώς και προφανώς όχι να πλουτίσουν.
Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι η παρέμβαση Στουρνάρα είχε θετικό αποτέλεσμα και αυτό θα πρέπει αποτιμηθεί, όπως άλλωστε και η θετική στάση του ΤΧΣ.
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: