5.1.13

Ποιοι χάνουν απο φέτος το επίδομα ανεργίας...


Αντιμέτωποι με τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες απολυμένοι σε λίγες ημέρες, καθώς από το νέο έτος ενεργοποιείται για πρώτη φορά μια πολύ αυστηρή προϋπόθεση. Με βάση αυτήν, ο ΟΑΕΔ θα ψάχνει όχι μόνο αν έχουμε συγκεντρώσει τα...
απαιτούμενα ένσημα αλλά και πόσα έχουμε εισπράξει ως επίδομα ανεργίας στο παρελθόν. Κυρίως οι εποχικοί υπάλληλοι θα πέσουν στην παγίδα, με αποτέλεσμα να χάσουν και το επίδομα ανεργίας.



Από το νέο έτος ο ΟΑΕΔ θα ψάξει:

1. Αν έχετε πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στο τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή σας, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών. Ειδικά για τους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα, για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (σεζόν), αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

2. Αν στα τέσσερα χρόνια που έχουν προηγηθεί από την υποβολή της αίτησης για επίδομα ανεργίας, έχετε εισπράξει επίδομα ανεργίας που να υπερβαίνει τους 18 μήνες (ή 450 ημέρες).

Πώς αυτό θα λειτουργήσει πρακτικά; Αν κάποιος απολυθεί τον Ιανουάριο του 2013, θα προσκομίσει στον ΟΑΕΔ τα 125 ένσημα (ή περισσότερα) προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει το επίδομα. Επιπλέον η υπηρεσία θα αναζητήσει για πόσους μήνες έχει επιδοτηθεί με επίδομα ανεργίας στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2009-Δεκέμβριος 2012. Αν έχει επιδοτηθεί για έξι μήνες, θα μπορεί να πάρει επίδομα για άλλους 12 μήνες, δηλαδή να πάρει ολόκληρο το επίδομα. Αν έχει επιδοτηθεί για 12 μήνες, θα εισπράττει επίδομα για έξι μήνες. Αν έχει επιδοτηθεί για 18 μήνες μέσα σε αυτή την 4ετία, τότε δεν θα παίρνει απολύτως τίποτα παρά το γεγονός ότι πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 το πλαίσιο θα γίνει ακόμη αυστηρότερο, καθώς ο μέγιστος αριθμός ημερήσιας επιδότησης μέσα σε μια 4ετία θα μειωθεί από τις 450 στις 400 (δηλαδή από τους 18 μήνες στους 16)...
 http://www.tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: