15.1.13

Κατάθεση ρουκέτα για την επίθεση στη ΝΔ...


Εθνος.
Τον κίνδυνο επιστροφής στην εποχή της «βαριάς τρομοκρατίας» σηματοδοτεί η επίθεση στα γραφεία της ΝΔ. Αυτόπτης μάρτυρας στη λεπτομερή κατάθεσή του ανέφερε ότι οι δράστες εκτός από καλάσνικοφ είχαν μαζί τους και εκτοξευτή ρουκέτας. Δεν πρόλαβαν όμως να ...
τον χρησιμοποιήσουν.

Βαρύ όπλο, πιθανότατα ρουκετοβόλο, κρατούσαν οι δράστες της επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας χθες το πρωί. Αυτό αναφέρει κατάθεση που έχει στα χέρια της η Αντιτρομοκρατική από μάρτυρα που είδε τους δράστες του «χτυπήματος».

Θυμίζοντας... εποχές «Επαναστατικού Αγώνα», ο αυτόπτης αναφέρει ότι τα δύο άτομα, εκτός από καλάσνικοφ, είχαν μαζί τους και εκτοξευτή ρουκέτας, τον οποίον δεν πρόλαβαν όμως να χρησιμοποιήσουν. Αν αυτό αποδειχθεί, τότε μιλάμε για την επιστροφή της «βαριάς τρομοκρατίας» στην Ελλάδα.

Ο μάρτυρας είναι αναλυτικός σε σχέση με την πορεία των δραστών από το αυτοκίνητο που πάρκαραν στην οδό Λάμπρου Κατσώνη με κατεύθυνση προς την Αμφιθέας, προς το σημείο από το οποίο πυροβόλησαν.

Οπως κατέθεσε, ο ένας κρατούσε καλάσνικοφ, ενώ ο άλλος κρατούσε ένα βαρύτερο όπλο.
Κατάθεση ρουκέτα για την επίθεση στη ΝΔ

Κινήθηκαν βιαστικά και γρήγορα, πυροβολώντας με το καλάσνικοφ, και φάνηκε να προχωρούν προς την πλευρά του παράδρομου, από όπου θα είχαν καλύτερη οπτική του στόχου τους. Ωστόσο, δεν πρόλαβαν να το κάνουν.

Το μπαζούκας
Ο αυτόπτης εκτιμά ότι κατάλαβαν ότι τους είχαν αντιληφθεί και δεν ρίσκαραν να χρησιμοποιήσουν το ρουκετοβόλο. Μάλιστα, ο ίδιος τους άκουσε να μιλούν μεταξύ τους Ελληνικά.

Αφού πυροβόλησαν με το καλάσνικοφ, ο μάρτυρας τους είδε να κάνουν γρήγορη στροφή, γυρνώντας στο αυτοκίνητο, όπου τους περίμενε ο συνεργός τους. Ο ένας μπήκε στη θέση του συνοδηγού, ο άλλος πίσω. Το αυτοκίνητο έφυγε με μεγάλη ταχύτητα προς το Φάληρο.

Στην κατάθεσή του, τέλος, ο αυτόπτης σημείωσε ότι οι δράστες φορούσαν σκούρα ρούχα και κουκούλες.

Τη μαρτυρία αυτή εξετάζουν με μεγάλη προσοχή οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, ώστε να διαπιστώσουν αν ο αυτόπτης μάρτυρας είδε σωστά. Για τον λόγο αυτό επιχειρούν να τη διασταυρώσουν -και ειδικά το κομμάτι με το ρουκετοβόλο- με το οπτικό υλικό από τις κάμερες που ήδη εξετάζουν.

Το μόνο σίγουρο για τους ειδικούς είναι ότι οι δράστες ήθελαν να πετύχουν το γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Για τον λόγο αυτό πυροβολούσαν προς τα πάνω, στην ταμπέλα του κόμματος, αλλά και στις τζαμαρίες πίσω από αυτό. Και τελικά το πέτυχαν.

Από το σημείο της επίθεσης οι αστυνομικοί συνέλεξαν εννέα κάλυκες από πολεμικό τυφέκιο τύπου καλάσνικοφ. Στην ταράτσα βρέθηκε επίσης και μία σφαίρα από περίστροφο, είτε 38άρι σπέσιαλ είτε 39άρι μάγκνουμ. Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν η σφαίρα βρέθηκε εκεί από τη χθεσινή επίθεση ή από παλαιότερο περιστατικό. Σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση, τα όπλα αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά σε άλλη τρομοκρατική επίθεση.

Σε περίπτωση που είναι από χθες, οι Αρχές καλούνται να απαντήσουν στην επιπλέον ερώτηση που προκύπτει, γιατί δηλαδή με το συγκεκριμένο όπλο οι δράστες πυροβόλησαν μία μόνο φορά. Οι Αρχές έχουν αρκετά καλή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες μετά την επίθεση. Χρησιμοποίησαν ένα αυτοκίνητο μάρκας Toyota και τύπου Corolla, χρώματος γκρι-ανθρακί, το οποίο είχε δηλωθεί ως κλεμμένο από το Σάββατο 12-01-2013 από την περιοχή της Μεταμόρφωσης.

Ολόκληρο το περιστατικό της επίθεσης δεν ξεπέρασε τα 90 δευτερόλεπτα. Μόλις δέκα λεπτά μετά την επίθεση στα γραφεία, σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων, στη Σολωμού 40 και Σωκράτους, εγκαταλείφθηκε και πυρπολήθηκε το κλεμμένο Toyota και οι άγνωστοι διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Περιμένουν να «μιλήσουν» οι κάμερες

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες κυκλοφορίας της Λεωφόρου Συγγρού αλλά και μία κάμερα κλειστού κυκλώματος από τον παράδρομο του ίδιου δρόμου εξετάζουν λεπτό προς λεπτό οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, μία ημέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία της ΝΔ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάποιες κάμερες έχουν καταγράψει τη διαδρομή των δραστών, χωρίς ωστόσο να φαίνονται λεπτομέρειες, αφού η απόσταση είναι σχετικά μακρινή.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει τεθεί και το αυτοκίνητο των δραστών, ένα γκρι-ανθρακί Toyota που φέρεται να εκλάπη δύο ημέρες πριν από τη Μεταμόρφωση. Το όχημα εσωτερικά φέρεται να έχει καταστραφεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ωστόσο οι ειδικοί αναζητούν οποιοδήποτε στοιχείο ή γενετικό υλικό που θα μπορούσε να τους οδηγήσει προς κάποια κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, οι αξιωματικοί αναζητούν 8 βολίδες από καλάσνικοφ που δεν βρήκαν τον στόχο τους σε ακτίνα περίπου 5 χιλιομέτρων από το σημείο του «χτυπήματος», αλλά και οποιοδήποτε υλικό θα μπορούσε να έχει σχέση με την επίθεση. Αναλύσεις και διασταυρώσεις πραγματοποιούνται και στις -λιγοστές προς το παρόν- καταθέσεις που έχουν λάβει από αυτόπτες μάρτυρες.

Με ειδική ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. παρακαλεί όποιον πολίτη γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε στην ευρύτερη περιοχή του περιστατικού (σε μια ακτίνα που συμπεριλαμβάνει τη Λεωφόρο Συγγρού, τη γέφυρα Αμφιθέας, την οδό Δοϊράνης και Λ.Κατσώνη), καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, όπως στην οδό Σολωμού 40 και Σωκράτους όπου βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο μάρκας Toyota Corolla, χρώματος γκρι-ανθρακί, να επικοινωνήσει με τα γραφεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική). Διασφαλίζονται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Στο μεταξύ, οι Αρχές αναμένουν την προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης για την επίθεση.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: