16.1.13

"Βγαίνει" από το μνημόνιο, η Ιρλανδία...



Την πρόθεση της Ιρλανδίας να βγει από το μνημόνιο μέχρι το τέλος της χρονιάς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις... υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών της.


Θέτοντας το τρίπτυχο «σταθερότητα, απασχόληση, ανάπτυξη», ως βασική προτεραιότητα της Ιρλανδικής Προεδρίας στην Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2013, ο ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ότι η χώρα του θα έχει βγει από το μνημόνιο πριν από το τέλος του 2013.

Είχαμε σκληρή λιτότητα, που έφερε οδύνη και πόνο σε χιλιάδες ιρλανδικές οικογένειες, είπε ο κ. Κένι , σημειώνοντας πως η ιρλανδική οικονομία μετασχηματίζεται και βρίσκεται ήδη στην αρχή του δρόμου της ανάπτυξης.

«Η ιρλανδική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται, οι εξαγωγές μας έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ και ελέγχουμε τις δημόσιες δαπάνες μας», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την Ιρλανδία», πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η οικονομία της χώρας παραμένει εύθραυστη. Όμως, πρόσθεσε, «είμαι πεπεισμένος ότι το 2013 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ιρλανδία θα εγκαταλείψει αυτό το πρόγραμμα αρωγής».

Εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, το Δουβλίνο σύναψε το Νοέμβριο του 2010 συμφωνία με την τρόικα για ένα πρόγραμμα στήριξης ύψους 85 δισ. ευρώ.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: