23.1.13

ΚΥΠΡΟΣ: Σε απεργία διαρκείας από την Πέμπτη οι οικοδόμοι...

Λευκωσία: Σε απεργία διαρκείας από αύριο Πέμπτη κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία.
Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη των Συντεχνιών Οικοδόμων της ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, οι κινητοποιήσεις και η απεργία θα γίνουν γιατί οι...
εργαζόμενοι, εδώ και τρία χρόνια, απολύονται και σέρνονται στις ουρές των ανεργιακών ταμείων, και στο ταμείο πλεονασμού όσοι δικαιούνται φυσικά και αντικαθιστούνται με φτηνό εργατικό δυναμικό που σήμερα στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας ξεπερνά τις 10.000.

Σε κοινή δήλωση των Συντεχνιών Οικοδόμων, την οποία ανέγνωσε ο ΓΓ Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου, αναφέρεται ότι οι Γενικές Συνελεύσεις της 48ωρης απεργίας έχουν εξουσιοδοτήσει τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων να αποφασίσουν για περαιτέρω μέτρα εάν και εφόσον οι οποιεσδήποτε προσπάθειες γεφύρωσης της εργατικής διαφοράς δεν έχουν θετική κατάληξη.

«Δυστυχώς οι φόβοι μας έχουν επαληθευτεί και όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά την πραγματοποίηση απεργίας διαρκείας αρχής γενομένης από αύριο το πρωί της Πέμπτης. Η εργοδοτική πλευρά έχει ενημερωθεί γραπτώς προ δεκαημέρου. Η χθεσινή και προχθεσινή μέρα έχει αναλωθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια προς εξεύρεση τρόπων γεφύρωσης της διαφοράς. Δυστυχώς η στάση της εργοδοτικής πλευράς στο τέλος δεν έχει επιτρέψει στην διαδικασία παρόλο που ήταν εξαντλητική και πολύωρη να φτάσει σε αίσιο τέλος. Λυπούμαστε γι’ αυτό», προστίθεται.

Οι εργαζόμενοι, αναφέρεται, δεν είχαν αλλά ούτε έχουν στόχο τις απεργιακές κινητοποιήσεις για να επιλύουν τα προβλήματα.

«Εκτός και μόνο εάν αναγκαστούν και φαίνεται ότι αναγκαζόμαστε να το πράξουμε και η ευθύνη βαρύνει την εργοδοτική πλευρά. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν πραγματοποιούνται για οικονομικό όφελος των εργαζομένων αφού δεν υπάρχει καμιά απαίτηση σε αυξήσεις ή βελτίωση οποιονδήποτε ωφελημάτων που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση», προστίθεται.

Αυτές οι συμπεριφορές, αναφέρεται, εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και έλλειψη προγραμματισμού στις οικογένειες, η αβεβαιότητα τους σκοτώνει καθημερινά, η αγανάκτηση και η αδικία εμπεδωμένη προ πολλού στα θύματα των όσων έχουν περιγράψει.

«Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους όπως μέσα σε κόσμια πλαίσια διατρανώσουν μαζί μας την απαίτηση τους για πιο δίκαιη κοινωνία πιο σωστή και ίση μεταχείριση μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών», σημειώνεται.

Ερωτηθείς αν προγραμματίζουν οποιεσδήποτε εκδηλώσεις ή κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της απεργίας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχουν πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθήσουν και θα εμπλουτίσουν.

«Εάν και εφόσον η σημερινή μέρα που είναι μια προσπάθεια της Υπουργού Εργασίας δεν ευοδωθεί, τότε ξεκινάμε αύριο τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, τη δεύτερη ημέρα (της απεργίας) στα οικήματα των Συντεχνιών που θα αναφερθούν αύριο και μετά υπάρχει άλλο πρόγραμμα αν και εφόσον συνεχιστεί η απεργία από Δευτέρας, υπάρχει άλλο σχέδιο το οποίο θα το εφαρμόσουμε και ανάλογα θα συμπεριφερθούμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αν αναγκαστούν να συνεχίσουν την απεργία, η παρουσία των απεργών θα είναι επιβλητική σε διάφορες συγκεντρώσεις και εκτός των οικημάτων των συντεχνιών.

Σε παρατήρηση αν η Κύπρος μπορεί να βάλει φραγμό στον αριθμό ξένων ή κοινοτικών που έρχονται να εργαστούν στην οικοδομική βιομηχανία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν φραγμούς, αλλά έχουν δικαίωμα να συντηρήσουν πολιτικές με σωστά κριτήρια ούτως ώστε οι άξιοι, οι παραγωγικοί, οι σωστοί είτε αυτοί λέγονται εργολάβοι είτε εργαζόμενοι να λειτουργήσουν σωστά.

«Ο Κύπριος εργαζόμενος προστατεύεται από εμάς και η πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε που η εργοδοτική πλευρά έχει συμφωνήσει, αλλά χτες έχει αλλάξει στάση είναι να δημιουργήσουμε μία Επιτροπή η οποία θα έχει και επαρχιακή ισχύ, της οποίας επιτροπής όλοι οι εργοδότες στην οικοδομική βιομηχανία θα κάνουν εκείνες τις ενέργειες από ένα μέχρι έξι μήνες να εξασφαλίσουν με στοιχεία τη λεγόμενη Κάρτα Εργασίας στην οικοδομική βιομηχανία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πόσοι εργάζονται στην οικοδομική βιομηχανία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, υπήρχαν στις κατασκευές 46.200 άτομα , ενώ σήμερα υπάρχουν 46.000.

«Υπάρχουν περίπου 6.000 οικοδόμοι στην ανεργία και απασχολούνται πέραν των 10.000 κοινοτικών. Θα μπορούσε να υπάρχει πιο σωστή εκμετάλλευση του εργαζόμενου και να εργάζονται και κοινοτικοί», σημείωσε.

Ο ΓΓ της Συντεχνίας των Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου είπε ότι στην οικοδομική βιομηχανία «χρειαζόμαστε και πάλι 46.000 περίπου εργατικά χέρια, εργαζόμενους, αλλά έχουμε δημιουργήσει και 7.000 ανέργους που η πλειοψηφία είναι Κύπριοι, αλλά εγώ το επεκτείνω, και συνάδελφοι, οι οποίοι ήταν κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, κάτω από τους όρους απασχόλησης».

Ο ΓΓ Συντεχνίας Οικοδόμων ΔΕΟΚ Στέλιος Ευστρατίου είπε ότι 2008 είχε και πάρα πολλούς εργαζόμενους από τρίτες χώρες, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από Ευρωπαίους εργαζόμενους.

Ο κ. Παπανικολάου είπε ότι θα καλέσουν όλους και τα κόμματα και τους υποψηφίους Προέδρους και όλους τους πολιτειακούς άρχοντες να συμπαρασταθούν σε αυτό το αγώνα, γιατί, όπως ανέφερε, «πρέπει να αποδείξουμε ο καθένας με ποιου το μέρος είμαστε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, ο κ. Ιωάννου είπε πως η Υπουργός Εργασίας τους κάλεσε για να συζητήσουν και να προσπαθήσει η ίδια για να γεφυρωθεί, ίσως, η διαφορά.

«Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει τούτο, ούτως ώστε να αποφύγουμε την όλη αυτή αρνητική εξέλιξη», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ο κ. Παπανικολάου, σε παρέμβαση του, είπε ότι το κόστος που προκαλούν οι εργοδότες στις κυπριακές οικογένειες, στον κάθε Κύπριο εργαζόμενο, είναι πάρα πολλά εκατομμύρια.

Ο κ. Ευστρατίου, σε δική του παρέμβαση, είπε ότι το κόστος δεν θα είναι μόνο στην οικοδομική βιομηχανία, αλλά θα είναι αλυσιδωτό.

Σημείωσαν, τέλος, ότι αύριο θα περιφρουρηθεί η απεργία από τον πρωί μέχρι τη λήξη της εργάσιμης ώρας και μεθαύριο, αν συνεχίζεται η απεργία θα υπάρχουν οι κινητοποιήσεις με τις Γενικές Συνελεύσεις στα οικήματα των Συντεχνιών σε όλες τις πόλεις.

ΚΕΒΕ:Τελικό κτύπημα στην οικοδομική βιομηχανία

Τη μεγάλη του ανησυχία για την εξαγγελθείσα από αύριο επ’ αόριστο απεργία στην οικοδομική βιομηχανία εκφράζει ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοιμου Σκυροδέματος που υπάγεται στο ΚΕΒΕ σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επέλθει το τελικό κτύπημα στον κλάδο.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης όπου οι εταιρείες του κλάδου μας έχουν υποστεί μέχρι σήμερα μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 70% και προσπαθούν να επιβιώσουν, η απόφαση αυτή των Συντεχνιών θα δώσει το τελικό κτύπημα στον κλάδο μας».

Αναφέρεται ότι από αύριο, οι εταιρείες – μέλη του συνδέσμου δεν θα μπορούν να λειτουργούν με αποτέλεσμα να αναστείλουν πλήρως τις λειτουργίες τους «και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να καταβάλουν τόσο τους μισθούς όσο και τις άλλες υποχρεώσεις τους».


«Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η επ’ αόριστον απεργία την οικοδομική βιομηχανία θα οδηγήσει τον κλάδο σε συνολικό μαρασμό με κλείσιμο βιομηχανιών – εταιρειών και ανεπανόρθωτη επιβάρυνση στο πρόβλημα της ανεργίας καθότι αρκετές εταιρείες μέλη μας με μεγάλη δυσκολία διατηρούν τις θέσεις εργασίας εις βάρος της βιωσιμότητας τους», καταλήγει η ανακοίνωση...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: