14.1.13

Η χειμερινή σύνοδος των εκσυγχρονιστών ...



Την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στον εκσυγχρονιστικό χώρο φέρνει στο προσκήνιο η σημερινή βράβευση με το Αριστείο του Ιδρύματος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου από ... το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), επικεφαλής του οποίου έως πρόσφατα υπήρξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μάλιστα, θα είναι εκ των ομιλητών της σημερινής τιμητικής εκδήλωσης, η οποία θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του ΙΟΒΕ και πρώην προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου, ενώ τον Λουκά Παπαδήμο θα προλογίσει ο πρώην υπουργός και ακαδημαϊκός Βασίλης Ράπανος.

Θα αποφύγει να μιλήσει για τη λίστα;

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όχι μόνο στο τι θα πει ο Λ. Παπαδήμος στην τοποθέτησή του. Οι πληροφορίες, άλλωστε, επιμένουν πως θα είναι πολύ προσεκτικός, ιδίως ως προς την υπάρχουσα κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να αυτολογοκριθεί πλήρως. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πληροφορίες, έως αργά το βράδυ χθες, η αρχική του απόφαση ήταν να μην τοποθετηθεί καν για την πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής να παραπεμφθεί σε Προκαταρκτική για τη λίστα Λαγκάρντ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται, όμως, και στις παρουσίες, καθώς η εκδήλωση ναι μεν θα είναι κλειστή, αλλά με ευθύνη των διοργανωτών και σε συνεργασία με τον τιμώμενο, έχουν αποσταλεί προσκλήσεις σε 300 περίπου σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες. Κάποιοι, μάλιστα, χαρακτηρίζουν την εκδήλωση «χειμερινή σύναξη των εκσυγχρονιστών», αφού αναμένεται να είναι παρών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ εικάζεται ότι θα παραβρισκόταν, αν δεν είχε το ατύχημα και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Παρόντες θα είναι ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Γιώργος Παγουλάτος, η Άννα Διαμαντοπούλου και πολλά ακόμα πρόσωπα του εκσυγχρονιστικού χώρου, παρά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί ότι πρόκειται για μια κίνηση με παρασκήνιο και με στόχο το πολιτικό μέλλον.

Τι πιστεύουν Γιαννίτσης - Ράπανος

Πρόσωπα, όπως ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Βασίλης Ράπανος, παραδέχονται την ανάγκη νέας πολιτικής έκφρασης στο χώρο μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, φέρονται, όμως, να εκτιμούν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε το πρόσωπο που θα ηγηθεί, ούτε ένα συνολικό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, πάνω στο οποίο θα συγκροτηθεί ο νέος φορέας και θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. Το συμπέρασμα αυτό, άλλωστε, βγήκε και από συζητήσεις στα πολλά τραπέζια που έγιναν στο διάστημα των εορτών, ενώ δεν περνά απαρατήρητο ότι πρωταγωνιστής στη βράβευση είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Πού το πάει ο Στουρνάρας

Η φράση, μάλιστα, του Γ. Στουρνάρα στη Realnews ότι η καρδιά του ανήκει σε ένα ευρωπαϊκό εκσυγχρονιστικό κόμμα έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις για το τι εννοεί. Αν, δηλαδή, είναι υπέρ της συγκρότησης ενός νέου κόμματος στον εκσυγχρονιστικό χώρο, αν «ερωτοτροπεί» με τον Αντώνη Σαμαρά ή αν αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: