15.1.13

Μέτωπο κατά της βίας πίσω από την αντιπαράθεση...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος
Κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας αναδεικνύει η επίθεση χθες τα ξημερώματα εναντίον των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού: παρά τη σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε από...
το Βερολίνο τηλεφώνημα συμπαράστασης στον Πρωθυπουργό, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για επίθεση με «τρομοκρατικά» και «μαφιόζικα» χαρακτηριστικά, που έχουν στόχο να εκφοβίσουν και να ανακόψουν την κυβερνητική πορεία, ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ιδιότυπο «αντάρτικο πόλης» που δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της επίθεσης φρόντισε, εξάλλου, να τονίσει και ο Πρωθυπουργός, μεταβαίνοντας χθες το βράδυ στα κομματικά γραφεία, ενώ ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο «κατά του εκφοβισμού και του εκφασισμού», όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του, θα επιδιώξει να διαμορφωθεί σήμερα με αφετηρία τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων. Η πρόσκληση, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ που χθες έσπευσε να καταδικάσει με κατηγορηματικό τρόπο την εμφάνιση των Καλάσνικοφ.
«Εναν άνθρωπο μπορείς να τον πυροβολήσεις, όπως κι ένα κτίριο που πυροβόλησαν. Τη Δημοκρατία, όμως, δεν μπορείς να την πυροβολήσεις. Ας το ακούσουνε, λοιπόν, αυτοί που πρέπει: η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», διαμήνυσε ο κ. Σαμαράς.
Την κυβερνητική ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός «αντάρτικου πόλης» ενισχύει το ντόμινο των επιθέσεων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε στόχους που οι δράστες θεωρούν ότι έχουν πολιτική ταυτότητα (όπως τα κομματικά γραφεία, τα σπίτια δημοσιογράφων, την κατοικία του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου).

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούσαν προπομπό της χθεσινής επίθεσης στα γραφεία της Συγγρού, την οποία ερμηνεύουν και ως «συμβολικό χτύπημα» εναντίον του κ. Σαμαρά. Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση κλιμακώνει τον φραστικό πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι η στάση της Κουμουνδούρου όλες τις προηγούμενης ημέρες ευνοούσε το κύμα της βίας, καθώς επένδυε σε ένα κλίμα εντάσεων και εσωτερικής αναταραχής. Το σκηνικό που διαμορφώνεται, πάντως, από την αλυσίδα της βίας, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα, ο οποίος χθες επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό και καταδίκασε χωρίς περιστροφές την επίθεση στα γαλάζια γραφεία.

Η Κουμουνδούρου επίσης κάνει λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση της τρομοκρατικής βίας» ενώ ζητεί να ερευνηθεί σε βάθος και προς όλες τις κατευθύνσεις η ένοπλη επίθεση στη Συγγρού που, όπως ανέφεραν στελέχη της, αναδίδει «άρωμα παρακρατικής τρομοκρατίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα αυτό μετέφερε και ο κ. Τσίπρας στον κ. Σαμαρά. Και ο τρόπος που διατυπώθηκε πυροδότησε, ουσιαστικά, τη νέα σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχείρησε να αναδείξει και το ενδεχόμενο μιας «προβοκατόρικης επίθεσης» που μέσω των γραφείων της ΝΔ είχε στόχο την Κουμουνδούρου.
Λάδι στη νέα φωτιά που άναψε με σημείο τριβής την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών ήρθαν στη συνέχεια να ρίξουν με δηλώσεις τους μια σειρά στελεχών κάθε πλευράς, ενώ ο πόλεμος μεταφέρθηκε και στη Βουλή. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος εκτίμησε ότι πίσω από το χτύπημα μπορεί να κρύβονται «παρακρατικές οργανώσεις, φίλιες προς τη ΝΔ», καθώς όπως είπε ο χώρος της Αριστεράς δεν έχει κανένα όφελος από τέτοιες επιθέσεις.
Η παρέμβαση Γλέζου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη καθώς και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 6).

ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ. Από κυβερνητικής πλευράς, το νόμισμα αντέστρεψε λίγο αργότερα ο Σίμος Κεδίκογλου, εκτιμώντας ότι πίσω από την επίθεση στα γαλάζια γραφεία βρίσκονται «ακροαριστεροί αναρχικοί», ενώ η μάχη κορυφώθηκε με την ευθεία σύγκρουση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη. «Εχουμε μία συμβολική σφαίρα κατά του Πρωθυπουργού και μία κλιμάκωση στην προσπάθεια διάχυσης του τρόμου στην κοινωνία... Ολοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορούμε να έχουμε μισόλογα και εξαιρέσεις. Δεν υπάρχει καλή και κακή πολιτική βία. Πρέπει να προσέξουν όλοι όσοι στο παρελθόν, εκθείαζαν ορισμένες μορφές κατανοητής βίας», ήταν το καρφί του κ. Κεδίκογλου προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί αυτά τα γεγονότα, υλοποιώντας μια στρατηγική έντασης και διχασμού και απαξιώνοντας τους κοινωνικούς αγώνες. Στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα ενός νέου εμφυλίου...», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης, κατηγορώντας παράλληλα το κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη ψυχραιμία»...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: