12.1.13

Παρά την έντονη αντιπαράθεση υπερψηφίστηκε στη Βουλή το φορολογικό...

Υπερψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, μετά από πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα επίμαχα άρθρα 1, 3, 6, 10. «Η πλειονότητα των...
ελληνικών οικογενειών επωφελούνται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» υποστήριξε στη δευτερολογία του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι γίνεται δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και μπαίνει τέλος στην άδικη φορολόγηση εισοδήματος από πολλαπλές πηγές.
Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας έστρεψε τα πυρά του κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι «στερείται προτάσεων» και εφαρμόζει την πολιτική του «ξένοιαστου καβαλάρη».

«Είστε, αυτό που ο λαός ονομάζει ʽτζάμπα μάγκεςʼ. Σήμερα κατακεραυνώνετε την τρόικα αλλά την Δευτέρα θα πάει ο αρχηγός σας να δώσει διαπιστευτήρια στον Σόιμπλε. Αυτό λέγεται ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Παρά το γεγονός ότι τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΔΗΜΑΡ τελικά υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, άσκησαν πίεση μέχρι και την τελευταία στιγμή στον υπουργό Οικονομικών, ώστε να ενσωματώσει τουλάχιστον τις προτάσεις τους στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο έως τον Μαίο.

Ειδικότερα, κατα τη δευτερολογία του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος επέμεινε στις φοροελαφρύνσεις για άτομα με αναπηρία. Ενώ η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη -Αικατερινάρη επανέφερε το αίτημα της Αγίου Κωνσταντίνου, για υψηλότερη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 50.000 ευρώ.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, κλείνοντας την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση, δεσμεύθηκε ότι θα ικανοποιήσει πολλά από τα δίκαια - όπως είπε - αίτηματα των δύο κομμάτων «μόλις το επιτρέψει η συγκυρία». «Δεν είμαι σπαγκοραμμένος, περιμένετε και θα δείτε» είπε χαρακτηριστικά.

Πιο πλατιά, πάντως, ήταν η δυσφορία για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. στα νησιά του Αιγαίου. «Είμαι αντίθετος στο κλείσιμο των νησιωτικών Δ.Ο.Υ.. Και ορθολογιστικά και εθνικά είναι αναγκαία η διατήρησή τους» δήλωσε απευθυνόμενος προς τον
υπουργό Οικονομικών, ο Βασίλης Υψηλάντης (ΝΔ).

«Οι Δ.Ο.Υ. των νησιών, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να μπουν μέσα στη διαδικασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όταν όμως τα πράγματα δεν είναι έτοιμα, θα πρέπει να μην βιαζόμαστε, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά» υποστήριξε ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ). «Αν σε άλλες περιοχές το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. προκαλεί μεγάλες δυσκολίες, στα νησιά προκαλεί έμφραγμα» σημείωσε η Αγνή Καλογερή (ΣΥΡΙΖΑ).

Αρκετοί ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, έψεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί κατά της κυβέρνησης, χωρίς να αντιπροτείνει ένα δικό του φορολογικό σύστημα.

Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης, ο οποίος υποσχέθηκε επανόρθωση των αδικιών στο μέλλον, δεδομένου ότι «φορολογικό σχέδιο σε ορθολογική βάση, επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει σταθερότητα και ένα λειτουργικό και αποδοτικό παραγωγικό σύστημα και όχι στη φάση αναδιαμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου».

Ο Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), παρατήρησε με τη σειρά του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να μας πει τις δικές του προτάσεις» και σχολίασε λέγοντας πως «στον πόλεμο της Αλβανίας, ο λαός δεν πολέμησε για να μην φύγει ο Μεταξάς και δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα στα μετόπισθεν να του λέει να μην πολεμήσει επειδή οι ηγήτορες στο μέτωπο είναι πράκτορες του Μουσολίνι».

«Οι προτάσεις μας είναι σαφείς: Με τα μέτρα τόνωσης του λαού υπάρχει η δυνατότητα κίνησης της αγοράς και της παραγωγής αγαθών. Δεν το βλέπετε;» απάντησε ο Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η οικονομία μας στηρίζεται στο μεταπρατικό κεφάλαιο - και ακριβώς αυτό το ίδιο το χτυπάτε. Το δημοσιονομικό πρόβλημα θα λυθεί με σωστή φορολόγηση, με την αξιοποίηση του τραπεζικού δυναμικού, με τα χρήματα του κατοχικού δανείου, με ένα μερικώς εθελοντικό εσωτερικό δάνειο. Και ο λαός πρέπει να κάνει αντίσταση, αλλά ποτέ με χρήση της βίας. Αλλά με πολιτικές πράξεις που θα οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης, ώστε να έρθει η πραγματική εξουσία του λαού που όλοι ονειρευόμαστε» υποστήριξε ο κ. Γλέζος.

Την ιστορική ρήση του Βίσμαρκ «καθηγητές τρείς και εχάθη η πατρίς» απηύθυνε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Γιώργος Γερμενής. «Μας διατυμπανίσατε χθες ότι οι εξαγωγές έπιασαν ιστορικό υψηλό, αλλά αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει εσωτερική ζήτηση. Η ανεργία το Οκτώβριο ανήλθε σε 26,8%, σε 1.345.000 ανέργους. Συγχαρητήρια, κύριε καθηγητά!» ανέφερε ο κος Γερμενής.

Την κατάργηση του ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα, στα μηχανήματα και στα λιπάσματα, αλλά και στην διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, «για να μην υπάρχει κανένα κίνητρο υπερτιμολόγησης και να έχουμε έτσι μείωση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση» ζήτησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ).

Νωρίτερα η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την φορολόγηση (από 15% σε 17,5%) των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 50.000 ευρώ. «Αν δεν υπάρξει μέχρι το τέλος συγκερασμός απόψεων και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των καταθέσεων, η ΔΗΜΑΡ θα διαφωνήσει» ανέφερε.

Την ίδια ώρα, τη δυσαρέσκειά του για την μη αποδοχή των τροπολογιών που κατέθεσε το κόμμα του και η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, υποστηρίζοντας πως για την ρύθμιση που αφορά τα άτομα με αναπηρία, υπάρχει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης.

Αυστηρό μήνυμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής έστειλε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, διαμηνύοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα είναι σκληρό με εκείνους που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς να τα δηλώσουν. «Δεν θα παίξω με την φοροδιαφυγή, δεν θα αφήσω αυτό το φαινόμενο να συνεχιστεί. Δεν αντέχει η χώρα, δεν αντέχουν οι πολίτες και δεν θα το αφήσουμε ως κυβέρνηση να συνεχιστεί» είπε.

«Βάρβαρο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξηγώντας ότι οδηγεί την μεγάλη πλειοψηφία σε φοροδιαφυγή. «Θα γίνουμε φοροφυγάδες γιατί δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε. Δεν μπορεί να συνάπτουμε δάνεια με τις τράπεζες για να πληρώνουμε. Με το νομοσχέδιο υφίστανται συντριπτικά κατάγματα μισθωτοί και συνταξιούχοι» τόνισε η κ. Παπαρήγα και με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχτηκε: «Και βέβαια θα έκοβα και δέντρα για να ζεσταθούν για να μην πάθουν πνευμονία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος επανέλαβε την πάγια θέση του, περί αντισυνταγματικότητας του σχεδίου νόμου, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση «θα αναγκαστεί να ξανακόψει μισθούς και συντάξεις». «Λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό, κρύβετε μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και υποστήριξε:« Πάμε για ρεκόρ ανεργίας και μιλάμε ακόμα για αριθμούς; Θα πεθάνουν Έλληνες γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να εκτελέσει τις εντολές της τρόικας και να φορολογήσει βαριά το πετρέλαιο θέρμανσης».

Την άποψη ότι «τα σχέδια της κυβέρνησης θα αποτύχουν» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, λέγοντας πως «εάν δεν υπάρξει κάθαρση, δεν θα ανταποκριθεί λαός σε αυτά τα άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα».

Ως «άθροισμα φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων και όχι βαθιά μεταρρύθμιση, όπως θα έπρεπε να είναι» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας ότι είναι αναγκασμένη να το υπερψηφίσει «λόγω των συνθηκών». Η ίδια, έθιξε ωστόσο και την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, υποστηρίζοντας πως «αν υπολογίσει κανείς τις επιστροφές αλλά και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην χώρα μας λόγω ρύπανσης από όσα καίνε πολλοί στα τζάκια τους για να ζεσταθούν, η σούμα θα είναι αρνητική». ..
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: