27.1.13

Σαμαράς: Μηδενική ανοχή απέναντι σε ακραία κοινωνικά φαινόμενα...

Μήνυμα προς τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός με τη στάση του στις κινητοποιήσεις του Μετρό. Ο κ. Σαμαράς φέρεται διατεθειμένος να ακολουθήσει την ίδια συνταγή παντού.
Σαφές δείγμα της... στάσης που πρόκειται να τηρήσει όλο το επόμενο διάστημα, οπότε και αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων σε πολλούς κλάδους εξαιτίας των δημοσιονομικών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, έδωσε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός με την απόφαση για επιστράτευση των απεργών του Μετρό.

Οπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», η υιοθέτηση μιας «σκληρής γραμμής» αποτέλεσε μονόδρομο για τον πρωθυπουργό, καθώς ήταν δεδομένο αφενός ότι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων και αφετέρου θέλησε να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους ηγέτες άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της επίταξης είχε συζητηθεί για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδας και μάλιστα την ίδια περίοδο είχε υπάρξει πολύ νωρίς και μια μυστική συμφωνία μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για την υιοθέτηση της σκληρής γραμμής, εφόσον κρινόταν απαραίτητο. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχαν μιλήσει από τη Δευτέρα για το ζήτημα και είχαν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια.

Ο κ. Σαμαράς, αφού είχε ενημερωθεί πλήρως από τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών για την κατάσταση που επικρατεί στα αμαξοστάσια, έθεσε το θέμα της επίταξης και πήρε θετική απάντηση από τον κυβερνητικό του εταίρο. Η θέση αυτή (που επιβεβαιώθηκε και από τις επίσημες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ), με δεδομένες τις επιφυλάξεις του κ. Κουβέλη, «μέτρησε» αποφασιστικά στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης ή -όπως τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου- στο πρώτο μεγάλο crash test της κυβέρνησης για το 2013.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επρόκειτο να υπαναχωρήσει και να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου». Σε «κλειστή σύσκεψη» που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή των κ. Σταμάτη, Λαζαρίδη, Μπούρα και Μπαλτάκου, ετέθη το θέμα της επιστράτευσης.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους κ. Χατζηδάκη και Δένδια προκειμένου να τους ζητήσει τις απόψεις τους και συμφωνήθηκε να δοθεί λίγος χρόνος ακόμη, έτσι ώστε να μη φανεί ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που επιζητεί τη σύγκρουση. Ούτως ή άλλως εκκρεμούσε και το ταξίδι του κ. Χατζηδάκη στις Βρυξέλλες για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων κι έτσι συμφωνήθηκε η όποια απόφαση να ληφθεί την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Στη μαραθώνια σύσκεψη εκείνης της μέρας δεν συζητήθηκε μόνο το θέμα της απεργίας στο Μετρό. Οταν κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες και ήμερες να έχει απέναντί της όχι έναν μόνο κλάδο εργαζόμενων άλλα ένα ευρύτερο μέτωπο, ο κ. Σαμαράς φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω. «Δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε. Δεν θα παίξω με τις θυσίες του ελληνικού λαού και να θέσω σε κίνδυνο την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα μας οδηγήσει μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα».

Οπως εξηγούσε, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», πρόσωπο που μετείχε στη σύσκεψη της Πέμπτης, η φράση αυτή του πρωθυπουργού δεν αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους στο Μετρό, άλλα το σύνολο των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που δεν θα διστάσουν να δυναμιτίσουν την κοινωνική ειρήνη και να προκαλέσουν παρατεταμένα προβλήματα στο κοινωνικού σύνολο.

Aμετακίνητος
Στην κυβέρνηση, όπου μετά τα όσα έγιναν στο Μετρό, εκτιμούν ότι οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν πλέον τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, περιμένουν τώρα την εξέλιξη των κινητοποιήσεων σε δύο κρίσιμους για την ελληνική οικονομία τομείς: των αγροτών και της ΠΝΟ, που έχει ήδη προαναγγελθεί απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα. Οπως βεβαιώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, η στάση του κ. Σαμαρά δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

«Δεν θέλει και δεν μπορεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εννοώντας ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι πολύ συγκεκριμένη και πως σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνει εξαίρεση κανενός κλάδου. Την ίδια ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ακόμη κι αν χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπη με τους εργαζομένους στον χώρο των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων. Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν ότι αντιδράσεις θα υπάρξουν και στα δύο αυτά πεδία, καθώς επίκειται η συγχώνευση - κατάργηση αρκετών σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ παράλληλα θα αρχίσει να «τρέχει» (με σχετική καθυστέρηση) και το θέμα των συγχωνεύσεων νοσοκομείων.

Στην κυβέρνηση, μετά τα όσα έγιναν με το Μετρό, δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν, καθώς εκτιμούν ότι η κοινή γνώμη είναι απέναντι σε κάθε είδους κινητοποιήσεις που στρέφονται εναντίον του κοινωνικού συνόλου.

Τα επόμενα μέτωπα

Αντιμέτωποι με διάφορες κοινωνικές ομάδες θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Θα τις αντιμετωπίσει όμως με τον «αέρα» της μάχης στις συγκοινωνίες.

Ειδικά μισθολόγια: Αν και η μάχη δόθηκε όταν αποφασίστηκαν οι περικοπές, η κυβέρνηση φοβάται ότι όταν λάβουν οι θιγόμενοι τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας με μειώσεις, αναδρομικές κρατήσεις και νέες κρατήσεις λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου, θα δημιουργηθεί νέα ένταση.
Μείωση ΑΕΙ - ΤΕΙ: Πέρα από τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη δραστική μείωση πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων της τεχνολογικής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση φοβάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις τοπικές κοινωνίες που θα δουν να μπαίνουν λουκέτα σε ιδρύματα της περιοχής τους.
Αγρότες - ναυτικοί: Είναι το δεύτερο τεστ της κυβέρνησης μετά από αυτό των συγκοινωνιών. Το μέτωπο θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, όμως, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι η στάση Σαμαρά δεν θα μεταβληθεί.

Ομάδα κρούσης στο Μέγαρο Μαξίμου

Τις ήμερες της έντασης, στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε εγκατασταθεί σχεδόν... μόνιμα μια ομάδα στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, οι οποίοι συνεργάζονται με συγκεκριμένους υπουργούς προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει σταθερά δίπλα του τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του πρωθυπουργού και των ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον στενό του συνεργάτη Χ. Λαζαρίδη, ο οποίος έχει επιφορτιστεί το τελευταίο διάστημα εκτός από τα θέματα που αφορούν τη χάραξη πολιτικής στρατηγικής και με την εποπτεία ορισμένων κρίσιμων επικοινωνιακών ζητημάτων, τον κ. Τ. Μπαλτατζή που συντονίζει σε νομικό επίπεδο τις εταιρείες του Δημοσίου που αντιμετωπίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις και τον κ. Κ. Μπούρα, ο οποίος συνομιλεί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεχής ενημέρωση
Παράλληλα, σε κυβερνητικό επίπεδο, οι κ. Γ. Στουρνάρας, Κ. Χατζηδάκης και Ν. Δένδιας αποτελούν τους καθημερινούς συνομιλητές του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών χειρίστηκε όλη την υπόθεση, από τον διάλογο με τους εργαζόμενους και τις εταιρείες των μέσων μεταφοράς σταθερής τροχιάς μέχρι και την εισήγηση για την επιστράτευση, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενημερωνόταν συνεχώς από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου για τις εξελίξεις. Η ΕΛ.ΑΣ. ήταν εκείνη που διένειμε τα φύλλα πορείας στους απεργούς, καθώς η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παρακάμψει τις περιφέρειες προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Τέλος, κρίσιμο ρόλο παίζει ο κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου την προσπάθεια για την προβολή των θέσεων – μηνυμάτων της κυβέρνησης.

Ηταν εκείνος που απηύθυνε την ύστατη προειδοποίηση για την απεργία στο Μετρό την περασμένη Τρίτη και εκείνος που το πρωί της Πέμπτης έθεσε ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του προβλήματος. Η ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη, μετά και τις εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα, καθώς και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει την ικανοποίησή του για το ότι γρήγορα και χωρίς μεγάλη ένταση λύθηκε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και ταυτόχρονα εστάλη ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό.

«Αποφασιστικότητα»
Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς με την επιλογή του να υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή ουσιαστικά τη «σκληρή γραμμή» διεμήνυσε στους συνδικαλιστές όλων των κλάδων ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει καμιά εξαίρεση ούτε υπαναχώρηση από την πολιτική που έχει ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί από τη Βουλή.

Διεμήνυσε στους εταίρους και δανειστές της χώρας πως ο ίδιος είναι αποφασισμένος να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και πως θα περιφρουρήσει την προσωπική του αξιοπιστία και την αξιοπιστία της χώρας.

Μετά την εξέλιξη με την απεργία στο Μετρό, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος διότι όλοι οι πολιτικοί στόχοι που είχε θέσει (αναλαμβάνοντας και το σχετικό ρίσκο) επετεύχθησαν. Θεωρεί το επόμενο διάστημα (μέχρι τον Μάρτιο) εξαιρετικά κρίσιμο και θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την κοινωνική γαλήνη.

Το μήνυμα
Πιστεύει ότι δικαιώθηκε που τάχθηκε υπέρ μιας μετωπικής σύγκρουσης με κατεστημένα συμφέροντα και κυρίως για το ότι έπεισε την κοινή γνώμη ότι δεν κάνει διακρίσεις. Τέλος, η εξέλιξη στο θέμα με την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτέλεσε –σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη– ένα ακόμη πολιτικό χτύπημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε –όπως υποστηρίζουν τα ίδια πρόσωπα- να στηρίξει τους συνδικαλιστές και να πάρει θέση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Θυμίζουν δε ότι βουλευτές του κόμματος του κ. Τσίπρα μετέβησαν στα αμαξοστάσια για να καταστήσουν σαφείς τις προθέσεις τους. 

Μυστική συμφωνία

Το θέμα της επίταξης είχε συζητηθεί για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδας και μάλιστα την ίδια περίοδο είχε υπάρξει πολύ νωρίς και μια μυστική συμφωνία μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για την υιοθέτηση της σκληρής γραμμής, εφόσον κρινόταν απαραίτητο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: