8.1.13

Την Τετάρτη δίνουν εξηγήσεις στους εισαγγελείς οι συγγενείς του Γ.Παπακωνσταντίνου...

Ανωμοτί καταθέσεις με υπόμνημα...
Εξηγήσεις, ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων, θα δώσουν την Τετάρτη ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των...
οποίων εμφανίζονται στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ ως δικαιούχοι λογαριασμών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού καλούνται να διευκρινίσουν αν τα χρηματικά ποσά, που εμφανίζονται να διαθέτουν βάσει του ηλεκτρονικού αρχείου που παρέδωσαν το 2010 οι γαλλικές αρχές, είναι αφενός νομίμως αποκτηθέντα και αφετέρου φορολογημένα.

Καλούνται, επίσης, να αποσαφηνίσουν αν και ποια ανάμειξη έχουν στην αφαίρεση των ονομάτων τους από το πρωτότυπο υλικό και την αλλοίωση της λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις κληθέντες με την ιδιότητα του υπόπτου θα παραδώσουν στους εισαγγελείς υπομνήματα με τις θέσεις τους για τις βαρύτατες κατηγορίες που ερευνώνται από την εισαγγελική έρευνα.

Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που έλαβαν από τους εισαγγελείς η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της Ανδρέας Ρωσσώνης, αφορούν τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου» ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου, επίσης σε συνδυασμό με τον ν. 1608/50, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος και, τέλος, ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Στο μεταξύ, η έρευνα των δύο εισαγγελέων συνεχίζεται με νέες κλήσεις σε πρόσωπα που συνδέονται με την επίμαχη περίοδο της θητείας του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα οποία καλούνται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες όσα γνωρίζουν για την πορεία της λίστας και τη νόθευση του περιεχομένου της.

Με την ολοκλήρωση αυτών των ερευνών και εφόσον δεν προκύψει ανάγκη για την εξέταση ή την συμπληρωματική εξέταση μαρτύρων, οι εισαγγελείς θα αποτιμήσουν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού και θα προσδιορίσουν τον βαθμό εμπλοκής και την ποινική μεταχείριση των μη πολιτικών προσώπων...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: