10.1.13

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ...

Λίγη ώρα απομένει μέχρι να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι της 85ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ. Η υπόθεση αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως… πολιτική. Είτε λάβουμε υπόψη το... Λίνκολν του Στίβεν Σπίλμπεργκ, είτε το Zero Dark Thirty της Κάθριν Μπίγκελοου, είτε το Επιχείρηση: Argo του Μπεν Άφλεκ η πολιτική -και τα παρελκόμενα- έχουν φέτος την τιμητική τους.

Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας θα μπορούσαμε να δούμε υποψήφιες από 5 έως 10 ταινίες -πέρυσι ήταν υποψήφιες εννέα.

Στις σίγουρες υποψηφιότητες έχουμε τις ταινίες Λίνκολν, Argo, Zero Dark Thirty και Η Ζωή του Πι, ταινίες, δηλαδή, που έχουν κερδίσει υποψηφιότητες και βραβεία από πολλές ενώσεις κριτικών.

Πιθανότατα υποψήφιο θα είναι και το Django, ο Τιμωρός του Κουέντιν Ταραντίνο, ενώ δεν αποκλείεται η Ακαδημία να μην περιοριστεί να χαρίσει υποψηφιότητα στο Amour μόνο στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, αλλά ότι θα τις χαρίσει υποψηφιότητες σε περισσότερες κατηγορίες.

Δεν αποκλείεται, ακόμα, ο Γουές Άντερσον να είναι υποψήφιος με την υπέροχα νοσταλγική ταινία του Ο Έρωτας του Φεγγαριού (Moonrise Kingdom).

Μπορεί ο Τομ Χούπερ μετά την περσινή του νίκη (για τον Λόγο του Βασιλιά) να βρεθεί και πάλι στην πεντάδα καλύτερης σκηνοθεσίας;

Θα πάρει Όσκαρ ο τρομερός Κουέντιν Ταραντίνο; Θα ξανακερδίσει το χρυσό αγαλματάκι η Κάθριν Μπίγκελοου; Υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνει την έκπληξη ο Μπεν Τσάιτλιν (Beasts of the Southern Wild);

Οι υποψηφιότητες στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας μοιάζουν να έχουν «κλειδώσει». Χώρος για εκπλήξεις, βέβαια, πάντα υπάρχει.

Σίγουρες υποψηφιότητες θεωρούνται εκείνες του Στ.Σπίλμπεργκ, της Κ.Μπίγκελοου, του Μπ.Άφλεκ, του Ανγκ Λι και του Κουέντιν Ταραντίνο, χωρίς να αποκλείεται να δούμε υποψήφιους τους Τομ Χούπερ και Σαμ Μέντες. Οι δύο Άντερσον (Γουες και Πολ Τόμας) μπορούν να κάνουν την έκπληξη -αλλά πιθανότατα δεν θα την κάνουν.

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν αξίζει το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο Amour. Πιθανότατα, ο Ντάνιελ Ντέι Λούις θα κερδίσει για ακόμα μία φορά για την ερμηνεία του ως Λίνκολν. Εκτός και αν οι χορευτικές και φωνητικές ικανότητες του Χιού Τζάκμαν (Οι Άθλιοι) αναγνωριστούν από την Ακαδημία με ένα χρυσό αγαλματάκι.

Μία μόνο Γαλλίδα χωράει στην πεντάδα των Όσκαρ. Αυτή θα είναι είτε η Εμανουέλ Ριβά (για το Amour), είτε η Μαριόν Κοτιγιάρ (για το Σώμα με Σώμα). Και οι δύο, πάντως, ήταν υπέροχες.

Η Τζένιφερ Λόρενς, πρόσωπο της περσινής χρονιάς θα αποσπάσει πιθανότατα και αυτή μία υποψηφιότητα (για την ταινία Οδηγός Αισιοδοξίας), όπως και η Ναόμι Γουότς για το Impossible.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τζέσικα Τσαστέιν (Zero Dark Thirty) θα είναι υποψήφια. Και δεν αποκλείεται να τη δούμε να φεύγει και με το Όσκαρ τη βραδιά της απονομής.

Σε μια κατηγορία όπου έχουν «μαζευτεί» πολλοί υποψήφιοι, σίγουροι θεωρούνται μόνο οι Τόμι Λι Τζόουνς (Λίνκολν) και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν (The Master). Πιθανότατα, υποψήφιος θα είναι και ο Χαβιέρ Μπαρδέμ για το Skyfall, καθώς και ο εξαιρετικός Άλαν Άρκιν (για το Argo).

Την πέμπτη θέση θα μπορούσε να καλύψει είτε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (για τον Οδηγό Αισιοδοξίας), είτε οποιοσδήποτε από το Django (Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κρίστοφ Βαλτς, ακόμα και ο απολαυστικός Σάμιουελ Λ.Τζάκσον).

Σε μια κατηγορία που οι εκπλήξεις αποτελούν παράδοση, θα δούμε την Αν Χάθαγουεϊ (Οι Άθλιοι) σχεδόν σίγουρα νικήτρια. Όλοι μιλούν για την ερμηνεία της, για το σπαρακτικό τραγούδι της, για τα κιλά που έχασε. Κατά τα άλλα, η Σάλι Φιλντ (Λίνκολν) θα είναι υποψήφια, το ίδιο και η Έιμι Άνταμς (εξαιρετική και αυτή στο The Master). Εκπλήξεις υπάρχουν αρκετές, αλλά το θέμα είναι αν με τόσο δυνατό φαβορί μπορούν να συμβούν…

Ο Μαρκ Μπόουλ θα μπορούσε να κερδίσει το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου για το Zero Dark Thirty, αλλά το έχει ήδη κερδίσει τρία χρόνια νωρίτερα. Μένει να δούμε εάν η Ακαδημία θα βραβεύσει τους Γ.Άντερσον και Ρ.Κόπολα για το Moonrise Kingdom ή ακόμα και τους Μίκαελ Χάνεκε (Amour) και Π.Τ. Άντερσον (The Master). Σίγουρα, πάντως, στην πεντάδα θα δούμε Ταραντίνο, ενώ δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιο και το Looper του Ράιαν Τζόνσον.

Στο διασκευασμένο σενάριο τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα. Λίνκολν, Argo, Οδηγός Αισιοδοξίας, Beasts of the Southern Wild και Η Ζωή του Πι έχουν μάλλον εξασφαλίσει μία θέση στην πεντάδα.

Όσο για την κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας, εκεί μιλάμε για μια γαλλόφωνη υπόθεση και το Όσκαρ θα παίξει ανάμεσα στους Άθικτους από τη Γαλλία και το Amour του Χάνεκε από την Αυστρία.

Δεδομένου του γεγονότος πως το δεύτερο έχει σαρώσει τα βραβεία των Ενώσεων Κριτικών, θεωρείται αδιαμφισβήτητο φαβορί. Αδικίες έχουν γίνει, βέβαια, και στο παρελθόν αλλά τόσο μεγάλη… θα ήταν σκάνδαλο!

Δημοσκόπηση

Αν οι Aμερικανοί πολίτες απένειμαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας τον επόμενο μήνα θα επέλεγαν την ταινία Λίνκολν ή το μιούζικαλ Οι Άθλιοι, ενώ για το βραβείο καλύτερου άνδρα ηθοποιού θα επέλεγαν τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και για καλύτερη γυναίκα ηθοποιό την Αν Χάθαγουεϊ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Οι Αμερικανοί, επίσης, θεωρούν ότι φαβορί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας τα Hobbit, Django Unchained και Η Ζωή του Πι.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 951 ατόμων.

Η τελετή απονομής θα διεξαχθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: