18.1.13

Γάλλος δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη Συρία...



Ενας γάλλος δημοσιογράφος βελγικής υπηκοότητας σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας όπου έκανε ρεπορτάζ, ανακοίνωσε σήμερα το ... Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, ο Ιβ Ντεμπέ σκοτώθηκε χθες κοντά στην κεντρική φυλακή της πόλης όπου μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και το στρατό.

Φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν το νεκρό δημοσιογράφο με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι και με την κάρτα διαπίστευσης του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές που κατηγορούν τον τακτικό στρατό για το θάνατό του.

«Σκοτώθηκε σε ένα από τα μέτωπα του Χαλεπιού από ελεύθερο σκοπευτή του καθεστώτος», σύμφωνα με το κέντρο Τύπου των ακτιβιστών στο Χαλέπι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ένα από τα μέλη του κέντρου αυτού, ο Αμπού Χισάμ, επικαλέσθηκε για τις πληροφορίες αυτές πηγή νοσοκομείου εκστρατείας στο Χαλέπι. 'Ενας άλλος ακτιβιστής, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι μετέφερε τη σορό του δημοσιογράφου σε ασθενοφόρο, το οποίο κατευθύνθηκε προς το φυλάκιο της Μπαμπ αλ-Σαλάμα, προς την Τουρκία.

"Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του δεν είναι ακόμα γνωστές, αλλά φαίνεται ότι κινήθηκε σε έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο δρόμο όπου σταθμεύουν στρατιώτες και μέλη πολιτιφυλακών που πρόσκεινται στο καθεστώς", πρόσθεσε.
Ο Ντεμπέ έκανε ρεπορτάζ στη Συρία για το εξειδικευμένο περιοδικό Assaut, που εξέδωσε μετά το περιοδικό Raids το 1986.

Ο Ντεμπέ, που σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του ήταν ένας πρόσχαρος και δυνατός άνδρας, είχε γεννηθεί στις 24 Δεκεμβρίου του 1954 στο Λουμπούμπασι του πρώην βελγικού Κονγκό, αλλά απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα.
Ο Ντεμπέ είχε καλύψει πολλούς πολέμους, ανάμεσά τους οι πόλεμοι στο Λίβανο και τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, 17 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ξένοι και Σύροι και 44 «πολίτες δημοσιογράφοι» έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, η οποία έχει χαρακτηριστεί «νεκροταφείο των ανθρώπων της ενημέρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: