11.1.13

«Να τελειώνουμε μία για πάντα με το ξέπλυμα χρήματων στην Κύπρο» λέει ο Όλι Ρεν...

Ως μέρος του πακέτου διάσωσης...
Με αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος συνδέει ευθέως τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το πακέτο στήριξης της Λευκωσίας ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, μιλώντας για ανάγκη «να...
τελειώνουμε με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο».

Το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί τον Ιανουάριο το πακέτο έχει απομακρυνθεί, καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να περιμένουν τις εκλογές, έχοντας επιφυλάξεις για την πρόθεση για ιδιωτικοποιήσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ, που φτάνει την Παρασκευή στην Κύπρο, απορρίπτει «ειδικούς όρους που δεν θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην Handelsblatt, ο Όλι Ρεν είπε ανοικτά: «Έχει τεράστια σημασία για εμάς, το να τελειώνουμε άπαξ και διά παντός με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο».

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη τροποποιήσει αναλόγως τη νομοθεσία της, υποστήριξε ο Ρεν, τονίζοντας «ωστόσο πως πρέπει να καταφέρουμε να εφαρμόζονται πραγματικά οι νέοι νόμοι». «Έχω γνώση των προβλημάτων» συμπλήρωσε ο Ρεν.

Μεγάλο μέρος του πακέτου για την Κύπρου προορίζεται για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τον τελευταίο καιρό όμως, Ευρωπαίοι πολιτικοί εγείρουν το ζήτημα του «παρασκηνίου» της προέλευση ξένων κεφαλαίων στη Μεγαλόνησο - «δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε ο Γερμανός φορολογούμενος να σώσει κυπριακές τράπεζες, η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε συνδρομή στη φοροδιαφυγή» είχε πει προ ημερών ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπολίτευσης Ζ.Γκάμπριελ.

Ο Όλι Ρεν ανέφερε μάλιστα στη συνέντευξή του πως και ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ τού «διαβίβασε προσωπικά» την πρόθεση του κόμματός του να μην στηρίξει το κυπριακό πακέτο, επικαλούμενος ακριβώς αυτό το ζήτημα.

«Πιστεύω όμως ότι τελικά το SPD μπορεί να συμφωνήσει στο πακέτο, εάν καταλήξουμε σε μία πειστική λύση για την Κύπρο, που είναι αποδεκτή για τον φορολογούμενο και μας επιτρέπει να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα του ξεπλύματος χρήματος» τόνισε ο Ρεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: