19.1.13

Η Κριστίν αρνήθηκε να δει τον Αλέξη...


Βεντέτα ΔΝΤ-ΣΥΡΙΖΑ σε διπλό ταμπλό...
Με δύο κινήσεις του, το ΔΝΤ έδειξε χθες τις εχθρικές του διαθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε έκθεσή του, διαμηνύει πως «ΣΥΡΙΖΑ ίσον χρεοκοπία», ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η δημοσιοποίηση της... έκθεσης του ΔΝΤ έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου. Όχι επειδή ιχνογραφεί την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ούτε επειδή υπονοείται ότι, παρά τη διευθέτηση του Eurogroup του Νοεμβρίου, το χρέος της χώρας παραμένει μη διαχειρίσιμο. Το Ταμείο, στην έκθεσή του, ανέφερε ονομαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κίνδυνο» για τη μη εφαρμογή του προγράμματος και διεμήνυσε ότι τυχόν άνοδός του στην εξουσία συνεπάγεται χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ.

Οξεία αντίδραση

«Οι δανειστές θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν τον Σαμαρά». Με τη φράση αυτή, κύκλοι της Κουμουνδούρου σχολιάζουν την παρέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά πράγματα της χώρας μέσω της έκθεσής του. Μάλιστα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν έκρυβαν την οργή τους για την «πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρεται στην έκθεση

Στην εν λόγω έκθεση του ΔΝΤ, οι συντάκτες της μιλούν ονομαστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντάς του το χαρακτηρισμό του «κινδύνου» σε ό,τι αφορά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. «Βασικός κίνδυνος είναι η μείωση της υποστήριξης στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα έπειτα από έναν ακόμη χρόνο ύφεσης, Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν άνοδο της υποστήριξης στην τρικομματική κυβέρνηση, ωστόσο φανερώνουν και σαφή αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιμνημονιακών κομμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ξεπερνούσε το πρόβλημα της καθυστερημένης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών για το χρέος και / ή έξοδο της χώρας από το ευρώ», τονίζεται στη σελίδα 39 της πολυσέλιδης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Τι απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σφοδρότατη, μέσω του «σκιώδους υπουργού» Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο κ. Τσακαλώτος κατήγγειλε «ωμή παρέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας» και επισήμανε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο». Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, κάνοντας λόγο για επίθεση του Ταμείου προς της Δημοκρατία, ενώ, πρόσθεσε ότι η παρέμβαση αυτή δείχνει πως ούτε το ΔΝΤ έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα που ακολουθείται και «αναιρεί την φιλότιμη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για την αλλαγή κλίματος». Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να… επιβεβαιώσει εν μέρει του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση σημαίνει «τέλος του Μνημονίου». «Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι οι φόβοι τους είναι εν μέρει δικαιολογημένοι. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Άρνηση Λαγκάρντ

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες , η «εχθρότητα» του ΔΝΤ προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε στις παραπάνω αναφορές σε βάρος του, στην έκθεση του Ταμείου. Ο Αλέξης Τσίπρας από μεθαύριο θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και, κατά πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε αίτημα για συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ, επικαλούμενη «ανειλημμένες υποχρεώσεις», αρνήθηκε τη συνάντηση, κρατώντας διαφορετική στάση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δέχθηκε και συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα.

πηγη matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: