2.1.13

Χατζηδάκης: Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ...


Εντός στόχου έκλεισε το β' εξάμηνο του 2012 όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παραδέχθηκε παράλληλα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαχειριστικά προβλήματα.

«Το 2013 ξεκινά με κάποιες θετικές ειδήσεις για...
το ΕΣΠΑ. Πιάσαμε τον μνημονιακό στόχο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του β' εξαμήνου, δε χάσαμε χρήματα διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και είμαστε πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις», σημείωσε ο υπουργός σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Τόνισε ότι έχει ήδη περιοριστεί η γραφειοκρατία κατά 60%, ενώ προανήγγειλε επίσης ότι μέχρι τον Φλεβάρη θα γίνουν και νέες ανακοινώσεις για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και για τη μείωση του κόστους των απαλλοτριώσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «από τον Απρίλιο θα μπουν οι μπουλντόζες και θα υπάρξει επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων».

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία, που αποτέλεσε βασικό εμπόδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων την προηγούμενη χρονιά» ανέφερε.

Οπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «στις ετήσιες δαπάνες του 2012, είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος των 3,73 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής».

«Καταφέραμε και κλείσαμε το δεύτερο εξάμηνο, ξεπερνώντας τον στόχο για το συγκεκριμένο διάστημα. Πετύχαμε, συγκεκριμένα, το 102,64% του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε «οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,23 δισ. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήσαμε 2,56 δισ. έναντι στόχου 2,49 δισ. ευρώ.

Η απορροφητικότητα προχώρησε με ταχείς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του έτους και συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός:

- Ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση των προγραμμάτων, που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

- Δεν χάθηκαν πόροι από τα ημιτελή έργα της προηγούμενης περιόδου του Γ' ΚΠΣ 2000-2006.

- θεσμοθετήθηκε σειρά διατάξεων που συμβάλλουν στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ....
Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: