20.1.13

Φοβού τις ρήτρες και το ΔΝΤ...

Ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Νίκης προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα με τους αστερίσκους και τις προειδοποιήσεις, καθώς κρέμεται πάνω από... το κεφάλι της Αθήνας η «δαμόκλειος σπάθη» της ρήτρας απόκλισης.

Το Ταμείο έβγαλε «κίτρινες» κάρτες στην κυβέρνηση για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής και χτύπησε «καμπανάκι» για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της.

Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο με την σημείωση του ΔΝΤ ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δεν αποκλείεται να θέσει θέμα αντικατάστασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) από ξένους ειδικούς εάν τα έσοδα του προγράμματος δεν αυξηθούν.

Επιπλέον το «παράθυρο» που ανοίγει το ΔΝΤ σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εφόσον δεν επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κατά γενική ομολογία δύσκολη χρονιά εξαιτίας της σφοδρής ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα η ρήτρα απόκλισης που θα φέρει νέα οριζόντια μέτρα σε περίπτωση που το πρόγραμμα τεθεί εκτός στόχων προκαλεί «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο που θα κληθεί να εξειδικεύσει και τα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ για την διετία 2015-2016. Το ΔΝΤ ζητά τη λίστα των μέτρων μέχρι τον Αύγουστο και προτείνει την παράταση μέτρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και μετά το 2015 και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται επί ποδός και για την εκτίμηση ότι οι επικεφαλής της τρόικας ετοιμάζονται να πιέσουν για νέες αλλαγές στα εργασιακά και να επιμείνουν στις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς το θέμα επανέφερε στο τραπέζι η έκθεση του ΔΝΤ.

Πάντως η κυβέρνηση αναμένει τα καλά νέα την Δευτέρα από τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την δόση των 9,2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή δια στόματος των αρμόδιων υπουργών διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει νέο «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα εφαρμοστεί κατά γράμμα.

«Αν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμα, είμαι βέβαιος ότι αυτά τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των προϋπολογισμών του 2013 και του 2014, θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα» διεμήνυσε στην συνέντευξη στο CNN ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που αναγνώρισε ότι το 2013 θα είναι μία δύσκολη χρονιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εργασίας που εκτίμησε ότι οι αλλαγές των τελευταίων δυόμισι ετών έχουν κλείσει όλα τα σχετικά θέματα που έθεσαν οι δανειστές μας από την υπαγωγή της χώρας στο χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης μέχρι σήμερα.

«Πρέπει να επισημάνω ότι ο κύριος στόχος που έχει τεθεί από την τρόικα είναι η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την τριετία 2012-2014, προκειμένου να καλύψει η χώρα το χάσμα ανταγωνιστικότητας που είχε δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία πριν από την κρίση. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι με την εφαρμογή και ωρίμανση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ο στόχος θα υπερκαλυφθεί» είπε στην Ημερησία του Σαββατοκύριακου ο Γιάννης Βρούτσης.

Από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. «Η ρήτρα απόκλισης δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη νέα μέτρα. Όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς δεν τα αντέχει η οικονομία μας, εφόσον εμείς τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές» υπογράμμισε στον Επενδυτή ο Σίμος Κεδίκογλου.

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που προγραμματίζονται για τη διετία 2015-2016 δεν θα είναι «επώδυνα». «Δηλαδή, δεν θα αφορούν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά θα προέλθουν από τη δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής, την περαιτέρω καταπολέμηση της δημόσιας σπατάλης και την αναδιοργάνωση του Δημοσίου. Από μεταρρυθμίσεις, δηλαδή, που θα έπρεπε να έχουμε κάνει από χρόνια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: