30.1.13

Δηλώσεις Σαμαρά για συνεργασία με το Κατάρ...


Κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Κατάρ – Ελλάδας

Νέα επενδυτικά σχέδια και Κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Κατάρ – Ελλάδας, ήταν τα βασικά σημεία στις κοινές δηλώσεις που έκαναν, μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Κατάρ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον...
βασικό σκοπό των συναντήσεων στο Κατάρ, είπε πως «αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να φέρουμε πιο κοντά αφενός τους επενδυτές από το Κατάρ με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, αφετέρου τους έλληνες επιχειρηματίες, με τους συναδέλφους τους από το Κατάρ».

Παράλληλα, μίλησε για τη φιλία των δύο χωρών και το ρόλο που διαδραματίζουν, η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Κατάρ στον Αραβικό Κόσμο, ένα «ρόλο σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των λαών σε περιφερειακό επίπεδο», τονίζοντας πως «Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε τη χώρα μας έναν κεντρικό σύνδεσμο μεταξύ Ελλάδας και Μέσης Ανατολής από όλες τις απόψεις, στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των τραπεζών, των κατασκευών, των επικοινωνιών και της πολιτιστικής συνεννόησης».

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην «δραματική κρίση» που περνάει η χώρα, υπογράμμισε πως «βγαίνουμε πιο εξωστρεφείς και το σημαντικότερο πιο αξιόπιστοι, ώστε να έχουμε το ρόλο της στέρεας γέφυρας μεταξύ των γειτόνων μας στη Μέση Ανατολή και των Ευρωπαίων εταίρων μας».

«Είναι φυσικό, σημείωσε, με το Κατάρ, μια χώρα φιλειρηνική και με πλούσιους φυσικούς πόρους, προσανατολισμένη στην επιχειρηματική δραστηριότητα, να αναζητούμε κοινούς στόχους και κοινά σχέδια αμοιβαίας ωφέλειας. Θεσπίζουμε τώρα ισχυρούς δεσμούς, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα»

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ο πρωθυπουργός είπε πως θεσπίζεται ένα Κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Κατάρ – Ελλάδας που θα εξετάζει με ταχύτητα όλες οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες, είτε σχέδια που είναι ήδη σε φάση ωρίμανσης ή υπό εξέταση, είτε νέα σχέδια από τον τουρισμό έως τα ενεργειακά προγράμματα, από τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις κατασκευές έως τους συγκοινωνιακούς κόμβους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε πως η ελληνική πλευρά έχει φέρει συγκεκριμένες προτάσεις στην ατζέντα και διαβεβαίωσε πως περισσότερες επενδυτικές προτάσεις από τους εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που βρίσκονται στην ελληνική αποστολή του Κατάρ. Παράλληλα είπε πως οι κινήσεις αυτές χρειάζονται σχολαστική προετοιμασία και επίπονες διαπραγματεύσεις.

Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη την κυβέρνηση του Κατάρ για τις πολύ θετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει από την αρχή -από τη δημιουργία των Φίλων της Συρίας και το να επιτρέπουν αυτές οι ευκαιρίες να μένουν ανοιχτές- και εξέφρασε την ευχή να τελειώσει η εμφύλια σφαγή στη Συρία.

Σήμερα Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον εμίρη του κράτους του Κατάρ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: