26.1.13

Πέντε νεκροί και βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο...


Σε πέντε ανήλθαν απόψε οι νεκροί από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, και οι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από..
. πυροβολισμούς στην πόλη του Σουέζ, στη βορειοανατολική Αίγυπτο. Παράλληλα, το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 250 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι οποίες σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάδειξη του πρώτου ισλαμιστή Προέδρου στις εκλογές που ακολούθησαν.



Η πλατεία Ταχρίρ έγινε, όπως και το 2011, επίκεντρο των γεγονότων, τα οποία πήραν κατά διαστήματα βίαιη τροπή.

Αργά το απόγευμα, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με δακρυγόνα διαδηλωτές που προσπάθησαν να περάσουν τα οδοφράγματα γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και διαδήλωσαν εναντίον του Μόρσι ζητώντας μια «νέα επανάσταση». Οι διαδηλωτές θέλουν «να οριστικοποιήσουν τους στόχους της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου» του 2011 και κατηγορούν τον Μόρσι ότι αναπαράγει ένα αυταρχικό και κοινωνικά άδικο σύστημα.

Σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και νεαρών διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από την πλατεία.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, στο οποίο στεγάζεται επίσης και το υπουργείο Ενημέρωσης. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ταχρίρ. Το κτίριο της τηλεόρασης φρουρούνταν από την αστυνομία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα από τα γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο, στη συνοικία Ταουφικίγια.

Η ανταποκρίτρια του πρακτορείου ανέφερε ότι είδε διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον ενός κτιρίου και στη συνέχεια τους ενοίκους να τους κυνηγούν. Επίσης άκουσε ήχους από πυρά, όμως δεν ήταν σε θέση να καθορίσει από πού προέρχονταν ούτε την ακριβή φύση τους.

Τα επεισόδια είχαν αρχίσει από το πρωί με πετροπόλεμο, μολότοφ και δακρυγόνα ήδη από τα ξημερώματα.

Σοβαρή ήταν η κατάσταση και εκτός Καΐρου: στην Ισμαϊλίγια αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, στα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης και στη συνέχεια τα πυρπόλησαν.

Αντικυβερνητική διαδήλωση έγινε στο Σουέζ και στην Αλεξάνδρεια όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών. Ξέσπασαν ακόμη συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που έκαψαν λάστιχα.

Στο Σουέζ, στη νότια είσοδο του καναλιού, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

Πάντως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν είχαν προαναγγείλει οργανωμένες διαδηλώσεις, για να μην επιβαρυνθεί το κλίμα.

Ημιτελής επανάσταση

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ (χρειάστηκαν 18 ημέρες διαδηλώσεων και αφού σκοτώθηκαν πάνω από 800 άνθρωποι) διάχυτη είναι η αίσθηση στην Αίγυπτο ότι τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί και η πορεία των πραγμάτων δεν είναι αυτή που θα περίμεναν όσοι συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση.

Οι ισλαμιστές κατέφεραν να αναρριχηθούν στην εξουσία και εδραιώνουν τον έλεγχό τους στις κρατικές δομές.

«Η επανάστασή μας συνεχίζεται. Απορρίπτουμε την κυριαρχία οποιουδήποτε κόμματος στο κράτος, λέμε ‘όχι’ στο κράτος των Αδελφών Μουσουλμάνων», είπε στο Reuters ο Χαμντίν Σαμπάχι, απηχώντας τις απόψεις πολλών φιλελευθέρων και δυτικόφιλων στοιχείων. Ωστόσο για την ώρα παραμένουν πολιτικά ανίσχυροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: