30.1.13

Επιστολή αναγνώστη σχετικά με την καταβολή συντάξεων...


Παρακολούθησα σήμερα το πρωί το ρεπορτάζ από την Εθνική Τράπεζα στο υποκατάστημα Καλλιθέας, όπου ή ουρά των συμπολιτών μας που προσήλθαν για είσπραξη των συντάξεων τους έφθανε στην κυριολεξία "όσο πιάνει το μάτι".
Αυτό καταγράφηκε στις ...
8.30 η ώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ λοιπόν και με μαρτυρίες των συμπολιτών μας πολλοί είχαν στηθεί στην ουρά από την 1.00 ώρα τα μεσάνυχτα. Σαν να μην έφθανε αυτό οι συντάξεις δεν μπορούσαν να καταβληθούν με το άνοιγμα της τράπεζας στις 8.00 αφού το αυτοκίνητο της χρηματαποστολής έφθασε καθυστερημένα στις 8.40. Συνεπώς, μέχρις ότου παραδοθούν τα χρήματα, καταμετρηθούν και διανεμηθούν στους ταμίες, έχω την αίσθηση ότι η καταβολή θα πρέπει να ξεκίνησε αρκετή ώρα μετά τις 9.

Με αφορμή λοιπόν την θλιβερή κατάσταση την οποία χρεώνονται τόσο τα διευθυντικά στελέχη του εμπλεκόμενου κρατικού φορέα αλλά και η τράπεζα(ες) θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής ξεκινώντας από την αδράνεια των τραπεζών.

Έπρεπε να είναι υποχρεωτική η ανάληψη μετρητών από συντάξεις μόνο μέσω των ATMs. Βέβαια εδώ ακούγονται κατά κόρο επιχειρήματα περί "άγνοιας", "δυσχερειών" και συναφή, που βέβαια δεν πείθουν κανέναν λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο.

Τα επιχειρήματα καταπίπτουν ή σε κάποιες περιπτώσεις αποδυναμώνονται με σύνταξη ενός φυλλαδίου οδηγιών χρήσης "βήμα-βήμα" του ATM, εμπλουτισμένου με σχετικές φωτογραφίες.

Σε κάποιες δε περιπτώσεις (πόσες μπορεί να είναι αυτές άραγε ;) κάποιος υπάλληλος της τράπεζας μπορεί να υποδείξει στον ανήμπορο συνταξιούχο, κατ' ευθείαν στο ΑΤΜ, πως να κάνει την ανάληψη.

Όσο αφορά τώρα και τονίζω τα διευθυντικά στελέχη του εμπλεκόμενου κρατικού φορέα :

Βασικά πρόκειται για διορισμένους, απαίδευτους ανθρώπους, οχυρωμένους πίσω από ένα γραφείο ή από νόμους που ίδιοι συνέταξαν αν προτιμάτε. Κοντολογίς, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Έρχονται λοιπόν και αρχικά μεταθέτουν την ημερομηνία καταβολής των συντάξεων κατά 10 ημέρες.

1. Πως θα επιβιώσει ο συνταξιούχος αυτό το επιπλέον δεκαήμερο, τους αφήνει προφανώς παγερά αδιάφορους. Με άλλα λόγια επιβεβαιώνεται ότι γι' αυτούς τους κυρίους ισχύει το "είμαστε εδώ για να καταδυναστεύουμε τον πολίτη".

2. Έρχονται στη συνέχεια και σπάνε τις ημερομηνίες στα τρία προφανώς επειδή τους καταχέρισαν οι τράπεζες για τον αναμενόμενο συνωστισμό.

Βέβαια οι κύριοι αυτοί -σαν παντογνώστες των ασκήσεων επί χάρτη- παρέλειψαν προφανώς να συμβουλευτούν τους ειδικούς τις τράπεζες δηλαδή, σχετικά με το εγχείρημα τους.

Τι να πει κανείς, μήπως τελείως απαισιόδοξα ότι με τέτοιες κι όχι μόνο πρακτικές δεν υπάρχει ελπίδα γι' αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο ;...
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Γ.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: