13.1.13

Κακούργημα η αντίσταση στη βία της εξουσίας...



Διαμαρτυρήθηκε για τη σκληρή κακοποίηση μετανάστη που μόλις είχε συλληφθεί από την ομάδα ΔΙΑΣ, και βρέθηκε να βαρύνεται με βαριές κατηγορίες .
Το μήνυμα της δίωξης του Πέτρου Καπετανόπουλου προς την κοινωνία είναι ξεκάθαρο: φόβος και αποδοχή της... αναίρεσης κάθε δικαιώματος που μέχρι σήμερα θεωρείτο δεδομένο.

Για παράδειγμα, η βοήθεια στον αδύναμο και η ξεκάθαρη επιλογή της δράσης αντί της παθητικής στάσης στο πρόβλημα του διπλανού. Το περασμένο καλοκαίρι διαμαρτυρήθηκε για τη σκληρή κακοποίηση ενός μετανάστη, που μόλις είχε συλληφθεί κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού του για κλοπή τσάντας. Στην ερώτησή του γιατί πατάνε έναν ακινητοποιημένο άνθρωπο που ήδη βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος, κάτω από τις μπότες τεσσάρων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, ο άτυχος συλληφθείς δέχτηκε ισχυρότερο χτύπημα και ο Καπετανόπουλος βρέθηκε να βαρύνεται με τρία πλημμελήματα (αντίσταση κατά της αρχής, ψευδής ανωμοτί κατάθεση, απόπειρα απόσπασης κρατουμένου) και ένα κακούργημα (συνέργεια σε ληστεία). Μετά την απολογία στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος.

«Σήμερα» όπως εξηγεί ο συνήγορός του Κώστας Παπαδάκης, «αγωνιζόμαστε με υπόμνημα που έχουμε καταθέσει στην Εισαγγελία Εφετών να μην παραπεμφθεί για κακούργημα. Δεν έχει κινηθεί η διαδικασία της παραπομπής και προσπαθούμε να την αποτρέψουμε. Ο κύριος στόχος δεν είναι να καταδικαστεί ο Πέτρος, αλλά να τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Η εισαγγελέας υπερέβη κάθε όριο εκδικητικότητας με την απόδοση αυτής της κατηγορίας. Αποτελεί ηθική απαξίωση της πράξης της συμπαράστασης. Γιατί, παρότι ψευδείς οι καταθέσεις των αστυνομικών και αντιφατικές, δεν αποδίδουν σε καμία περίπτωση συνέργεια σε ληστεία, όπως δεν το αποδίδει και η κατάθεση της παθούσας, γι' αυτό και η ανακρίτρια τον άφησε ελεύθερο. Δεν πίστεψε τις κατηγορίες που της επέβαλε ο εισαγγελέας να ασκήσει».

Στην περίπτωση που ο Πέτρος Καπετανόπουλος παραπεμφθεί από το αρμόδιο συμβούλιο να δικαστεί για κακούργημα, βάσει του Μνημονίου 3, τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του: «Θα έχει εισπράξει μια προκαταβολή ποινής χωρίς να δικαστεί, σε πλήρη καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας. Δεν θα έχει δικαίωμα να προσβάλει με ένδικα μέσα τη διαπιστωτική πράξη, σύμφωνα με την οποία τίθεται σε κατάσταση αργίας και είναι υποχρεωμένος να περιμένει πέντε και έξι χρόνια, μένοντας ο ίδιος και η οικογένειά του χωρίς κανένα εισόδημα», προσθέτει ο κ. Παπαδάκης.

- Προφανώς το μήνυμα που θέλει να περάσει η αστυνομική/δικαστική εξουσία μέσω της δικής σας μεταχείρισης είναι «μείνε σιωπηλός και άπραγος για να μη χρειαστεί να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας».

«Πρέπει να προσπαθούμε να μη φοβόμαστε. Να θυμόμαστε πάντα ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι δίπλα μας. Στο πλευρό μας, έτοιμοι να αγωνιστούν και να παλέψουν για εμάς κι εμείς για αυτούς. Κάποια στιγμή ίσως, με την «πρώτη ανάγνωση» του τοπίου της σκληρής καθημερινότητας, θολώνουμε και δεν τους βλέπουμε. Αλλά αυτοί είναι εδώ. Μαζί μας. Αλληλέγγυοι. Ετοιμοι να μας συμπαρασταθούν και να πάνε τη ζωή μας σε μια καλύτερη κατεύθυνση».

- Σας βαραίνει μια κακουργηματική κατηγορία, με την οποία, αν παραπεμφθείτε στο δικαστήριο, κινδυνεύεται να τεθείτε σε αργία μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση. Γνωρίζοντας τώρα τις συνέπειες, θα αλλάζατε κάτι στη συμπεριφορά σας;

«Δεν σκέφτηκα ποτέ τις συνέπειες. Βλέποντας ένα βασανισμό, μια κακοποίηση ενός ανθρώπου μπροστά στα μάτια μου, δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να αντιδράσω. Το μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί προς το πρόσωπο και την υπόθεσή μου έχει βοηθήσει καθοριστικά για να φύγει ένα πολύ μεγάλο βάρος από πάνω μου. Παρόλο που υπάρχει ο κίνδυνος της αργίας από την εργασία μου, μου έχει δώσει τέτοια δύναμη και με κάνει να αισιοδοξώ ότι η υπόθεση θα πάει καλά και η κατηγορία θα αποσυρθεί. Επίσης, με κάνει να βλέπω με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς, με αφορμή την περίπτωσή μου, διαπιστώνω με μεγάλη ικανοποίηση ότι υπάρχουν αντιστάσεις στην κοινωνία».

Συλλογή υπογραφών

- 3.500 χιλιάδες υπογραφές υπέρ σας. Πώς αισθάνεστε;

«Κατ' αρχάς θέλω να κάνω μια αναφορά σ' αυτούς που κίνησαν αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων, συντονιστής των οποίων είναι η Κρυσταλλία Πατούλη, δημοσιογράφος και σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων, η οποία δημιούργησε ένα μπλογκ για τη συλλογή των υπογραφών, και μέσα σε πολύ λίγες μέρες μαζεύτηκε αυτός ο απίστευτος όγκος υπογραφών. Θέλω να σταθώ, επίσης, και στη μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση στην προσπάθεια αυτή, της επιτροπής αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε για μένα από φίλους και συντρόφους του Κολωνού και του Περιστερίου. Και δεν είναι μόνο οι χιλιάδες υπογραφές, αλλά και τα απίστευτα μηνύματα συμπαράστασης από πολίτες, τα οποία είναι συγκλονιστικά. "Δεν φτάνει να είσαι υπέρ του δικαίου, αλλά πρέπει να αντιδράς στο άδικο. Κι αυτό έκανες, Καπετανόπουλε, και σ' ευχαριστούμε γι' αυτό", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κάποιο μήνυμα. Το ίδιο σπουδαία και συγκινητικά είναι και τα δεκάδες άλλα».

- Θα χαρακτηρίζατε τη δίωξή σας πολιτική;

«Είναι ίσως η πρώτη φορά, χωρίς κάποια μαρτυρία, που υπάρχει αναβάθμιση από τη δικαστική εξουσία των κατηγοριών. Δεύτερον, υπάρχει η καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας από μια απόφαση σαφώς πολιτική, η οποία έρχεται με την έλευση του Μνημονίου 3, το οποίο υπαγορεύει ότι οποιοσδήποτε κατηγορείται για κακούργημα τίθεται σε αργία. Αυτό είναι πολιτικό. Είναι πολιτική δίωξη. Στέλνει μηνύματα. Δεν έχει να κάνει μ' αυτό που λέμε "επίορκους υπαλλήλους". Δίνει μηνύματα όπως "καθίστε στα αβγά σας, ήσυχοι, για να είστε ασφαλείς"».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: