13.1.13

Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Ραχόι...

Το χαμηλότερο σημείο της από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2011 έχει φτάσει η δημοτικότητα του ισπανικού κυβερνώντος κόμματος, με το Λαϊκό Κόμμα να πέφτει στο 29,3% μετά από... το «τσουνάμι» πολιτικών σκληρής λιτότητας για να αποφευχθεί η διάσωση της Ισπανίας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και την ανεργία στα ύψη. Πτώση όμως παρουσιάζουν και τα ποσοστά της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, ενώ κερδισμένα εμφανίζονται μόνο το αριστερό IU και το κεντρώο UPyD.

Σε δημοσκόπηση της Metroscopia στις 9 και 10 Ιανουαρίου για λογαριασμό της El Pais, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει την προτίμηση μόνο του 29,3% των ερωτηθέντων -ενώ είχε κερδίσει τις εκλογές με ένα σαρωτικό 44,6%.

Το κλίμα όμως όχι μόνο δεν ευνοεί τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές αλλά επιτείνει την καθοδική τους πορεία: Το κόμμα πέφτει στο 23,3% -ακόμη χαμηλότερα και από το καταστροφικό 28,7% που πέτυχε στις προηγούμενες εκλογές.

Αντιθέτως, ανοδικό ρεύμα έχουν τα δύο μικρότερα κόμματα του IU και του UPyD. Το μεν αριστερό IU σχεδόν διπλασιάζει την απήχησή του στο 15,6%, όπως και το κεντρώο UPyD που φτάνει στο 10,6%.

Η δημοσκόπηση πάντως δείχνει τους Ισπανούς μάλλον απογοητευμένους από τους πολιτικούς τους: Το 74% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πώς να χειριστεί την κρίση, ενώ το 96% θεωρεί ότι η διαφθορά παραμένει αρκετά διαδεδομένη στις τάξεις των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: