21.1.13

Ξαφνικός καβγάς για την προσφυγή στο ΔΝΤ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Βούλα Κεχαγιά
Παλιές πληγές της διακυβέρνησης Παπανδρέου που σχετίζονται ακόμη και με υπουργικές αντιπαραθέσεις άνοιξε η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο εισήλθε η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω συνέντευξης του ...
πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου στη δημόσια τηλεόραση (ΝΕΤ).
Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι είχε εκφράσει τη διαφωνία του με αυτή την προοπτική. Ωστόσο το σημείο που προκάλεσε την οξύτατη παρέμβαση του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου ήταν η διαπίστωσή του πως ο πρώην πρωθυπουργός μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά έσυραν τη χώρα στο Ταμείο.
Στην αντιπαράθεση μπήκαν και άλλα μέλη της τότε κυβέρνησης όπως οι Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης και Λούκα Κατσέλη, δίνοντας στην υπόθεση διάσταση ξεκαθαρίσματος παλιών ενδοκυβερνητικών λογαριασμών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με δήλωσή του πήρε διακριτικές αποστάσεις από την επίμαχη αναφορά Λοβέρδου, λέγοντας ότι «η προσφυγή έγινε εξαιτίας της υπερχρέωσης της χώρας και όχι βάσει κάποιου σχεδίου του Γιώργου Παπανδρέου» και επισημαίνοντας ότι «ήμουν κι εγώ αντίθετος σε προσφυγή της Ελλάδας αποκλειστικά στο ΔΝΤ». Μάλιστα παρέπεμψε και σε σχετικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» στις 3 Φεβρουαρίου 2010 όταν σε σύσκεψη με τον πρώην πρωθυπουργό φέρεται να σχολίασε: «Δεν πιστεύω πως ο Γ. Παπανδρέου θα ήθελε να έρθει στη θέση που βρέθηκε πριν από ενάμιση αιώνα ο Χαρίλαος Τρικούπης και να ανακοινώσει ότι η χώρα χρεοκοπεί και πάμε στο ΔΝΤ».
Πρωτοκλασάτος υπουργός εκείνης της περιόδου με τον οποίο συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» επιβεβαιώνει τους ενδοιασμούς του κ. Λοβέρδου όχι όμως και την άποψη ότι ο Γ. Παπανδρέου πήρε θέση υπέρ του ΔΝΤ. «Εγινε μία σύσκεψη τον χειμώνα του 2010 με αντικείμενο πράγματι το θέμα του ΔΝΤ. Ομως τότε ο Παπανδρέου δεν πήρε θέση. Ημασταν 5-6 υπουργοί τότε πολύ αρνητικοί», εξηγεί, θυμίζοντας συγχρόνως πως «η γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ είχε δηλώσει ότι αν δεν μπούμε στο ΔΝΤ, η Ευρώπη δεν μπορεί να σηκώσει το πρόγραμμα μόνη της».
Σε εκείνη τη σύσκεψη εμφανίζονται να είχαν διαφωνήσει με την προοπτική ένταξης στο ΔΝΤ οι Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Βαγγέλης Βενιζέλος. Επίσης, ο Πάνος Μπεγλίτης είπε χθες (Σκάι) ότι ήταν άλλο πράγμα η συμμετοχή στον μηχανισμό και άλλο η προσφυγή στο ΔΝΤ, με την οποία και ο ίδιος διαφωνούσε.
Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης είπε στα «ΝΕΑ»: «Ημουν ο μοναδικός που διαφωνούσε, δεν υπήρχε κανένας άλλος. Υπήρχαν συνάδελφοι που ήταν φανατικοί στο να προσχωρήσουμε στον μηχανισμό στήριξης. Είδα με έκπληξη ότι διαφωνούσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν ξέρω αν το είπε στο αυτί του Γιώργου Παπανδρέου. Σας θυμίζω ότι στις 3 Ιουλίου 2010 δήλωσα πως η ακολουθούμενη πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ζήτησα προσφυγή της χώρας σε εκλογές».

ΔΙΑΨΕΥΣΗ. Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε και χθες στα «ΝΕΑ» ότι σε πολλά άτυπα Υπουργικά Συμβούλια τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι υπουργοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την προσφυγή στο ΔΝΤ. Διέψευσε όμως ότι είπε πως οι κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου οδήγησαν βάσει σχεδίου τη χώρα στο Ταμείο και ζήτησε «να κλείσει η αντιπαράθεση γι' αυτό το θέμα».
Η τότε υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του κ. Λοβέρδου πως συμμετείχε στην απόφαση για προσφυγή στο ΔΝΤ δήλωσε: «Ουδέν ψευδέστερον! Λυπάμαι ειλικρινά! (...) Ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη στήριξη χωρίς καμιά επιφύλαξη, που συνεχίζει μέχρι σήμερα, σε μια προοπτική που όχι μόνο δεν δικαιώθηκε αλλά μας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση».

«ΚΡΙΜΑ». Μεταμεσονύχτια σφοδρότατη αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προκάλεσε η συνέντευξη Λοβέρδου. Ο κ. Παπανδρέου εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς του κ. Λοβέρδου όσα είπε για το ΔΝΤ υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί κρίμα για την πολιτική ζωή του τόπου η υποκρισία, η οποία έρχεται στη δημοσιότητα με τόση ευκολία».
Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κ. Παπανδρέου τονίζεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέλος της οποίας υπήρξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, με ομόφωνες, ιστορικές, δύσκολες αλλά γενναίες αποφάσεις έκανε το πατριωτικό της καθήκον και έσωσε τη χώρα. Προστίθεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος «θυμήθηκε να αποποιηθεί τον αγώνα μας» και διερωτάται: «Γιατί τόση ρήξη με την αλήθεια;». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ηγείται κίνησης με το σχόλιο ότι «για λίγη δημοσιότητα θέλει να την οικοδομήσει πάνω στις σαθρές βάσεις που διαμορφώνει η παραποίηση της αλήθειας», ενώ η ίδια ανακοίνωση κλείνει με τις εξής δύο λέξεις: «Κρίμα Αντρέα».
Ο κ. Λοβέρδος δεν άφησε τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού αναπάντητα και με ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε τα ξημερώματα σχολίασε καυστικά: «Οπως και τότε συνέβαινε, πολλές φορές, έτσι και τώρα ορισμένες ανακοινώσεις ή ενέργειες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού βασίζονταν σε εισηγήσεις κηφήνων και κηπουρών». Και καταλήγει απευθυνόμενος πάντα στους συντάκτες της ανακοίνωσης: «Κύριοι συντάκτες - όποιοι κι αν είστε - της κατάπτυστης ανακοίνωσης του γραφείου του Γ. Παπανδρέου, πρέπει να καταλάβετε πως η Ελλάδα των κηπουρών έλαβε τέλος»...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: