10.1.13

Στο μικροσκόπιο χήρες, συνταξιούχοι...


Του ΑΝΤ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Σαφάρι» διασταυρώσεων σε 560.412 συνταξιούχους, που αποτελούν το 13% του συνόλου, οι οποίοι εμφανίζονται στο σύστημα με άκυρο ή κενό ΑΜΚΑ και αντίστοιχο ΑΦΜ, και ταυτόχρονα σε 400.000 χήρες που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας ξεκινά το υπουργείο Εργασίας.
Υπερβολικά πολλές οι...
χήρες, υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας Υπερβολικά πολλές οι χήρες, υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας Η «Ε» αποκαλύπτει σήμερα την καταγραφή που έγινε ήδη σε κάθε Ταμείο αναλυτικά σε σχέση με τους συνταξιούχους και δείχνει τους ασφαλισμένους χωρίς ΑΜΚΑ ή με κενό ΑΦΜ. Στο ΙΚΑ, που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο με 1.013.320 συνταξιούχους, εντοπίστηκαν 26.843 ασφαλισμένοι χωρίς ΑΜΚΑ και 86.407 χωρίς ή με λάθος ΑΦΜ, στον ΟΓΑ 18.883 χωρίς ΑΜΚΑ και 30.060 με κενό ΑΦΜ, στο ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό μισθωτών) 41.166 χωρίς ΑΜΚΑ και 51.788 χωρίς ΑΦΜ, κ.λπ., γεγονός που εντείνει τις υποψίες ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Πενιχρά αποτελέσματα

Αυτό ενισχύεται και από τη μέχρι τώρα απογραφή, η οποία ολοκληρώθηκε στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία και δείχνει αποτελέσματα «κατώτερα των περιστάσεων και των αρχικών εκτιμήσεων». Δηλαδή για το ΙΚΑ, όταν ξεκίνησε η απογραφή οι επικεφαλής εκτιμούσαν ότι θα εντοπιστούν 60.000 συνταξιούχοι-«μαϊμούδες». Αντίθετα, τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι παραπάνω από 11.500 άτομα που ελάμβαναν παράνομα συντάξεις, 12.000 εντοπίστηκαν στον ΟΓΑ, ενώ στον ΟΑΕΕ, στον οποίο δεν πήγαν να απογραφούν περί τους 45.000 συνταξιούχους, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.000 με 4.000 άτομα.

Στόχος των διασταυρώσεων, που θα γίνουν εφικτές ώς την ολοκλήρωση της νέας αρχής πληρωμών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, είναι να διαπιστωθούν φορολογικά οι συνταξιούχοι δύο ή περισσοτέρων συντάξεων τις οποίες λαμβάνουν νόμιμα χωρίς να εμφανίζουν τα αντίστοιχα εισοδήματα στην εφορία, καθώς και οι παράνομα διπλοσυνταξιούχοι.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας, στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν στην «Ε» ότι ο αριθμός των γυναικών που εμφανίζονται ως χήρες είναι υπερβολικά μεγάλος, καθώς αποτελεί το 10% του συνόλου των συνταξιούχων. Ηδη σε αρκετά ασφαλιστικά ταμεία έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις γυναικών που έχουν νυμφευθεί εκ νέου, αλλά απέφυγαν να το δηλώσουν, ή περιπτώσεις ανδρών που νυμφεύθηκαν αλλοδαπές και διατήρησαν τη σύνταξη χηρείας της θανούσης συζύγου.

Οφελος 100 εκατ.

Το υπουργείο εκτιμά ότι οι νέες διασταυρώσεις θα επιφέρουν οικονομικό όφελος πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, έπειτα από πρόσφατη σύσκεψη με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων, από την 1η Ιουλίου 2013 οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και άρα θα υπάρχουν δυο βάσεις δεδομένων, μια για τους μισθωτούς και άλλη μια για τους συνταξιούχους. Με τη νέα βάση πληρωμών των συντάξεων, οι συντάξεις του 2013, κύριες και επικουρικές, θα δοθούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα έχουν προσυμπληρωμένο το ποσό των συντάξεων των συνταξιούχων με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό, να απαλλαγούν και τα Ταμεία από ένα μεγάλο διοικητικό και οικονομικό βάρος.

Εν τω μεταξύ, στις 31 Ιανουαρίου 2013 ολοκληρώνεται η καταγραφή των συνταξιούχων των ενταγμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ασφαλιστικών ταμείων των ΔΕΚΟ-Τραπεζών.

Η καταγραφή για τους συνταξιούχους των Ταμείων ΤΣΠ-ΑΤΕ και ΤΣΠ-ΕΤΕ θα πραγματοποιείται μέσω των Τραπεζών ΑΤΕ - Πειραιώς και ΕΤΕ και του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οσον αφορά τους συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΔΕΗ, η καταγραφή θα πραγματοποιείται μέσω του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΤΑΠ-ΔΕΗ (Μυλλέρου 13) και όχι μέσω τραπεζών.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: