9.1.13

Νέα μαφία «τρωκτικών» στις εφορίες...


Εταιρεία μαφιόζικου τύπου αποσπούσε απόρρητα φορολογικά στοιχεία πολιτών και τα πωλούσε έναντι αδράς αμοιβής. Ο τζίρος έφτανε τα 4-5 εκατ. ευρώ ετησίως. Στη δράση της έβαλαν τέλος, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες, η Οικονομική Αστυνομία και η...
Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συνελήφθη ο γενικός διευθυντής. Αναζητούνται οι δύο στενοί συνεργάτες του. Σε ψηφιακή βάση δεδομένων εντοπίστηκαν περισσότερες από 67 εκατ. εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων.
Από 200 έως 1.000 ευρώ το... κεφάλι πουλούσε τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων στη Δάφνη. Με κριτήριο κυρίως την οικονομική δυνατότητα των προσώπων ή των επιχειρήσεων που ήθελαν να μάθουν τις απόρρητες πληροφορίες για συγκεκριμένα πρόσωπα ή ομάδες υποψήφιων πελατών, τα στελέχη της εταιρείας διέθεταν σε πολλαπλούς αποδέκτες τις «υπηρεσίες» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο τζίρος από την παράνομη διακίνηση των δεδομένων ξεπερνούσε τα 4-5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαν καθιερωθεί ακόμη και... συνδρομές για όσους ζητούσαν απόρρητα φορολογικά στοιχεία πολιτών σε μηνιαία βάση! «Ευκολίες πληρωμής» γίνονταν, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, σε «καλούς» πελάτες που λάμβαναν την ενημέρωση σε χαμηλότερες τιμές...

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στους πελάτες της συμπεριλαμβάνονται, τράπεζες, ιδιωτικές εταιρείες, ακόμη και ενεχυροδανειστήρια. Οι αξιωματικοί προσπαθούν να εντοπίσουν το μέγεθος της πρωτοφανούς διαρροής των στοιχείων, αλλά και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόταν η συγκεκριμένη επιχείρηση.
Σε αδυναμία βρίσκονται οι κρατικές υπηρεσίες για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πολιτών
Σε αδυναμία βρίσκονται οι κρατικές υπηρεσίες για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πολιτών

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έρευνα της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας η οποία συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και στη συνέχεια διαθέτει έναντι αμοιβής φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε αξιωματικός της Δίωξης που συμμετείχε στις έρευνες, «μείναμε έκπληκτοι όταν βρήκαμε την εταιρεία, η οποία μάλιστα διαφήμιζε τη διακίνηση προσωπικών δεδομένων, που ακόμη και εμείς με δυσκολία θα μπορούσαμε να είχαμε πρόσβαση, καθώς θα απαιτείτο εισαγγελική εντολή!».

Ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση και έρευνα των εξειδικευμένων στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές, Δευτέρα, στο τετραώροφο κτίριο της εταιρείας που βρίσκεται στη Δάφνη.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν ψηφιακή βάση δεδομένων (σε ξεχωριστούς πίνακες) με πάνω από 67 εκατομμύρια εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων και καταχωρίσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων, φορολογικά (π.χ. ΑΦΜ, Ε1, Ε9) και άλλα στοιχεία σε τρεις διακομιστές (servers) της εταιρείας.

Αναζητούνται δύο
Για την υπόθεση, συνελήφθη ο 59χρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο στελέχη της, ο 31χρονος πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος γιος του γενικού διευθυντή και ο 35χρονος υπεύθυνος πληροφορικής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2 κεντρικοί διακομιστές (servers) με 6 σκληρούς δίσκους ο καθένας με συνολική χωρητικότητα 870 GB, ένας κεντρικός διακομιστής (server) με 3 σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και 9 κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes).

Μια φάμπρικα με παρελθόν
«Διαρροές» στοιχείων και από άλλα υπουργεία

Κοινό «φορμά» με τα στοιχεία που είχαν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες δύο φορές εντοπίζουν οι αξιωματικοί της Δίωξης στη λίστα με τις 67 εκατομμύρια εγγραφές. Πέρα από τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία του συνόλου των φορολογουμένων της χώρας, στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και δεδομένα για τα οχήματα που διαθέτει ο καθένας, ακόμη και λεπτομέρειες από εκλογικούς καταλόγους!

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η παρούσα, πρωτοφανής διαρροή των προσωπικών δεδομένων συνδέεται τόσο με τις προηγούμενες από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και με άλλες, που έχουν γίνει από τα υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών. «Οι βάσεις των δεδομένων είναι ίδιες, έχουν ακόμη και την ίδια μορφοποίηση και εγγραφή. Μόνο που η παρούσα με τις 67 εκατομμύρια εγγραφές ήταν πιο διευρυμένη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει κύκλωμα υπαλλήλων που εμπορεύονται τα δεδομένα πολιτών, στα οποία έχουν πρόσβαση», είπε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. «Αποτελεί στοίχημα για 'μάς ο εντοπισμός των επιόρκων υπαλλήλων».

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εταιρεία στηριζόταν σε αυτού του τύπου τις «υπηρεσίες», οι αξιωματικοί της Δίωξης θεωρούν εφικτό το ενδεχόμενο να βρεθούν οι αποδέκτες των πληροφοριών. «Παραστατικά υπάρχουν», μας είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της Δίωξης, επισημαίνοντας ότι «η εταιρεία ζούσε από τη διακίνηση των προσωπικών δεδομένων!».

Ηδη, ο εισαγγελέας Λακαφώσης έχει δώσει εντολή για φορολογικό και οικονομικό έλεγχο στην εταιρεία.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Διάτρητο το σύστημα ασφαλείας

Η ηλεκτρονική εγκληματικότητα αποκτά πλέον μια ευρύτερη διάσταση μετά τη νέα διαρροή-μαμούθ από τους υπολογιστές τριών υπουργείων, όπου βρίσκονται καταχωρισμένα απόρρητα στοιχεία του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων με τα περιουσιακά στοιχεία, τον ΑΦΜ, τις διευθύνσεις, τα εισοδήματά τους, ακόμη και το πού ψηφίζουν.

Η νέα υπόθεση καταδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο το διάτρητο σύστημα ασφαλείας των κρατικών φορέων και οργανισμών.

Οπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, τα προσωπικά δεδομένα και τα φορολογικά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών έχουν γίνει «βορά» για κάθε επιτήδειο που τα χρησιμοποιεί για ποικίλους σκοπούς, από τον εκβιασμό, την εκμετάλλευση, μέχρι και για απλό... κουτσομπολιό. Το θέμα έχει βεβαίως ποικίλες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, αφού -κυρίως- το υπ. Οικονομικών δεν δύναται, όπως φαίνεται, να προασπίσει το απόρρητο για τα ευαίσθητα δεδομένα των φορολογουμένων.

Για τον λόγο αυτό, στόχος των ειδικών της Δίωξης είναι να εντοπίσουν την πηγή της διαρροής, εξετάζοντας τα πληροφοριακά συστήματα, τα δίκτυα και τους υπολογιστές της συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά και των σχετιζόμενων υπουργείων.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: