8.1.13

«Παιχνίδια υψηλόβαθμων στην ΕΛ.ΑΣ.»...


Βαρύ παραμένει το κλίμα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας μετά την εντολή με διαδικασίες - εξπρές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικών του Βόλου, οι οποίοι μετέβησαν την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη για...
συμπαράσταση του συναδέλφου τους, αξιωματικού της Δίωξης Ναρκωτικών, ο οποίος συνελήφθη φερόμενος ως εμπλεκόμενος σε κύκλωμα ναρκωτικών ουσιών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Χθες, στο μεταξύ, για παιχνίδια υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία την άνοιξη, έκανε λόγο χθες ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος.

«Το ήθος του, η παιδεία του, η επαγγελματική του κατάρτιση είναι γνωστή σε όλο το Βόλο. Όπως είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται», δήλωσε ο δικηγόρος Γιώργος Σινέλης.

«Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν έχει αντιληφθεί ότι κατά αυτό τον τρόπο διαλύεται στην κυριολεξία η Ελληνική Αστυνομία. Για να το πω διαφορετικά. Ποιος αστυνομικός θα βάλει το κεφάλι του στον ντουρβά;», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Σινέλης ανέφερε ότι οι συνεργάτες του κατηγορούμενου αξιωματικού και ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας ήταν ενήμεροι για τις κινήσεις του αστυνομικού, ο οποίος είχε σκοπό να εκμαιεύσει πληροφορίες για την εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών. «Περιμένω από τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης να πάρει θέση. Γιατί ήταν ενήμερος γι’ αυτή την υπόθεση. Διότι ο προϊστάμενος τον είχε ενημερώσει και γνώριζε τα πάντα», είπε.

- Ήταν ενήμερος δηλαδή για τις κινήσεις του αξιωματικού του, για τις επαφές του με εμπόρους για την εξάρθρωση κυκλωμάτων, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο και απάντησε:
«Ακριβώς. Και πολύ καλά έκανε. Δεν εξαρθρώνονται διαφορετικά. Μην έχουμε αυταπάτες. Χωρίς πληροφοριοδότες δεν μπορεί να εξαρθρωθεί τίποτα.»

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, πάντως, ανέφερε ότι γνώριζε την εξέλιξη των υποθέσεων που χειριζόταν ο πρώην διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών, ωστόσο δεν γνώριζε τα πρόσωπα με τα οποία έρχονταν σε επικοινωνία.

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος Γ. Σινέλης υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιούνται οι σκέψεις, οι λέξεις, οι φράσεις, ο προφορικός διάλογος. Ποινικοποιούνται μόνο οι πράξεις οι αξιόποινες. Εδώ αξιόποινες φράσεις δεν υφίσταται και το τονίζω αυτό».

Ανέφερε ακόμη ότι ο εντολέας του, ο οποίος έχει προφυλακιστεί, βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη σωματική ακεραιότητα του αστυνομικού εντός των φυλακών: «Ποιος του διασφαλίζει στη φυλακή τη σωματική του ακεραιότητα, όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει οδηγήσει δικαίως στη φυλακή πάρα πολλούς που διέπραξαν αξιόποινες πράξεις;».

Σήμερα το πόρισμα της ΕΔΕ
Οι αστυνομικοί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη δίνοντας ηθική συμπαράσταση στο συνάδελφό τους, πεπεισμένοι για την αθωότητά του, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα αδικήματα της απρόκλητης εξύβρισης και του εγκωμιασμού εγκλήματος.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έθεσε την ίδια ημέρα πέντε αστυνομικούς από την Τροχαία, την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας και το Τμήμα Περιφέρειας σε διαθεσιμότητα, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από βίντεο, τα οποία αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Μέχρι την Παρασκευή, οι αστυνομικοί που βγήκαν εκτός υπηρεσίας έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση θεραπείας, ενώ άμεσες ήταν οι ενέργειες της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, η οποία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία και νομικούς συμβούλους, ζητώντας την άρση της διαθεσιμότητας μέσω αίτησης που θα κατατεθεί.

Περίπου 60 αστυνομικοί από το Βόλο βρέθηκαν δίπλα στον κατηγορούμενο αξιωματικό. Κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης δήλωσαν τη συμπαράστασή τους με χειροκρότημα στον συνάδελφό τους και αποδοκίμασαν με σχόλια τους αστυνομικούς του Τμήματος Μεταγωγών.

Οι πέντε που αναγνωρίστηκαν τέθηκαν το ίδιο βράδυ σε διαθεσιμότητα και ελέγχονται για πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, ενώ το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι. Η ΕΔΕ, η οποία ανατέθηκε στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ., είχε την υπόδειξη να ολοκληρωθεί εντός τριών ημερών. Κατά συνέπεια αναμένεται σήμερα να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί.
Παράλληλα, διατάχθηκε στο τοπικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας να σχηματιστεί δικογραφία για τα αδικήματα της απρόκλητης εξύβρισης και του εγκωμιασμού αδικήματος.

Οι αστυνομικοί, όπως και η Ένωσή τους, επισημαίνουν ότι επρόκειτο για μεμονωμένες αντιδράσεις, οι οποίοι κινήθηκαν σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Στέργιος Κωνσταντάρας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο βιοποριστικό πρόβλημα των πέντε αστυνομικών και τόνισε την διαφορά μεταξύ της εκδήλωσης ανθρώπινης συμπαράστασης από την υπηρεσιακή δραστηριότητα, γεγονός που δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την εμπιστοσύνη προς του θεσμούς και τη Δικαιοσύνη, η οποία θα αποφανθεί αμερόληπτα και αντικειμενικά για τις τυχόν τελεσθείσες πράξεις και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είπε.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι αστυνομικοί για συμμετοχή στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών προφυλακίστηκαν. Και οι τρεις αστυνομικοί υποστήριξαν ότι οι επικοινωνίες που είχαν με αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών ήταν στο πλαίσιο συλλογής πληροφοριών για τη δράση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων. Όλοι τους έθεσαν ζήτημα ακυρότητας των τηλεφωνικών συνομιλιών, ενώ επιπλέον ο αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών στον Βόλο κατέθεσε προφορικά μήνυση στις δικαστικές αρχές ζητώντας να διωχθεί ποινικά ο αστυνομικός που έκανε την απομαγνητοφώνηση.

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: