16.1.13

ΚΥΠΡΟΣ: Προίκα στον επόμενο Πρόεδρο η υπογραφή του Μνημονίου...

Λευκωσία: Από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, διαμήνυσε για πρώτη φορά ότι το Μνημόνιο ενδέχεται να το κληρονομήσει για υπογραφή ο διάδοχός του. Εάν, όπως...
εξήγησε, συνεχιστεί η συζήτηση για το ύψος των αναγκών της Κύπρου, τότε το Μνημόνιο θα υπογραφεί από την επόμενη κυπριακή κυβέρνηση.

Ανέφερε ότι εάν το Eurogroup είναι έτοιμο να υπογράψει το Μνημόνιο, τότε είναι και ο ίδιος έτοιμος να βάλει τη δική του υπογραφή, αποκλείοντας ωστόσο, τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», το μήνυμα Χριστόφια εκλήφθηκε από κύκλους της Ε.Ε ως άρνηση για ενεργοποίηση της ρήτρας 3.7 που βρίσκεται στη σελίδα 21 του προσχεδίου του Μνημονίου, για ιδιωτικοποιήσεις, εάν παραστεί ανάγκη, κάτι που η Γερμανία και μεγάλος αριθμός κρατών-μελών, θεωρούν «απαραίτητη», στην προσπάθεια για να καταστεί «διαχειρίσιμο» το κυπριακό χρέος.

Υπό αυτή την έννοια, οι ίδιοι κύκλοι της Ε.Ε, εξέλαβαν την τοποθέτηση Χριστόφια ως «κλείσιμο του παραθύρου» που υπήρχε για υπογραφή του Μνημονίου πριν τις προεδρικές εκλογές. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος ζήτησε με επιστολή του προς τον Μπαρόσο, τη βοήθεια των Βρυξελλών για αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Ο Δ.Χριστόφιας βρέθηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο για τον απολογισμό της κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: