17.1.13

Ψώρα στα κρατητήρια της Λάρισας!...


Κρούσματα ψώρας εμφανίστηκαν την Τρίτη σε τρεις κρατούμενους του Αστυνομικού Μεγάρου Λάρισας, αναδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα καθαριότητας που αντιμετωπίζουν τα κρατητήρια και προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας (ΕΑΛ).

Τα...
κρούσματα ψώρας στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου επιβεβαιώνουν τις άσχημες συνθήκες κράτησης, οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους αστυνομικούς.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, επισημαίνει ανάλογα κρούσματα σε Φθιώτιδα, Άρτα και Λακωνία ενώ ζητά τη διευθέτηση του προβλήματος.

Η ΕΑΛ κάνει λόγο για «υγειονομική βόμβα» και τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Παρά τα συνεχόμενα έγγραφά μας για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, η οποία εξελίσσεται κατά βάση λόγω της σοβαρής έλλειψης δαπανών για καθαριότητα και απολύμανση των κρατητηρίων, παρουσιάστηκαν τρία κρούσματα εμφάνισης του άκρως μεταδοτικού παρασιτικού νοσήματος «ψώρα», σε κρατούμενους αλλοδαπούς. Δεν είναι μακριά ο καιρός όπου ο ίδιος ο υπουργός μας, ανέδειξε ως «εθνικό» το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την κράτηση αλλοδαπών «καθίσταται απαραίτητη η ύπαρξη ανάλογης δυναμικότητας υποδομών και χώρων κράτησης που θα λειτουργούν στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, με απόλυτη τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αντί αυτού, η ΕΑΛ υπογραμμίζει ότι τα κρατητήρια είναι υπεράριθμα και δεν απολυμαίνονται ενώ η προληπτική ιατρική των κρατουμένων είναι μηδαμινή. Ως εκ τούτου, η ΕΑΛ απαιτεί την άμεση απολύμανση των κρατητηρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, καθώς και των κλινοσκεπασμάτων-ενδυμάτων σε ειδικούς κλιβάνους, την έναρξη προφυλακτικής θεραπείας των κρατουμένων και εν ανάγκη των συναδέλφων που έρχονται άμεσα σε επαφή μαζί τους και την απολύμανση όχι μόνο του περιπολικού με το οποίο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα από το Νοσοκομείο Λάρισας, αλλά και όλων των οχημάτων με τα οποία καθημερινά γίνονται προσαγωγές. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το φιλότιμο και η υπομονή έχουν τελειώσει και ότι η συνεχόμενη έκθεση σε κίνδυνο των συναδέλφων και των οικογενειών τους είναι εκτός από ηθικό και ποινικό ζήτημα» καταλήγει η ανακοίνωση των αστυνομικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΟΑΣΥ, η οποία αναφέρει στο έγγραφο που απέστειλε στον κ. Δένδια: «Είμαστε αποφασισμένοι με την καταγγελία νέων κρουσμάτων να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σε τοπικό επίπεδο, εκεί όπου θα εμφανιστεί το πρόβλημα, αναζητώντας επιπλέον τον καταλογισμό ευθυνών, προσφεύγοντας στις περιπτώσεις που απαιτείται και στην ποινική δικαιοσύνη, όπως ήδη έχει γίνει από τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας».

Εφ. Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: