11.1.13

Ελευθεροτυπία «ειδικού σκοπού» ...


Δημήτρης Ψαράς


Ποια είναι η εταιρεία «Τρίτη Οψη» που ανέλαβε την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας και πώς συνδέεται ο νέος συνεταίρος των αδελφών Τεγοπούλου, Χάρης Οικονομόπουλος, με την οικογένεια Μπακογιάννη

Καταγγελίες των σωματείων για το τέχνασμα με το οποίο ξανακυκλοφόρησε η εφημερίδα της Χ.Κ. Τεγόπουλος, αν και...

χρωστάει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις σε εκατοντάδες εργαζόμενους

Η εφημερίδα που κυκλοφόρησε χτες με τον τίτλο «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση της Χ. Κ. Τεγόπουλος προς το Χρηματιστήριο, εκδίδεται «βάσει σύμβασης έργου που υπεγράφη με την εταιρεία Τρίτη Oψη Α.Ε., η οποία αναλαμβάνει με δικά της έξοδα την επανέκδοση και θα ανταποδίδει στη Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις ΑΕ ποσοστό 90% των καθαρών της κερδών».

Μάθαμε λοιπόν έτσι στο παρά πέντε την επωνυμία της μυστηριώδους εταιρείας που μέχρι πριν από λίγες μέρες καλούσε κάποιους «επίλεκτους» εργαζόμενους να υπογράψουν μια σύμβαση στην οποία δεν αναφερόταν καν το όνομά της. Τελικά, κάτω από τις γνωστές συνθήκες, υπέγραψε αυτή τη σύμβαση ένα μικρό ποσοστό (κάτω του 10%) από τους πρώην εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας», παρά την προτροπή τής ΕΣΗΕΑ (και άλλων συνδικαλιστικών ενώσεων) να μην αποδεχτούν τη μεθόδευση αυτή που μόνο σκοπό είχε «τη διάσπαση των εργαζομένων, την απαλλαγή τής Χ. Κ. Τεγόπουλος από ένα μέρος αυτών, και την κατάργηση των όρων αμοιβής και εργασίας της συλλογικής σύμβασης που εξακολουθούν να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους».

H προσφυγή στο άρθρο 99

Αλλά για ποιο λόγο δεν έβγαινε τόσο καιρό η «Ελευθεροτυπία»; Ολοι γνωρίζουν ότι από τον Αύγουστο του 2011 η Χ. Κ. Τεγόπουλος σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους 800-850 εργαζόμενους της επιχείρησης. Εξαντλώντας κάθε όριο υπομονής και καλής πίστης, οι υπάλληλοι της εταιρείας δούλεψαν απλήρωτοι μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2011 και από τότε προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν έχουν μέχρι σήμερα ανασταλεί από καμιά γενική συνέλευση.

Η επιχείρηση απάντησε με προσφυγή στο άρθρο 99 και ζήτησε να μειωθεί το προσωπικό της κατά το ήμισυ. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό σχέδιο επιβίωσης της επιχείρησης, και η Χ. Κ. Τεγόπουλος προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις, χωρίς να καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις. Η «Ελευθεροτυπία» δεν έβγαινε λοιπόν όλο αυτό το διάστημα επειδή οι εργαζόμενοι και άλλοι πιστωτές της εταιρείας είχαν εξασφαλίσει δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δεσμεύονται οι όποιες εισπράξεις της.

Τι άλλαξε από τότε; Τίποτα απολύτως. Η Χ. Κ. Τεγόπουλος εξακολουθεί να μην έχει πληρώσει ούτε ευρώ από τις υποχρεώσεις της στις εκαντοντάδες εργαζομένους της. Βρέθηκε λοιπόν ένα τέχνασμα. Στην ταυτότητα της εφημερίδας που κυκλοφόρησε χτες εμφανίζεται το όνομα της εταιρείας Χ. Κ. Τεγόπουλος με την ιδιότητα «ιδιοκτήτης σημάτων» και το όνομα Τρίτη Οψη Α.Ε. με την ιδιότητα της «διοίκησης και διαχείρισης έκδοσης».

Μ” αυτόν τον τρόπο επιδιώκει η Χ. Κ. Τεγόπουλος να παρακάμψει τις οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων και ταυτόχρονα να ξεπεράσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων που έχουν δεσμεύσει το σήμα «Ελευθεροτυπία» και απαγορεύουν την πώληση, την ενοικίαση ή και οποιαδήποτε μεταβολή στη χρήση του. Σύμφωνα με το συμφωνητικό μεταξύ των δύο συνεργαζόμενων εταιρειών, η Τρίτη Οψη θα εισπράττει και θα αποδίδει στη Χ. Κ. Τεγόπουλος το 90% των κερδών της.

Η επίσημη απάντηση των εκπροσώπων και των δύο εταιρειών προς τα σωματεία που καταγγέλλουν την εξόφθαλμη μεθόδευση είναι ότι μ” αυτόν τον τρόπο θα γίνει δυνατή και η εξόφληση της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων που έμειναν έξω απ” αυτή τη συμφωνία. Αλλά ποιος πιστεύει ότι αυτή η εταιρεία θα έχει «κέρδη»; Και γενικότερα: υπάρχει έστω και μία επιχείρηση στον χώρο του Τύπου που να έχει κέρδη;

Αλλά ποια είναι αυτή η Τρίτη Οψη Α.Ε. και από πού κι ως πού ανέλαβε την έκδοση μιας εφημερίδας; Ως εκπρόσωπός της και ιθύνων νους της νέας «Ελευθεροτυπίας» εμφανίζεται ο Χαρίλαος (Χάρης) Οικονομόπουλος. Ο κ. Οικονομόπουλος ήταν ένας από τους δικηγόρους που υποστήριξε την υπαγωγή της Χ. Κ. Τεγόπουλος στο άρθρο 99.

Παρά τη δικαστική απόφαση που υπήρξε μπούμερανγκ για την εταιρεία και δικαίωσε τους εργαζόμενους, ο κ. Οικονομόπουλος αναδείχτηκε σε βασικό δικηγόρο της επιχείρησης. Πριν από λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε ότι απέκτησε και το 27% της Χ. Κ. Τεγόπουλος με μεταβίβαση μετοχών από τις δύο μέχρι πρότινος μεγαλομετόχους.

Το διοικητικό συμβούλιο

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας η «Τρίτη Οψη» είναι «Ανώνυμη Εταιρεία Αγοράς Ανάπτυξης, Εκμετάλλευσης Ακινήτων και Συμμετοχών» (2.11.2011). Μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας αναφέρονται η Λουίζα Στέφα (πρόεδρος), ο Ευθύμιος Μάνδαλος (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) και η Γιασμίν-Μικαέλα-Γεωργία Καρίμζαντεχ Νετζάτ (μέλος, σύζυγος του κ. Οικονομόπουλου). Από πού κι ως πού μια εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων εκδίδει εφημερίδα; Μη βιάζεστε.

Μέχρι τις 13.1.2010 η ίδια εταιρεία ονομαζόταν «Τρίτη Οψη Ανώνυμη Εταιρεία Ηλεκτρονικών Εκδόσεων», δεν είχε σχέση δηλαδή με ακίνητα αλλά με εκδόσεις. Στο διοικητικό της συμβούλιο εμφανίζονται εκτός από τους προαναφερόμενους και η Κυριακούλα Χατζηδημητρίου (δικηγόρος, συνεργάτης του κ. Οικονομόπουλου) και ο δημοσιογράφος Χάρης Μπότσαρης, ο οποίος κατά παράδοξο τρόπο δήλωνε ως κατοικία του τη διεύθυνση της «Ελευθεροτυπίας»!

Αλλά οι μεταλλάξεις της εταιρείας δεν είναι μόνο αυτές. Η ενασχόληση της «Τρίτης Οψης» με τις εκδόσεις άντεξε μόνο ένα εξάμηνο. Μέχρι τις 15.6.2009 η ονομασία της εταιρείας ήταν «Ειδικού Σκοπού 19 Α.Ε. Αγοράς, Ανάπτυξης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων». Μ” αυτή την ονομασία έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στις 8.11.2006. Τα πρώτα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας ήταν ο Μίλτος Καμπουρίδης, ο Πιερ Χαραλαμπίδης και ο Χαρίλαος Οικονομόπουλος.

Στο ερώτημα αν η εταιρεία ασχολήθηκε τελικά με τα ακίνητα ή με τις εκδόσεις, η απάντηση είναι απλή. Με τίποτα από τα δύο. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς της, η εταιρεία στην ουσία υπήρξε όλο αυτό το διάστημα ανενεργή. Υπήρξε κάποια ηλεκτρονική εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο τον Ιούνιο του 2009 (www.tritiopsi.gr), αλλά δεν είχε συνέχεια.

Αλλά με τα ακίνητα η υπόθεση έχει πολλές άλλες πλευρές. Η ίδια σύνθεση (Καμπουρίδης, Χαραλαμπίδης, Οικονομόπουλος) είχε την ίδια περίοδο συστήσει πολυάριθμες παρόμοιες εταιρείες ακινήτων με την ονομασία «ειδικού σκοπού» και την προσθήκη ενός αριθμού (π.χ. 14, 15, 17, 18, 21, 22, 24, 25, 26, 27).

Για τον ρόλο αυτών των εταιρειών «ειδικού σκοπού» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ η «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Fast track ξεπούλημα με εταιρείες ειδικού σκοπού», όπου αναφερόταν ότι «πρόκειται για Α.Ε. που εξασφαλίζουν γρήγορες αποκρατικοποιήσεις, με λιγότερες διασφαλίσεις των δικαιωμάτων του δημοσίου και μεγαλύτερο έλεγχο των δανειστών» (29.5.2011).

Στο real estate

Ο κ. Καμπουρίδης είναι γνωστός επιχειρηματίας του χρηματιστηριακού real estate και συνδέεται συγγενικά με την οικογένεια Μητσοτάκη (είναι αδελφός της συζύγου του Κώστα Μπακογιάννη). Αυτή η σχέση αναδείχτηκε στον Τύπο το 2008-2009, όταν διαπιστώθηκε ότι εταιρεία συμφερόντων του κ. Καμπουρίδη (στην οποία συμμετείχε ο κ. Οικονομόπουλος) ετοίμαζε τουριστικές εγκαταστάσεις (γκολφ κ.λπ.) σε αμφισβητούμενες εκτάσεις που είχε αγοράσει από μια μονή του Βόλου.

Το θέμα συνδυάστηκε με την παρουσία του συζύγου της κυρίας Μπακογιάννη, Ισίδωρου Κούβελου, στην προεδρία της επιτροπής διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων και τον ιδιαίτερο ρόλο του στην επιλογή του Βόλου ως τόπου διεξαγωγής των αγώνων. Η «Ελευθεροτυπία» είχε δημοσιεύσει πολυσέλιδα ρεπορτάζ γι” αυτό που ονομάστηκε Βατοπέδι της Μαγνησίας.

Οι εταιρείες που αναμίχτηκαν στην υπόθεση φέρουν ονομασίες «Golfing Development», «Dolfing Capital 1», «Dolfing Capital 2», «Dolfing Capital 3», «Dolfing Capital 4». Σε όλες συναντάμε τους Καμπουρίδη και Οικονομόπουλο.

Φυσικά έχει απόλυτο δικαίωμα ο κ. Οικονομόπουλος να έχει δεκάδες εταιρείες αυτού του είδους με τον κ. Καμπουρίδη και να συνεργάζεται πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία, την κυρία Μπακογιάννη ή τον κ. Τζήμερο. Αναρωτιόμαστε όμως αν με αυτές τις προδιαγραφές μπορεί να κυκλοφορεί μια εφημερίδα με το όνομα και την ιστορία της «Ελευθεροτυπίας».



Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: