14.1.13

Πέθανε ο συνθέτης-μουσικολόγος Γιώργος Παπαδάκης...

Ο γλυκός άνθρωπος, σεμνός μουσικοσυνθέτης και συνεπής ερευνητής του δημοτικού τραγουδιού πέθανε χτες , Κυριακή 13 Ιανουαρίου, σε ηλικία 62 ετών.
Η ... κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 15 Ιανουαρίου από το Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας, στις 3.30 το μεσημέρι.
Λίγα λόγια από το σπουδαίο έργο του:Ο Γιώργος Παπαδάκης γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση και ιστορία της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα. Εργάστηκε ως μουσικοσυνθέτης στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έχοντας συνθέσει μουσική σε περισσότερα από είκοσι πέντε θεατρικά έργα και τριάντα ταινίες.
Παράλληλα εργάστηκε με πάθος, για τη συλλογή μουσικο-λαογραφικού υλικού που αφορά την ιστορία και εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής στην Eλλάδα.
Aπό το 1975 συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, ενώ το 2000 έγινε τακτικός συντάκτης του περιοδικού «Ιστορικά» για θέματα μουσικής και της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Από το 1978 ήταν συνεργάτης της ΕΡΤ, ως μουσικός, παραγωγός και διοικητικό στέλεχος, ενώ το 1981 έγινε διευθυντής του μουσικού τμήματος του Δεύτερου προγράμματος της EPA και το 1987 σύμβουλος του τομέα ψυχαγωγίας της ET-1. Το διάστημα 1993-97 ήταν διευθυντής προγράμματος της ET-2. Επίσης, από το 1982 μέχρι το 1999, οργάνωνε και επιμελούνταν τις καταγραφές παραδοσιακής μουσικής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, που απέφεραν ένα ωφέλιμο υλικό καταγραφής που ανέρχεται σε 3.650 μουσικά κομμάτια, από διακόσιους περίπου μουσικούς σολίστες, μέρος των οποίων μετέδωσε και η Κρατική Ολλανδική Ραδιοφωνία. Aκολούθησε η Eλληνική Pαδιοφωνία με τρεις εκδόσεις δίσκων: Eλληνισμός σε Στεριά και Θάλασσα, Όργανα και Οργανοπαίχτες και Xοροί.
Από το 1988 έχει επιμεληθεί την έκδοση είκοσι δίσκων με καταγραφές παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.
Το 1983 εκδόθηκε το βιβλίο του «Λαϊκοί Πρακτικοί Oργανοπαίχτες» με εισαγωγή-μελέτη και καταγραφή μαρτυριών. Από το 1985 ασχολήθηκε και με τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Το 2002 ήταν μουσικός και επιστημονικός υπεύθυνος του Kέντρου Mελέτης της Παραδοσιακής Mουσικής Θράκης - Mικράς Aσίας - Eυξείνου Πόντου και μουσικός υπεύθυνος του Λυκείου των Ελληνίδων.
Είχε βραβευθεί για τη μουσική του σε διεθνή και κρατικά φεστιβάλ.

Τον αποχαιρετούμε τον επίμονο, αυθεντικό και σοφό μαζί, τον μερακλή, που σαν τη κυρά –Δόμνα, κι αυτός μας έβγαλε από την άβυσσο της ενοχής για το δικό μας τραγούδι, του ανώνυμου λαού, το δημοτικό τραγούδι. Και τον ευχαριστούμε για ότι μας άφησε.
Ντ.Μπ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: